Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Ha parancssorban meg tudok...

Ha parancssorban meg tudok pingelni egy ip-t, az pontosan mit is jelent?

Figyelt kérdés

Tehát a parancssorba beírom, hogy "ping valamilyenip", és elküldi nekem az adatokat. De ez pontosan mit is jelent? Most azt, hogy az ottani router/modem be van kapcsolva, vagy azt, hogy annak a számítógépnek a mondjuk 3 közül az megy?

Egy darab routerre rákötött 3 gépnek különböző ip címe van, vagy csak egy? Így hiába pingelem meg, nem tudom kideríteni, hogy az-az egy gép be van e kapcsolva, vagy pont, hogy így tudom megnézni, hogy a 3-ból az-az egy épp be van kapcsolva és megy rajta az internet?

2018. nov. 29. 11:54
 1/5 anonim ***** válasza:
Minden azonos hálózatra kötött gépnek egyedi ip címe van, küldesz egy csomagot a másik gép pedig visszaszól(küld egy azonos csomagot) ha megérkezett. Ha nincs bekapcsolva, nincs netre kötve, esetleg tiltva van a két gép között a kommunikáció akkor értelemszerűen nem jön vissza semmi. Én nem látnék bele többet a kelleténél, azt tudod ezzel megnézni hogy a másik gép visszaszól-e, ha nem reagál attól még be lehet kapcsolva, és netre is lehet kötve.
2018. nov. 29. 12:01
 2/5 anonim ***** válasza:

Egy hálózatban (NAT avagy LAN alatt) csak egy cím előfordulás lehetséges. Persze egy gépnek lehet több IP-je is, lásd pl.: laptop Wifi és UTP-n át történő IP címek.

"ping" Wiki első pár sora:

Számítógépes hálózati eszköz (illetve a szoftver neve), melynek segítségével ellenőrizhető, hogy az adott távoli számítógép elérhető-e egy IP hálózaton keresztül.

Az eszköz, mely egy számítógépes program, az ICMP protokoll ECHO parancsát küldi az ellenőrizni kívánt számítógépnek, melynek hatására az változtatás nélkül visszaküldi a kapott adatcsomagokat. A parancs elküldése után a program várja a ECHO válaszokat, majd megérkeztük után kiszámolja az oda-vissza út idejét és az adatveszteséget. Ha egy csomag nem érkezik vissza az élettartamán (TTL) belül, elveszettnek minősül.

A visszajelzés adását a távoli gép letilthatja, így a küldő számára „nem létező” lesz.

Olvasmány:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2018. nov. 29. 12:25
 3/5 anonim ***** válasza:

A router fog válaszolni a pingre, ha csak le nem tiltod.

"hogy így tudom megnézni, hogy a 3-ból az-az egy épp be van kapcsolva és megy rajta az internet?"

A routeren port forwardingot állítasz be a kliensekre, így külső IP + port alapján PowerShell-ből rá tudsz nézni: Test-NetConnection <host> -port <port>

Vagy ha ez nem megy, akkor telnetelj vagy nmapolj rá.

Persze ennyi erővel állathatnál be SSH-t vagy RDP-t is...

Ha nincs hozzáférésed a routerhez, akkor így járás.

2018. nov. 29. 12:25
 4/5 anonim ***** válasza:
T0ba szerintem kedves kérdező nem advanced szintű. :)
2018. nov. 29. 12:28
 5/5 anonim ***** válasza:
Hát azért port forward beállítás nem annyira advanced dolog, meg bemásolni PS-be egy parancsot sem. A telnet sem rakétatudomány, bár az nmap az tényleg elég komplex tud lenni, de az csak az utolsó utáni lehetőség :)
2018. nov. 29. 12:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!