Program keresztezett mapparendszer létrehozására?
Sziasztok!
Picit hosszúnak tűnhet majd a leírás, hogy mit szeretnék, de kérlek olvassátok végig. Az átláthatóóság miatt csak a tördelés miatt lesz hosszú.
Tehát remélem tudnátok nekem olyan programot ajánlani (van egy olyan érzésem, hogy a win10-ben alapból nem megoldható), amivel a mappáknál amolyan "szineteket" alakíthatnék ki, és ezáltal változtatná a mappán belül megjelenő újabb mappákat.
Példák:
Legyenek a fő mappák: Személyes, Munka, Évszámok, Fájltípus
A Szemlyesben már nem lenne más.
A Munka alatti szinten mappák cégek neveivel.
Az Évszámokban értelemszerű.
A Fájltípusban szintén mappák a különböző fájltípusokkal/program nevekkel, mint Excel, Word, PPT, TXT, PDF, stb.
Azt szeretném, hogy attól függően hogy milyen sorrendben jut eszembe az infó a fájlról, akármilyen sorrendben nyitom is meg a mappákat, elérjem.
pl: Tegyük fel ugyanazt a fájlt akarom megnyitni. Akkor az összes alábbi útvonalon elérhessem.
-Munka\Cég1\Fájltípusok\Excel\Évszámok\2018
-Fájltípusok\Excel\Évszámok\Évszám\Munka\Cég1
-Évszámok\2018\Fájltípusok\Excel\Munka\Cég1
Ami egy megoldás szerűség lenne (legalábbis amiről tudok), az nem megfelelő, ez pedig az össze-vissza egymásba parancsikonozás. Ezt szeretném elkerülni. Inkább egy alapból erre képes filekezelőt használnék.
Előre is köszönöm!
Szerintem szimplán használj:
* Személyes
* Munka/<cégnév>
mappastruktúrát, esetleg almappaként megadod az adott projekt megnevezését, állománynévként meg a dokumentum - árajánlat, szerződés, számla, stb... - megnevezését.
Minden állománynak van kiterjesztése (ez alapján lehet következtetni a fájl típusára), létrehozási/módosítási/megnyitási dátuma, mérete - ezekre lehet keresni.
Ilyesmi keresést lehet végezni például az Everything nevű programmal:
* [link]
de a Total Commanderben:
* [link]
is van keresési lehetőség:
* [link]
De pont az lenne a lényeg, hogy ne kelljen keresni.
Nem vagyok egy zseni, de felhasználói szinten én értek a legjobban a gépekhez, illetve hardweres szinten is.
Ezért itt a cégnél úgy gondolták rámbíznak néhány ilyen rendszergazdai feladatot is.
A közös, mindenki számára elérhető partíción lesz ez a rendszer.
Az volt a kikötés amit leírtam.
A lehető legtöbb szinten legyenek rendszerezve mappákba a fájlok (nem tudom, olyan mintha a kollégáimnak mániája lenne, hogy folyamatosan kattintgatva érjenek el valamit), és csak a mappákra kattintgatással el lehessen jutni ugyanahhoz a fájlhoz több útvonalon, attól függően hogy jutnak az illető eszébe az információk.
Elhiheted, én sem örülök neki, és inkább mondanám, hogy tessék használni a keresést, és részletes nézetben figyeljenek oda az infókra.
De ők nem akarnak ilyet. Mindenféleképpen kattintgatni kelljen, a nézet pedig maradjon ikonos és ne lista vagy részletek.
Elvileg lehetne olyat, hogy kialakítasz egy fix mapparendszer-sémát - például:
/Munka/Cég1/2018/Excel/allomany123.xlsx
majd feltöltesz egy másikat hasonlóan
/Munka/Cég2/2018/Word/allomany456.docx
vagy egy harmadikat:
/Munka/Cég3/2018/Excel/allomany789.xlsx
és elkezdesz létrehozni rájuk egy szimbolikus linket ( [link] ):
/Munka/2018/...
csak az a gond, hogy a szimbolikus linknek egyértelmű összerendelésűnek kell lennie, nem mutathat több forrásra - szóval nem lehet ilyet:
/Munka/*/2018/*/*.*
Esetleg amivel kialakíthatnál ilyesmi "keresőkifejezésként" szolgáló útvonalat, az az UnionFS:
Vannak olyan helyzetek, amikor a probléma nem technikai, hanem felhasználói eredetű. Egész pontosan: a felhasználó(k) tudásának, és kompetenciájának hiányából fakad. Ilyenkor minden esetben a problémát a felhasználókban kell orvosolni, és nem a számítógépes rendszerben. Ellenkező esetben még ha az meg is oldható valamilyen módon, magát a rendszert teszi következetlenné, illetve nagyon sokszor egyéb komoly problémákat is magával hoz.
"Elhiheted, én sem örülök neki, és inkább mondanám, hogy tessék használni a keresést, és részletes nézetben figyeljenek oda az infókra."
És ezt is kell tenned. A rendszergazdának nem feladata (sőt... óriási szakmai hiba lenne) a rendszerek alapvető szabályainak a felrúgása. Hanem pont az a feladata, hogy a rendszer helyes használatát támogassa és elvárja.
