Így biztonságban tudhatom az asztali PC-m hardvereit a túlfeszültségtől?
Nemrég vettem egy elég drága asztali PC-t 570 ezerért, viszont a házban nincs földelés a konnektorokban. Régi épület, ugye akkoriban nem volt divat a földelt konnektor.
Jövőre tervezzük a felújítást többek között az elektromos hálózatra is. De addig is úgy gondoltam ideiglenesen veszek egy földelő szondát leverem a talajba, és arra a konnektorba ahonnan használnám a gépet csinálnék földelést.
Kérdésem az, hogy elég e ennyi, hogy simán rákötök egy zöld-sárga vezetékkel a szondára majd a konnektorba? Ez elég védelmet nyújt már a túlfeszültségtől?
Az ilyen "gerillaföldelés" nem biztos hogy szabályos.
Ahogy írták nem a túlfesz. elleni védelmet szolgálja, hanem az érintésvédelmet.
Akkor szivárgó áram, nem túlfeszültség. A régi gépem ha nedves kézzel fogtam meg akkor kicsit rázott mivel nem volt földelve és a felesleges áram nem tudott távozni belőle.
Az új gépemnél már nem szeretném ha ilyen lenne és feleselgessen terhelné árammal az alkatrészeket.
Az hogy szabványos vagy sem nem érdekel, addig még meg nem lesz csinálva a házban más ötletem nincs.
A helyedben nem 570 ezres PC-t vettem volna, már ne haragduj, hanem ráköltöttem volna a villanyóra cserére egy 130 ezret. Az EON ingyen ad 32A-t, csak a regisztrált szerelőnek kell fizetnetek.. Kicseréli a szekrényt, az EON hoz egy új órát, lesz földelésetek. Na arra a földelésre kösd rá a dugaljat, s akkor már védve lesztek.. de nem a géped a túlfeszültségtől. Ahhoz egy túlfesz. levezetőt kell beszerelned, vagy vegyél egy túlfesz. védős elosztót, max. 10 ezer Ft.
Arról nem is beszélve, hogy szerintem aluminium vezetékeitek vannak, ami a megtippelem 800w-os gépednek már lehet néha kevés lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!