Ha parancssorban meg tudok pingelni egy ip-t, az pontosan mit is jelent?
Tehát a parancssorba beírom, hogy "ping valamilyenip", és elküldi nekem az adatokat. De ez pontosan mit is jelent? Most azt, hogy az ottani router/modem be van kapcsolva, vagy azt, hogy annak a számítógépnek a mondjuk 3 közül az megy?
Egy darab routerre rákötött 3 gépnek különböző ip címe van, vagy csak egy? Így hiába pingelem meg, nem tudom kideríteni, hogy az-az egy gép be van e kapcsolva, vagy pont, hogy így tudom megnézni, hogy a 3-ból az-az egy épp be van kapcsolva és megy rajta az internet?
Egy hálózatban (NAT avagy LAN alatt) csak egy cím előfordulás lehetséges. Persze egy gépnek lehet több IP-je is, lásd pl.: laptop Wifi és UTP-n át történő IP címek.
"ping" Wiki első pár sora:
Számítógépes hálózati eszköz (illetve a szoftver neve), melynek segítségével ellenőrizhető, hogy az adott távoli számítógép elérhető-e egy IP hálózaton keresztül.
Az eszköz, mely egy számítógépes program, az ICMP protokoll ECHO parancsát küldi az ellenőrizni kívánt számítógépnek, melynek hatására az változtatás nélkül visszaküldi a kapott adatcsomagokat. A parancs elküldése után a program várja a ECHO válaszokat, majd megérkeztük után kiszámolja az oda-vissza út idejét és az adatveszteséget. Ha egy csomag nem érkezik vissza az élettartamán (TTL) belül, elveszettnek minősül.
A visszajelzés adását a távoli gép letilthatja, így a küldő számára „nem létező” lesz.
Olvasmány:
A router fog válaszolni a pingre, ha csak le nem tiltod.
"hogy így tudom megnézni, hogy a 3-ból az-az egy épp be van kapcsolva és megy rajta az internet?"
A routeren port forwardingot állítasz be a kliensekre, így külső IP + port alapján PowerShell-ből rá tudsz nézni: Test-NetConnection <host> -port <port>
Vagy ha ez nem megy, akkor telnetelj vagy nmapolj rá.
Persze ennyi erővel állathatnál be SSH-t vagy RDP-t is...
Ha nincs hozzáférésed a routerhez, akkor így járás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!