Miben nyilvánul meg az ssd meg a hdd közötti sebesség?
Gépet építek teljesen kezdőként és ez nem világos még számomra. Tehát vannak a hdd-k ami általában már terrás méretűek, és vannak az ssd-k amik ilyen 240-800 gb között vannak abban az árban mint a hdd-k.. Nem igazán értem, hogy mi a különbség a kettő között, és miben nyilvánul meg ez a sebesség? Gyorsabban másolja a fájlokat,ha azon belül pakolgatom? vagy esetleg ha benne használok egy alkalmazást az gyorsabban fog működni? (ennyire nem értem).
Illetve van még ez a sata meg m2-m3 ssd amikről hallottam, ezekről teljesen halványgőzöm sincs, hogy mik.
Ha van egy kis időd, és van kedved elmagyarázni nagyon szépen megköszönném!
gyorsabban tölt be az oprendszer, gyorsabban is működik
ha játszol ott is tapasztalod a betöltéseknél
másolás is gyorsabb igen
viszont az SSD-t csak X-szer lehet újraírni és utána meghal, szóval nem csak előnye van!
SSD nem adattárolásra van (képek, videók, zenék...), hanem alkalmazás futtatására meg persze ha dolgozol róla, akkor gyorsabban tölti be onnan az anyagokat, szóval munkához szükséges képek, videók...lehetnek rajta
*terás. Terra az a Föld. A -tera pedig az alapmértékegység 10^12-szerese.
A sebesség abban nyilvánul meg, hogy a háttértár-műveletek kevesebb ideig tartanak. Mondjuk ugyanannak a fájllak a betöltése nem 4 másodperc, hanem csak 1. (Ez csak egy példa volt..)
"ha benne használok egy alkalmazást az gyorsabban fog működni?"
Maga az alkalmazás nem fog gyorsabban futni, tehát egységnyi idő alatt nem fog több elemi műveletet végrehajtani, az ugyanis a processzoron múlik. A fájlműveletek lesznek gyorsabbak, tehát pl. a betöltés. SSD-ről sokkal hamarabb betölt az operációs rendszer, és hamarabb elindulnak róla a programok.
De vigyázz! Az SSD-t eléggé amortizálja az írás. Ezért a gyakran változó adatokat nem szokták SSD-n hagyni. A jellemző konfiguráció az, hogy van egy SSD a rendszernek és a programoknak, meg van egy (vagy több) HDD a felhasználói profilnak, adatoknak, meg a lapozófájlnak, és az ideiglenes mappának.
Általában HDD + SSD konfiguráció az ajánlott, pl 1-2TB HDD + 250-500GB SSD.
A többit már leírták előttem, egy SSD jóval gyorsabb, mint egy HDD, mivel mozgó alkatrészt sem tartalmaz.
Valóban az írás az ellensége, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy fél éven belül meghal, csak megbízhatót kell venni.
Az én Samsung 960 Evo-m 97%-on van több TB írás után, másfél éve van meg kb.
Eddig jól leírták. Nekem laptopom van, egy 250-es ssd-vel, tárolok rajta adatot, filmeket, de igen azért csak adattárolásra nem túl alkalmas, mert túl drága, szerintem meg az elhasználódás másodrendű, 5 éves a laptop, samsung ssd, és a kondíció 98%, szóval nem fog elpusztulni.
Nagy különbség, hogy az ssd flash alapú tároló, mint egy pendrive, vagy memória kártya, nincs benne mozgó alkatrész, és iszonyat gyors (winyóhoz képest) az elérési ideje. Merevlemezben pedig van egy (vagy több) tányér, amin az adat van, ez pörög, és van egy olvasófej, ami folyamatosan pásztázza és írja olvassa az adatot. Minél gyorsabban forog a tányér benne, annál gyorsabb a winyó, de még a leggyorsabb is alul marad egy ssd-vel szemben, cserébe a 2 Tb-os winyó kb annyiba kerül mint egy 512-es ssd.
Írtad ugye vannak ezek a sata meg m2, m3 dolgok. Először is m3 nincs, de m2 igen. Ez a csatolófelület, sata-t használnak a merevlemezek is, ennél már jóval gyorsabb az m.2, ami direkt ssd-khez van, és ezekből is van több fajta, ha most építed a géped érdemes pci-e foglalatosat választani és bele nvme m2 ssd-t tenni, iszonyat gyors lesz.
Ha pedig költséghatékony akarsz lenni, akkor szerintem veszel egy 256-os ssd-t, és egy 1-2 Tb-os winyót. Ssd-re megy értelemszerűen a windows, alapvető programok, esetleg egykét játék ha ráfér, minden más pedig a winyóra, mert ahogy írták ha játékot ssd-ről futtatod nem lesz több fps-ed, csak a pályák, maga a játék előbb tölt be.
Ha van több pénzed, akkor meg mehet 512-es ssd is, vagy max később még egy 256-os. Remélem tudtam segíteni, kérdezz még nyugodtan, akár privátban is.
Az hogy a sok írástól tönkremegy, már szinte csak városi legenda. Sokkal valószínűbb hogy az elektronika hal benne, pl a vezérlő, mint hogy a memória cellák elkopjanak.
Mire azok megmennek, már maga a SSD lesz nagyon elavult az aktuális piaci ajánlathoz képest.
Nem véletlenül mer már néhány gyártó, mint pl a Samsung is 5 év garit vállalni rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!