Ha gigabites routert veszek, akkor amellé olyan utp kábelt adnak amivel ki is tudom használni a gigabitet?
Úgy látom nagy a szórás a válaszok között. Én amit az utóbbi pár évben beüzemeltem mindhez volt. Még a legalattomosabb noname kínai foschtalicskákhoz is.
De akkor ha biztosra akarsz menni, nézd meg a honlapján a kiválasztott típusnak. Ott szokták írni. Vagy ott vannak még a youtube -os kicsomagoló (unboxing) videók is.
Igazából a kérdés is nehezen értelmezhető.
A kereskedelemben ma már nem kapni olyan utp kábelt ami ne vinne át gigabites netet, legfeljebb ha összekeveri valaki az UTP kábelt a telefonkábellel.. ;)
Természetesen ha kell tudok olyan hibás kábelt gyártani amin nem megy át a gigabit. :)
A routerhez kapott 1db kábel csak arra elég hogy rákösd a routert a modemre v ONT-re, de a routertől a PC re már magd kell venned kábelt. A drága routerekhez pesze lehet adnak 4-5db kábelt is, vagy használod az eddig meglevődet (ami ki tudja milyen 90'-es években gyártott)
Ez jó neki? Vagy egyenessel kössem?
Eddig mindig egyenessel kötöttem csak most lett nagyobb netem és lesz majd routerem ami gigabites. Vagyis ami most van az is az csak azon nincs 5 ghzes wifi így eddig csak 100 megabitet tudtam kihasználni.
Nem az határozza meg a sebességet, hogy hogyan kötöd, hanem a kábel típusa. Mint írtam az előbb minimum CAT5e vagy CAT6 kell. A sima CAT5 -ös nem jó.
Kereszt kábelt ma már nem használunk. Vagyis ami úgy van kötve, hogy egyik vége 568A a másik vége 568B. Régen kellett két számítógép közvetlen összekötésére vagy pl router és switch közé. Ma már az auto MDI/MDIX technikának köszönhetően, az eszköz fordítgatja magának úgy ahogy kell neki.
#8 na ennél érthetőbben nem is lehetne megfogalmazni, és ezt nagyon szépen köszönöm neked. Így már nekem is világos lett a dolog.
Vagyis egy dolog még nem, akkor az hogy cat5 vagy cat5e az nem a bekötéstől hanem a kábel anyagszerkezetétől függ, jól értem?
Pontosan. A jelátviteli frekvenciához van köze. Még a kábelerek csavarásának sűrűsége se mindegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!