Titeket nem zavar ez a mostanában divatos flat, minimalista dizájn?
De, eléggé zavar. Nem akarok azzal jönni, hogy régen minden jobb volt, de a weben nagyon sok dolog tényleg jobb volt régen.
Nézzünk meg egy oldalt, pl. a Microsoft oldalát. Mai verzió: [link]
Vagy pl. az msn: [link]
Szerintem a 2004-2009-es verziók a legjobbak, bár a mai verziók sem olyan rosszak, ezeknél sokkal gyatrábbak is előfordulnak. Sok oldalon tényleg alig lehet elolvasni a fakószürke szöveget a fehér háttéren.
Tudom, hogy sokan fanyalognak a fenti oldalakra, hogy húú deelavult meg decsúnya, meg hogy nem reszponzíííív. De szerintem sokkal fárasztóbb a flat stílusú oldalakat használni, ahogy írod is, az ember szeme kifolyik.
„ún. "mai fiatal", őket nem is minősítem, hiszen tudja mindenki, hogy milyenek”
Ez meg miféle aljas általánosítás?:D Minek kell ez a generációs uszítás?
Itt generációs különbségekről a szkeuomorf dizájn szükségszerűsége kapcsán beszélhetünk. Anno, mikor még nem voltak részei a mindennapjainknak a számítástechnikai eszközök, a casual felhasználóknak kellett ez a hétköznapi tárgyakat imitáló, fotószerű megjelenés és felépítés. Szükséges átmenet, híd volt ez a valóság és a digitális világ között.
De most már egy családban több számítástechnika eszköz van, mint családtag. Természetes, hogy tisztában vagyunk ennek a digitális világnak a másságával, szabályaival. Na meg ezek az eszközök a legkülönfélébb képernyő méretekkel és arányokkal rendelkeznek. A reszponzivitás nem egy trendi divatláz:D Hanem elengedhetetlen tulajdonság ahhoz, hogy kényelmesen használható eszközeink legyenek. És a reszponzivitást a flat, material és hasonló irányelvek tudják kiszolgálni.
És ne felejtsük el, hogy az egyik hatalmas előnye a flatnek, hogy lényegre törő. Nem veszel el a sallangok között. Az információt rögtön éled tárja. Amennyiben ezzel van problémád az a rossz tervezés eredménye.
És az évek során szép kis evolúciós folyamatokon esett át a flat. A Google féle material és a flat 2.0 is árnyékokkal, átmenetekkel és fényeléssel lett gazdagabb a kiindulási alaptól, a flattől. Látható, hogy hibáit maga mögött hagyta és a tervezőknek minden adott, hogy ebben a környezetben nekünk felhasználóknak is tetsző dolgokat alkossanak.
Szóval a minimalista elvekre épülő dizájn nem zavar. Ez egy szükséges változás. Ami szerethető és objektíven nézve praktikusabb elődeinél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!