Linux parancssorban, hogyan tudom a fájlokat a merevlemezre írásuk szerint listázni?
Nekem OS X terminalban "ls -t" és "ls -lt" működik, Linuxon is mennie kell szerintem.
Lehet, hogy a timestamp miatt ez sem lesz jó, de próbáld meg.
"a letöltött fájl nem az akkori időbélyeget kapja amikor letöltöttem"
Nem tudom, hol nézed, de lehet, hogy a file commanderben a létrehozás dátumát látod, nem a módosítás dátumát.
ls -t
("-t sort by modification time, newest first")
Linuxban ext2/ext3 fájlrendszer esetén 3 féle időt tárolnak az állományokról:
* a fájl elérésének dátumát (atime)
* a fájl módosításának dátumát (mtime)
* a fájl státuszváltozásának dátumát (ctime)
létrehozás dátuma nincs.
Példa:
http://pastebin[pont]com/FBp92si1
Ext4 esetén már elérhető a fájl létrehozásának dátuma (crtime) is, de az elterjedt rendszereken ezt még nem igazán sikerült implementálni.
4. válaszadó
Igen, Te már amit linkeltél az már félig meddig megoldás. Csak elég bonyolult megoldás. Nekem az a lényeg, hogy mikor letöltök valamit akkor bemegyek a letöltések mappába és akkor kiadok egy "ls -trl" parancsot és amit legutoljára látok akkor elvileg az a legutoljára letöltött. Ez mindig működik kivéve ha a youtube-dl programmal töltök le a youtube-ról. Gondolom akkor az dátumot kap. (Ahogy írtad vagy: atime, mtime, ctime) Ezt meg is mutatja a stat parancs. De a kérdésem, hogy az ls-nek vagy valamilyen más listázó parancsnak van valami kapcsolója amit atime vagy mtime vagy ctime szerinti sorrendben listázza a fájlokat? Mert az ls -t ha jól értem ctime szerint listáz...
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!
Amit az ls kézikönyvéből (man ls) és az ls-t is tartalmazó coreutils dokumentációjából ( [link] ) ki lehetett silabizálni
- ctime szerint:
ls -ltr --time=ctime
ls -ltr --time=status
ls -ltrc
- atime szerint:
ls -ltr --time=atime
ls -ltr --time=access
ls -ltr --time=use
ls -ltru
- mtime szerint:
ls -ltr
crtime/btime (létrehozás dátuma szerint) nem szerepel a lehetőségek között
Viszont találtam:
egy megoldást:
stat -c '%w %n' * | sort -k1n
már ha a fájlrendszered tárolja a létrehozás dátumát.
Tökélete! Erre gondoltam!
Ezer köszönet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!