Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » A router miért csak 0,5...

A router miért csak 0,5 megabitet tud biztosítani a 7-ből?

Figyelt kérdés
Régen hibátlan volt. A gépen, ahol vezetékesen csatlakozott a hálózathoz, ott tudott 7-et, meg a laptopon is. Most egy idő után (1-2 nap) leesik a letöltési sebesség 0,5 megabitre. Ez menetrend szerű, és vezetékesen bezzeg hibátlan. A régi router-el jó volt, az újjal meg egy szar. Ugyanez van a telekom routerével is egy ismerősömnél. Neki is adtak egy új, hihetetlenül fos routert, és azzal még gyakrabban megesik.
2019. júl. 24. 11:09
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
Mellesleg a segíteni szándékozók lehülyézése komolyan jó ötletnek tűnt? :)
2019. nov. 8. 10:45
 22/32 KrYsZ93 ***** válasza:
90%

Te most komolyan segítségre vársz? Szerinted miért szopsz már 3éve ezzel az egésszel? Elmondom

1. Nem tudtad konkrétan megfogalmazni amit szerettél volna kérdezni.

2.Lekezelően fikáztad azokat az embereket akik segíteni próbáltak neked.

Ezek után viszont ne csodálkozz ha nem fog senki segíteni. Aki egyet ért jelezze!

2019. nov. 8. 19:56
 23/32 anonim ***** válasza:
Menj be a boltba és vegyél egy másik router-t, tplink márkájút. Addig vegyél új router-t, míg rá nem találsz arra az egyre, amivel minden jól működik.
2019. nov. 13. 22:28
 24/32 Shaddark ***** válasza:

"ENNYI, EZEN MIT NEM LEHET ÉRTENI? AUTISTÁK VAGYTOK??? MÁS CSATORNÁN IS UGYANILYEN FOS, ÉS HA EZ IS LENNE A BAJA, NEM SZŰNNE MEG REBOOT UTÁN!"

Nem. Nem olvasol elég figyelmesen.

Ha egy eszköz rákapcsolódik (Mami bemegy a szobádba megkérdezni osztán éhes vagy-e te?) és a meglévő 802.11n-s kapcsolatot átváltja a mobilja 802.11a-ra ( mert nem olvasol elég figyelmesen csak okoskodsz ezért a router beállítását 802.11 b/g/n-en hagytad ) akkor bizony leesik a sebessége 74 -ről 4,3-ra.

2019. nov. 14. 11:18
 25/32 A kérdező kommentje:

Írtam, hogy kipróbáltam már minden csatornát, minden beállítási lehetőséget, de egy nagy kupac fos az egész.

Igen, kipróbáltam az 802. n csatornát is, képzeljétek el. Sőt, még az ügyfél szolgálattal is szenvedtem egy csomót, ott is magyaráztak különböző hülyeségeket, hogy ilyen csatornát állítsak be, ezt a sávot használjam, amazt a beállítást, de nem ért semmit sem.

Azt nem bírom felfogni, hogy hogyan nem vagytok képesek megérteni, hogy már kipróbáltam mindent?????

Külföldi fórumokon írtak memóriaszivárgásról. Azt mondták, hogy a firmware frissítés megoldhatja, de nem segített semmit sem. Sőt, a tplink belépés már nem is elérhető, hozzá sem tudok férni már egy ideje semmihez sem.

2019. nov. 17. 14:16
 26/32 anonim ***** válasza:

Oké, akkor egy kicsit próbáljon meg mindenki lenyugodni!

