Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ha gigabites routert veszek,...

Ha gigabites routert veszek, akkor amellé olyan utp kábelt adnak amivel ki is tudom használni a gigabitet?

Figyelt kérdés

2019. szept. 8. 09:13
 1/10 P.O.C. ***** válasza:
1 db -ot általában szoktak hozzá adni, minimum CAT5e -t, amin megy a gigabit. Persze nem túl hosszú szokott lenni. Kb 0,5-1 m közötti.
2019. szept. 8. 09:17
 2/10 anonim ***** válasza:
14%
Adni nem adnak, de vehetsz..
2019. szept. 8. 09:30
 3/10 anonim ***** válasza:
Némelyikhez adnak kábelt.
2019. szept. 8. 12:39
 4/10 P.O.C. ***** válasza:

Úgy látom nagy a szórás a válaszok között. Én amit az utóbbi pár évben beüzemeltem mindhez volt. Még a legalattomosabb noname kínai foschtalicskákhoz is.

De akkor ha biztosra akarsz menni, nézd meg a honlapján a kiválasztott típusnak. Ott szokták írni. Vagy ott vannak még a youtube -os kicsomagoló (unboxing) videók is.

2019. szept. 8. 13:00
 5/10 anonim ***** válasza:

Igazából a kérdés is nehezen értelmezhető.

A kereskedelemben ma már nem kapni olyan utp kábelt ami ne vinne át gigabites netet, legfeljebb ha összekeveri valaki az UTP kábelt a telefonkábellel.. ;)

Természetesen ha kell tudok olyan hibás kábelt gyártani amin nem megy át a gigabit. :)

A routerhez kapott 1db kábel csak arra elég hogy rákösd a routert a modemre v ONT-re, de a routertől a PC re már magd kell venned kábelt. A drága routerekhez pesze lehet adnak 4-5db kábelt is, vagy használod az eddig meglevődet (ami ki tudja milyen 90'-es években gyártott)

2019. szept. 8. 13:05
 6/10 A kérdező kommentje:
És ahhoz hogy kitudja használni a gigabitet milyen színsorrend kell? Egyenes bekötés vagy crossover?
2019. szept. 8. 13:24
 7/10 A kérdező kommentje:

Ez jó neki? Vagy egyenessel kössem?

[link]

Eddig mindig egyenessel kötöttem csak most lett nagyobb netem és lesz majd routerem ami gigabites. Vagyis ami most van az is az csak azon nincs 5 ghzes wifi így eddig csak 100 megabitet tudtam kihasználni.

2019. szept. 8. 13:39
 8/10 P.O.C. ***** válasza:
100%

Nem az határozza meg a sebességet, hogy hogyan kötöd, hanem a kábel típusa. Mint írtam az előbb minimum CAT5e vagy CAT6 kell. A sima CAT5 -ös nem jó.

Kereszt kábelt ma már nem használunk. Vagyis ami úgy van kötve, hogy egyik vége 568A a másik vége 568B. Régen kellett két számítógép közvetlen összekötésére vagy pl router és switch közé. Ma már az auto MDI/MDIX technikának köszönhetően, az eszköz fordítgatja magának úgy ahogy kell neki.

2019. szept. 8. 14:09
 9/10 A kérdező kommentje:

#8 na ennél érthetőbben nem is lehetne megfogalmazni, és ezt nagyon szépen köszönöm neked. Így már nekem is világos lett a dolog.

Vagyis egy dolog még nem, akkor az hogy cat5 vagy cat5e az nem a bekötéstől hanem a kábel anyagszerkezetétől függ, jól értem?

2019. szept. 8. 14:18
 10/10 P.O.C. ***** válasza:
100%

Pontosan. A jelátviteli frekvenciához van köze. Még a kábelerek csavarásának sűrűsége se mindegy.

[link]

2019. szept. 8. 14:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!