Működni fog a saját készítésű laptop hűtőm?
Egy házi laptop hűtőt szeretnék fabrikálni, mert a gyáriak mind nagyon gyenge teljesítményűek.
Szóval vennék 6 db 12 cm-es pc-s házhűtő ventilátort. Ezeket összeragasztom. Valahogy így, mint ebben a videóban:
Annyi módosítást tennék, hogy nem usb-ről hajtanám meg az egészet és nem vennék ilyen set up boostert, hogy 5 v helyett 12 v jöjjön az usb-ből. (Részben azért, mert nincs ilyen mérőeszközöm, részben meg azért, mert nem vagyok benne biztos, hogy jót tesz az usb portnak/laptopnak, ha kényszerítem azt, hogy 5 v helyett 12-t adjon le)
Hanem vennék egy 12v 5a (60w) adaptert és azt vágnám szét és arra mókolnám rá a 6 db 12-es ventit, a fent látható módon. Annyi módosítással még, hogy nekem nincsen ilyen forrasztó berendezésem. Ha nagyon erősen összesodrom a szétvágott vezetékeket, és egy jó adag szigetelőszalaggal összetekerem, működni fog?
(Ha valaki kérdezné, hogyan fér a laptop alá 6 venti: egymás mellett 3 egy sorban, felette még 3 még egy sorban)
(Azért akarok 60w-os adaptert, hogy biztos, hogy elbírja a terhelést és a kívánt rpm-el menjenek a ventik a kívánt cfm légszállítással)
Persze az egész berendezés, ha működni fog, biztos hangos lesz, de engem nem zavar, mert úgy is mindig van rajtam fejhallgató, ha játszom ha filmet nézek, akkor is.
Szerintetek működni fog?
Annyira működni fog mint egy bolti hűtőpad, a gond nem a teljesítményükkel van, hanem hogy semmi értelmük azon kívül, hogy a ház alját lehűtik.
Nem tudnak több levegőt bepréselni a laptop szellőzőin, a belső légjárat kicsi és ki is van használva, pár fokot csökkentenek csak ezek, a tied sem lesz jobb.
"erősen összesodrom a szétvágott vezetékeket, és egy jó adag szigetelőszalaggal összetekerem, működni fog?" - Igen, amíg nem jön szét.
Tökéletesen megragadta a lényeget az első! Nem a hűtővel van gond, ugyanúgy a laptop alsó borítását fogod hűteni
Bolti hűtő: ne az 1500 forintosat próbáld ki, venti és venti között hatalmas eltérés van
De mindenek előtt! Portalanítsd és pasztázd újra a laptopot, az többet segít mint egy hűtő ha már rég volt takarítva
Bár jobb ha inkább egy szakemberre bízod!
Értem, köszi!
Az úgy jobban segítené a hűtést, hogy közvetlenül a laptop ventilátora alá teszem a ventit? Meg oda is egyet, ahol nyomja ki a meleg levegőt. (Persze a ventit "fordítva" tenném, ahol nyomja ki a meleg levegőt, tehát értelem szerűen nem vissza befele fújatnám a meleg levegőt, hanem segíteném az elszívást)
Összesen 2 helyen szívja be a levegőt, mert 2 ventillátora van, és 2 helyen is nyomja ki a meleg levegőt, ez összesen 4 db ventillátort jelenten az installációmban. (Elszívásnak az 50-60 mm-es venti szerintem bőven elég). Ahol meg szívja, ott maradhat 12 mm-es.
Szerintetek ez már jobb lenne, hatásosabb? Ebben az esetben szerintem a 60 wattos 5a-es adapter felesleges, egy 12v/1-2a/20-24 wattos adapter simán bírná.
Még esetleg azon gondolkodtam, hogy leszedem a laptop alját és a borításra fúrok kismillió lyukat, így nem volna hülyeség a 6 db 12-es venti, mert akkor az összes alkatrészt hűtené, de így elbuknám a garanciát. Még ha esetleg lehetne utángyártott hátlapot kapni, akkor érdemes lenne megpróbálni?
Ha a laptop ventijével szembe raksz egy másikat az nem túl jó, mert ha túl sok levegőt nyomsz be akkor a laptop ventije túl fog pörögni, hamarabb lesz csapágyas. Ha kevesebb a levegő az megint nem jó mert az meg lefojtja. Ha ugyanannyi annak meg nincs értelme.
Takaríttasd inkább ki. Olcsóbb mint mókolni. Ha tényleg a kosz miatt melegszik akkor a plusz hűtő úgysem ér sokat, ráadásul a laptop élettartama is csökken
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!