Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Miért veszélyes, ha pl a...

Miért veszélyes, ha pl a Facebook tudja a személyes adatainkat?

Figyelt kérdés
Az lenne a kérdésem, hogy miért probléma az,hogy tudják a személyes adatainkat,mi most ez a nagy adatvédelmi láz? Mi bajt okozhat,hogy pl az androidos telefonok tárolják a hívásaink hosszát? A legutóbb ezekről hallottunk a médiában,ezért kérdezem,de persze ezer más példát is hozhatnék róla.
2018. máj. 13. 18:52
 1/4 anonim ***** válasza:

Mondok egy egyszerű példát. Valaki bejelenti a profilodat, erre a facebook bekéri a szzemélyi igazolványod másolatát. Te beküldöd. Tegyük fel, hogy a facebook ezt nem megfelelően tárolja, és a személyi igazolványod másolata illetéktelen kezekbe kerül. Az illetéktelen kezek vásárolnak feltölthető sim kártyát, és a te nevedre regisztrálják be, majd bűnelkövetéshez használják.

A facebook alkalmazás a telefonodon lévő képeidet egy rejtett mappába mentik. Te lefotózod a párodat meztelenül, a képek máris illetéktelenek kezében vannak, amiket zsaroláshoz használhatnak, vagy csak simán kirakják az internetBEN.

Nyaralós fotókat töltesz fel, kirabolják a lakásodat, mert távol vagy. Ajánlószelvényt írnak alá a nevedben. Most le kell szállnom a buszról, de biztos ki tudnék még találni valamit.

2018. máj. 13. 19:44
 2/4 anonim ***** válasza:

"mi most ez a nagy adatvédelmi láz?"

A jelenlegi - Facebook-Cambridge Analytica - botrányt az okozta, hogy a Facebook személyes adatokat - így a pártbeli preferenciára utaló dolgokat is - osztott meg 3. féllel, aki ezeket felhasználva befolyásolta az amerikai választásokat. Ez eléggé aggasztó.

"Mi bajt okozhat,hogy pl az androidos telefonok tárolják a hívásaink hosszát?"

Nem csak azt:

"Az adatok nem csak a bejövő, a kimenő és a nem fogadott hívásokat listázták, hanem azt is, hogy ki volt a másik fél, milyen hosszú volt a hívás, illetve mikor történt."

Forrás: [link]

2018. máj. 13. 20:46
 3/4 A kérdező kommentje:

Igen,de a kérdéseim továbbra is fennállnak(részben,mert a személyi igazolványos megjegyzés pl nagyon jó,azt a részét értem).

De ha megosztom a nyaralós fotóimat,amiket amúgy is láthat kb az egész világ,ha már felteszem a netre,mert azért is osztom meg,hogy lássák,akkor meg az nem a fb hibája. A pártpreferenciákról meg az,hogy tudnak,nem értem hogyan befolyásolja a választásokat,szintén pl megosztja egy csomó ismerősöm a nézeteit,ettől még nem változott hogy ki kire szavazott. Ezért nem értem az összefüggéseket. Ugyanez egyéb személyes adatokkal,az emberek nagy részénél kint van a születésnap,lakhely,iskola,minden gyakorlatilag,becsekkolnak a tartózkodási helyekről önkéntesen,azt is látja mindenki.

Azt meg főleg nem értem,miért érdekelne bárkit is,vagy mikor releváns infó valakinek,hogy én most beszéltem édesanyámmal fél órát telefonon,hát kit érdekel?

2018. máj. 13. 23:06
 4/4 anonim ***** válasza:

"A pártpreferenciákról meg az,hogy tudnak,nem értem hogyan befolyásolja a választásokat"

Ha megfelelő kezekbe kerülnek ezek az információk, némi pszichológiai taktikával, álhírekkel, targetált hirdetésekkel befolyásolni tudják a döntésedet - főleg ha nem vagy vérmes pártkatona, vagy épp vacillálsz.

"De ha megosztom a nyaralós fotóimat,amiket amúgy is láthat kb az egész világ,ha már felteszem a netre,mert azért is osztom meg,hogy lássák,akkor meg az nem a fb hibája."

Csak kérdés, hogy ki látja - például:

* Az adóhatóság következtethet a be nem vallott jövedelmedre

* A házadat kirabló betörő tudhatja, hogy jelenleg nyaraltok

* A párod/gyermeked fürdőruhás fotói alkalmasak lehetnek valami perverznek.

* Egy átmulatott buli képei csökkenthetik az esélyed egy állásinterjú alkalmával

"Azt meg főleg nem értem,miért érdekelne bárkit is,vagy mikor releváns infó valakinek,hogy én most beszéltem édesanyámmal fél órát telefonon,hát kit érdekel?"

Látszólag ez egy jelentéktelen információ. De az egész híváslistádat illetve további információkat figyelembe véve már lehet következtetni az életviteledre, családi helyzetedre, stb...

"Számon tarthatják, mit telefonoztam

s mikor, miért, kinek.

Aktákba irják, miről álmodoztam

s azt is, ki érti meg.

És nem sejthetem, mikor lesz elég ok

előkotorni azt a kartotékot,

mely jogom sérti meg."

József Attila - Levegőt!

2018. máj. 14. 00:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!