Egyetértek azzal, hogy az ide írók elég nagy százaléka kihívásokkal küzd a társas kommunikáció terén. Szerintem egy ilyen oldalon alapvető dolog lenne, hogy segíteni próbálunk. Az sem nagy meglepetés, hogy itt nem 30 éve az informatikai pályán mozgó emberek fognak kérdezni. (Már csak azért sem, mert esélyük sem lenne választ kapni.) Miért kell így kiakadni, ha valaki nincs tisztában a dolgokkal? Valószínűleg azért nincs, mert laikus. Megpróbálta valaki, bárki itt elmagyarázni, hogy mi a megabit, és mi a megabájt? Szerintem nem. Egyébként magánvélemény, hogy ez a legnagyobb legális megtévesztés. Tudományosan teljesen korrekt. De mindenki tudja, hogy az emberek bájtokban számolnak, és nem bitekben. A szolgáltatók meg direkt nem írják ki, hogy az mennyi megabájt/s-ben, mert sokkal jobban mutat a 100 megabit, mint a 12,5 megabájt.

És igen, lehet kötekedni, hogy a megabit az nem a sávszélesség mértékegysége. (Nem is a sebességé... és most akkor kössünk gyorsan bele mindenkibe, aki a Mbps-t sebességnek mert nevezni, hiszen mindenki tudja, hogy a sebesség az egységnyi idő alatt megtett út. Ha már kötekedünk...) Szóval ez is egy olyan dolog, amibe az köt bele, aki bele szeretne kötni. Nem hinném, hogy a többség végig kimondja, hogy "megabit per szekundum". Hanem arról beszél, hogy hány megás a net. De kívánom minden kötekedőnek, hogy amikor legközelebb a boltban másfél kilogramm helyett másfél kiló kenyeret kér, akkor vágjanak hozzá 150 kenyeret, és fizettessék ki vele.

A kérdezőtől sem ez a megfelelő magatartás. Persze, elhiszem, hogy ilyen kötekedő közegben hamar kinyílik a bicska, de azért talán ilyen mélységekbe mégse kellene ereszkedni. Tény, hogy a kérdésben vannak homályos foltok. De az is igaz, hogy itt páran azért próbáltak segíteni, kérdezni egyet s mást (mert ennyiből nem lehet behatárolni a hiba forrását), és ezen kérdésekre nem érkezett válasz.

Ezek a "hivatalból adott" készülékek egyébként ritka hitványak. A router-funkciókat jól ellátják, meg általában vezetékes vonalon stabilak de minden mással probléma van. Az egyiknek a hatótávolságával vannak gondok. (Nem gondolom, hogy normális, ha egy falat alig lő át a wifi.) A másik meg állandóan reseteli az admin jelszót. A harmadik néha spontán bontja a wifit.) Első dolgom szokott lenni, hogy vagy lecserélem egy normális eszközre, ha a szolgáltatónak ez nem gond; vagy reflexből bekötök mögé egy NORMÁLIS wifi-routert. (Ami csak hogy kötekedjünk, igazából nem router, hanem egy router, egy switch, meg egy elérési pont (AP) együttese.)

Hogy mi lehet a probléma? Vagy tényleg az, hogy egy elavult technikájú kapcsolatot is észlel az eszköz, és visszaveszi a teljes wifi sávszélességét. Még ha nem is megabitről, hanem megabájtról van szó, a 0,5 borzasztóan kevés. Az a 802.11b szokásos értéke. Nem mondott hülyeséget az, aki szerint az eszközben be kellene állítanod 802.11n-re, vagy "n only"-ra, attól függ, az adott eszköz hogyan nevezi.

Az sem hülyeség (bár ekkora sávszélesség-esést nem okozhat), hogy érdemes a wifi csatornaszámát valamilyen nem foglalt értékre tenni. Ha van Androidos telód, arra létezik egy bizonyos Wifi analyzer nevű program, amivel megnézheted, hogy milyen wifi-hálózatok érhetők el, és azok milyen csatornákat használnak. Tényleg érdemes egy szabad csatornára tenni, mert bár annyira drámai visszaesést nem okozhat, de egy kicsit azért igen.

Érdemes megnézni, hogy amikor a sávszélesség-csökkenés bekövetkezik, az minden wifin csatlakozó eszközt érint-e?