Tudom, vannak munkahelyek - rendszerint kisebb közintézmények, kisvállalkozások, illetve ahol a vezetés híján van mind az informatikai, mind a vezetési kompetenciáknak - ahol a rendszergazda igazából nem is rendszergazda, hanem a főnök csicskása. De pont az ilyen esetekben mondom azt, hogy nem kell, és nem is szabad mindent elvállalni. Tipikus hazai sufnicégek, és közintézmények hozzáállása, hogy egy ha valaki látott már életében számítógépet, akkor legyen ő egy személyben a titkár(nő), a webdesigner, a rendszergazda, a műszerész, a kiadványszerkesztő, de mellette azért el tudjon látni kernelfejlesztési feladatokat is. Na, ilyenkor kell azt mondani, hogy "nem". Tudom, tudom, akkor jön a fenyegetőzés, hogy akkor kirúg, de ez az a pont, ahol tökösnek kell lenni. Velem egyszer játszottak el hasonlót. Megmondtam, hogy amit akarnak, az technikailag nem kivitelezhető, és ha még az is lenne, szakmailag helytelen lenne. Erre jön a fenyegetés, hogy vigyázzak, hogy hogyan beszélek, mert könnyen ott találhatom magam, hogy nem dolgozok itt. Na, erre mondtam, hogy ebben akkor hasonlóak a céljaink, mert én sem szeretnék ilyen helyen dolgozni. Abban a pillanatban a kedves főnök lesokkolódott, és hebegett-habogott, hogy ő nem úgy gondolta, becsülik a szaktudásomat, csak szerette volna, ha ezt a problémát is megoldom. Akkor elköszöntem, aznap este átgondoltam, hogy tényleg ott akarok-e dolgozni a továbbiakban, majd másnap beadtam a felmondásomat. Annyit sikerült kikönyörögniük, hogy év végéig még maradjak, meg közben párszor még próbáltak rávenni, hogy vonjam vissza a felmondásomat, de nem. Nem az első ilyen eset volt, de az első, hogy a drága főnök ennyire messzire ment. Akkor oldja meg a problémáit egymaga. ;-)
Ha az ember nem áll ki magáért, akkor képesek a végletekig kihasználni.
A felhasználóknak meg meg kell mondani, hogy miként működik a mapparendszer. Gyanítom, nem parancssorból kell begépelniük az egyes fájlok elérési útját, innentől kezdve pedig 80-as IQ felett nem kéne, hogy gondot okozzon a mapparendszerben való eligazodás. Ha mondjuk a Lókuki Kft. 2021-es alapító okiratát keresi, megnyitja a fájlkezelőt, és csak 2020, 2021, meg 2022 mappát lát, akkor ha az illető nem debil, akkor nem fog azon fennakadni, hogy nem látja a "Lókuki Kft." mappáját, és felismeri, hogy "aha, ezek az évszámok, akkor megnyitom a 2021-et". És így tovább. Akinek ez gondot okoz, az nem alkalmas a feladatkörét ellátni.
Az pedig nem rendszergazdai feladat, hogy alkoss egy új fájlrendszert. Az igen, hogy egy adott probléma megvalósíthatóságát megvizsgálod, és megmondod, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel megvalósítható-e vagy sem, illetve ha igen, akkor az egyáltalán célszerű-e. Ha pedig te vagy rendszergazdának kinevezve, akkor a te kompetenciád eldönteni, hogy az szakmailag helyes-e.
Az általad kívánt "megoldás" egyébként ha létezne is, komoly problémákat vetne fel. Ez csak akkor működhet, ha minden mappa- és fájlnév egyedi. (Erre lehet mondani azt, hogy hát majd ügyelünk rá, hogy egyedi legyen, de semmivel nem nagyobb feladat átlátni egy rendszert, mint mániákusan ügyelni valamire.) Arról ugye nem is beszélve, hogy ilyen fájlrendszer nem létezik, és az implementálásához meg komoly kernelprogramozói tudás szükséges. Nem véletlenül nem létezik, mert a mappák feladata pont a hierarchikus csoportosítás. Így nincs értelme belépni egy olyan mappába, ami nem is mappa.
"Inkább egy alapból erre képes filekezelőt használnék."
Ezzel az első probléma, hogy nincs ilyen.
A második probléma, hogy a fájlkezelő a fájlrendszer objektumait jeleníti meg, nem fog össze-vissza "kamuzni" azokról. Mondjuk egy NTFS fájlrendszer esetén szerinted az a fájlkezelő honnan tudná, hogy te melyik mappákat melyikekkel szeretnéd kavarni? Persze, lehet azt mondnai, hogy működjön úgy, hogy ha pl. a C:\Lókuki Bt\Kiadások\2021\prostik.xls fájlt keresed, akkor az elérési út tetszőleges permutációjára is ugyanezt a fájlt érje el, tehát pl. a C:\Kiadások\2021\Lókuki Bt\prostik.xls is ugyanarra mutasson. De! Itt jön, amit az előbb említettem, hogy mi van, ha valaki már létrehozott egy C:\Kiadások\2021\Lókuki Bt\prostik.xls fájt/mappaszerkezetet is? Akkor ha te el akarod érni mondjuk a C:\2021\Lókuki Bt\Kiadások\prostik.xls fájlt, akkor az előbbi kettő közül melyiket fogja a fájlkezelő megnyitni? Lehet azt mondani, hogy majd vigyáztok rá, hogy ilyen ne forduljon elő, de ez esetben megint azt tudom mondani, hogy egyszerűbb lenne megérteni a már évtizedek óta, százmilliók által használt rendszert, mint ilyesmikre ügyelni.
A harmadik probléma: oké, ha létezne is ilyen fájlkezelő, az pl. az Excel megnyitás párbeszédablakára nem lenne kihatással.
Szóval: még ha meg is lehetne oldani, annak sem lenne semmi értelme. A angol szakmai szleng a ti problémátokat úgy nevezné, hogy: user error.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!