Mit kéne tennem hogy menjen az 1gbps-os net?
Jött egy levél a DIGI-től, hogy 1000mbps-ra emelték a sebességet (eddig 100 volt), "élvezd te is a sebességet" bla bla bla.. A lényeg, hogy nem igazán jön annyi, illetve nem tudom mi az oka.
Huawei Hg8242 modemem van, amire rá van kötve egy Dlink GO-RT-N150 router. Mivel ez a router max 150mbps-ot tud, azon keresztül nem tudtam volna le tesztelni. Viszont itt merül fel egy másik kérdés is, hogy ha 150-et tud max, akkor az eddigi 75-85mbps-ról nem kellett volna valamennyit emelkednie a sebességnek? Na de a lényegesebb témára visszatérve... Rákötöttem a gépet közvetlenül a modemre, és mellé a routert is. Úgy nem működött csak a Wi-Fi. Kihúztam a routert, és csak a gép volt bekötve, úgy működött a net gépen. A sebesség viszont még mindig ugyan annyi volt. Le csekkoltam, és az alaplapom, illetve az UTP kábel is "támogatja" az 1000mbps-ot. Csak arra tudok gondolni, hogy a modem nem enged többet, de viszont azt sem tudom van-e egyáltalán határ a modemeknél? Specifikációjában nem találtam ilyet. Amiből az következik hogy mennie kéne... Most már nagyon összekavartam mindent ahogy visszaolvasom mit írtam, de remélhetőleg érthető mi a helyzet. Azt tudom, hogy ha Wi-Fi-t is szeretnék, akkor egy erősebb routert kell vennem, de visszatér az utóbbi kérdés, hogy enged-e annyit a modem?
Lehetséges hogy igazából nem emelték a sebességet? Ha valaki esetleg tud segíteni az kérem írjon, és bocs hogy ilyen hosszan és kicsit rendezetlenül írtam ezt össze. Előre is köszönöm!
Kellene szolgáltatniuk "modemes routert".
Nekünk egy ZTE F668-at szolgáltattak az 1000Mb/s csomaghoz, ~350/200Mb/s jön kábelen.
"Huawei Hg8242 modemem van"
Ez nem csak modem, hanem egy optikai modemmel egybeépített home gateway, router, VOIP- és kábelTV-átjáró.
"Dlink GO-RT-N150 router. Mivel ez a router max 150mbps-ot tud, azon keresztül nem tudtam volna le tesztelni. Viszont itt merül fel egy másik kérdés is, hogy ha 150-et tud max, akkor az eddigi 75-85mbps-ról nem kellett volna valamennyit emelkednie a sebességnek?"
A 150 Mbps a router vezetéknélküli interfészének a maximális adatrátája. Ebből maximum 70-75 Mbps hozható ki aggregáltan (le+feltöltés) vezeték nélkül.
A vezetékes interfészei 100 Mbps-osak, szóval LAN-LAN viszonylatban maximum kb. 90 Mbps hozható ki.
"az alaplapom, illetve az UTP kábel is"
Ezek milyenek?
Egyébként ha csak a gépet kötöd be, a Huawei Hg8242 LAN portjába, a gépen leállítasz minden letöltést és mérsz egy sebességet mondjuk itt:
akkor ha valóban az 1000 Mbps-os csomagot kapod, akkor minimum 300 és maximum 1000 Mbps között kell mérned - már ha elég erős hozzá a géped:
Csak a gépet kötöttem rá, de csak ennyit mutat, amennyi alapból volt. Akkor lehet hogy csak kiküldték a levelet, vagy mi?
"Megnéztem az oldalakat amit küldtél, de nem értem, hogy pl. a processzoromnak hogy van köze az internet sebességhez?"
Annyi köze van, hogy a processzornak kell feldolgoznia a hálózati kártyától özönlő adatáradatot. Ha lassú a processzor, akkor nem tud minden csomagot feldolgozni, így nem lesz képes kihozni a maximum sebességet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!