Amikor gépet szerelünk, akkor feltétlen szükséges hogy le legyünk földelve?
Olyat olvastam hogy ha nem földeljük le magunkat akkor kárt teszünk a számitógépben meg hasonló..
Az lenne a kérdésem, egyrészt hogy valóban szükséges-e illetve ezt hogy kell csinálni?
#feszültséglevezetés
Szerelés előtt gépet teljesen áramtalanítsd.
Én csak azt tudom, hogy szerelés előtt fogj meg egy földelt fémtárgyat pl. radiátort pár másodpercig, így ha fel vagy töltve, elvezeti a töltéseket...
Egyszer nem földeltem még magam a 20 év alatt, semmi baja nem lett egyetlen gépnek sem. A trükk: Tudd, hová nyúlhatsz, és hová nem. Érintkezőt nem szabad megfogni, tápkábeleket a műanyag részüknél fogva kell bedugni, stb.
Ettől függetlenül nem árt ha szerelés előtt megfogsz egy földelt fém, vagy vas tárgyat, ami lehetőleg nem a konnektor földelése. Egy radiátor pont ideális erre a célra. Aztán vannak még ajánlások, hogy például ne szerelj úgy, hogy szőnyegen térdelsz, esetleg ott van a gép, illetve ne csinálj olyasmit, amivel statikusan feltöltődhetsz (például fésülködés, áram alatt lévő háztartási eszköz használata...), stb.
Ajánlatos leföldelni a testeden felgyülemlett statikus elektromosságot.
Ehhez a lekapcsolt, de a földelt csatlakozóaljzatba bedugott tápegységgel/kapcsolós elosztóval rendelkező fém gépház vagy a fém fűtéscső (amit ugyancsak le szoktak földelni) megérintésével megtehető.
Szervizekben szoktak ESD/antisztatikus földelőkarpántot
viselni,vagy terítőt
használni, amit hozzácsatlakoztatnak a hálózati csatlakozóaljzat földelésére.
(Javasolt irodalmi mű: Mihail Gresnov: ELTD-73 - a Galaktika című antológia 1980-as 39. számának 49. oldalán jelent meg magyarul Kucsera Judit fordításában. ;) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!