Ha ezek ellenére is fennáll a probléma, akkor vagy szólni kell a szolgáltatónak, hogy ez a probléma; vagy venni egy kulturált widi-routert vagy AP-t, és azt használni. :)

2019. nov. 17. 14:54
 27/32 anonim ***** válasza:

"Azt nem bírom felfogni, hogy hogyan nem vagytok képesek megérteni, hogy már kipróbáltam mindent?????"

Kb. 15-20 éve foglalkozok informatikával. Volt, hogy csak mellékesen, hobbi szinten; 10 éve főállásban, de ez mellékes. Tapasztalatom az, hogy az ügyfelek nagy részénél a "kipróbáltam mindent" közel sem jelenti azt, hogy tényleg mindent kipróbált. Vagy csak össze-vissza állítgatott mindenfélét, de azt sem tudta, hogy mi mit jelent. Amivel persze nincs baj, nem lehet mindenki informatikus, csak azért nem kéne így nekiesni azoknak, akik segíteni akarnak. Elvégre sehol nem írtad, hogy a "mindent" az nálad mit is jelent.

2019. nov. 17. 14:58
 28/32 anonim ***** válasza:

"Külföldi fórumokon írtak memóriaszivárgásról. Azt mondták, hogy a firmware frissítés megoldhatja, de nem segített semmit sem. Sőt, a tplink belépés már nem is elérhető, hozzá sem tudok férni már egy ideje semmihez sem."

Na, ezeket jobb lett volna még a dühöngés előtt elmondanod.

Ha már be sem tudsz lépni, és ezen a router reset sem segít, akkor ez egyértelműen eszközhiba. Felhívod az ügyfélszolgálatot, elmondod a panaszodat (kulturált hangnemben, ha azt akarod, hogy segítsenek), beleértve mondjuk ezt is, hogy az admin felület sem érhető el. Ne tartsd vissza az információkat! Aztán majd küldenek egy új eszközt.

2019. nov. 17. 15:05
 29/32 anonim ***** válasza:
52%

"A szolgáltatók meg direkt nem írják ki, hogy az mennyi megabájt/s-ben, mert sokkal jobban mutat a 100 megabit, mint a 12,5 megabájt."

Mivel a Mbit az sávszélesség, a Mbyte pedig adatmennyiség, így a szolgáltatók helyesen adják meg az általuk biztosított sávszélességet (Mbit-ben.)

Én se vagyok egy fiatal gyerek, 30+ de emlékszem még az általános suliban az infó órán is tanították ezt.

Plusz a mai világban pár perc alatt bárki megtalálja (már ha akarja) hogy 128 Kbyte 1 Mbit, és könnyedén kiszámolhatja hány másodperc alatt jön le neki pl. egy mp3-as zene.

2019. nov. 17. 15:28
 30/32 anonim ***** válasza:

#29: Állítottam én, hogy ne lenne helyes megabitben megadva?

Csak a helyzet az, hogy valamikor általános ötödikben megtanulják, hogy nyolc bit egyenlő egy bájt, írnak belőle egy dolgozatot, és 11 éves koruk után jó eséllyel egyszer sem kerül elő. Esetleg gimi 9.-ben, szintén egy darab dolgozatkérdés erejéig. Igen, lehet erre azt mondani, hogy "de hát tanultál". Igen. És nyilván mindenki a tanult anyag 100%-át mindörökre megjegyzi. ;)

Miért fájna a szolgáltatóknak kiírni, hogy az MB/s-ben mennyi? Azért, mert az számértékileg kisebb érték, és azt a látszatot kelti, hogy az rosszabb, mint az a szolgáltató, amelyik nem írná ki így. Egy olyan világban, amikor van, aki elhiszi, hogy az 54 ezer forintos létező bankjegycímlet, nem gondolom, hogy feltételezhetjük, hogy mindenki ismeri a bit-bájt átváltást.

2019. nov. 17. 16:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!