Ennyire könnyű lett volna bios-t frissíteni?
Hallottam hogy sokan azt mondták hogy biost nem könnyű frissíteni,meg ellehet rontani vele az egész gépet stb.
Hát én nem vagyok egy nagy pc guru de a gigabyte alaplaphoz kapott app center programmal kb 1 perc alatt windowson belül frissítettem a bios-t.
Valóban ilyen egyszerű lett volna az egész?
Vagy ez nem igazi bios frissítés?
Az alaplap egy giganyte z270 gaming eddig ha beléptem a biosba az F4 verziót jelezte, viszont a lap gyártói oldalán megtaláltam a legújabb F9b verziójú biost és miután frissítettem már azt jelzi ki.
Szóval akkor még is csak sikerült a dolog?
Ma már nem a bonyolultságán van a hangsúly. És a mai alaplapoknál, már nem is olyan veszélyes, mint korábban, hiszen minden gyártó használ valami technológiát, hogy sikertelen BIOS frissítés esetén is helyre lehessen állítani az alaplapot szerviz nélkül. GigaByte esetén ott a Dual BIOS vagy pl az Asus -nál a CrashFree BIOS.
Régebben viszont ezek nem léteztek, sőt Windows alól sem lehetett frissíteni. MS-DOS alól kellett csinálni parancssorból, ami sokaknak már bonyolult lehet, ha kizárólag grafikus felületi OS -ekhez vannak szokva. Szóval jobb volt ha előtte elmondtál egy imát.
Egyébként ez még mindig előfordulhat, hogy nem sikerül. Különösen ha Windows alól csinálod, ami még mindig ellenjavalt. Hiszen nem kell bemutatni egy Windows rendszer stabilitását. Ráadásul háttérben futó folyamatok és belesz*rhatnak a levesbe, akár egy vírus kereső szoftver is. Utána meg csak pislog az ember, hogy miért fagyott ki a gép és miért nem indul.
Ugyanis ezek a BIOS helyreállító technikák nem működnek maguktól, csinálni kell érte valamit.
Windows helyett még mindig biztonságosabb, ha az alaplap beépített frissítő modulját használja az ember, ami BIOS/UEFI -n belül indítható, más már nem is bonyolultabb mint Windows alól, mert annak is grafikus felülete van.
Nem nehéz, csak kockázatos.
Nem véletlen, hogy a legtöbb alaplap honlapján találsz egy figyelmeztetést a BIOS frissítésnél, ami nyers fordításban kb annyit jelent, hogy
"ha működik, ne buzeráld"
Akkor megnyugodtam hogy sikerült.
Nem volt baja a gépnek ez igaz de venni akarok egy 970 evo plus nvme-s ssd-t és annál elvileg ajánlott hogy a legújabb legyen a bios mivel az alaplap 2017-es ez a cucc meg most jött ki idén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!