Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Mit kéne tennem hogy menjen...

Mit kéne tennem hogy menjen az 1gbps-os net?

Figyelt kérdés

Jött egy levél a DIGI-től, hogy 1000mbps-ra emelték a sebességet (eddig 100 volt), "élvezd te is a sebességet" bla bla bla.. A lényeg, hogy nem igazán jön annyi, illetve nem tudom mi az oka.

Huawei Hg8242 modemem van, amire rá van kötve egy Dlink GO-RT-N150 router. Mivel ez a router max 150mbps-ot tud, azon keresztül nem tudtam volna le tesztelni. Viszont itt merül fel egy másik kérdés is, hogy ha 150-et tud max, akkor az eddigi 75-85mbps-ról nem kellett volna valamennyit emelkednie a sebességnek? Na de a lényegesebb témára visszatérve... Rákötöttem a gépet közvetlenül a modemre, és mellé a routert is. Úgy nem működött csak a Wi-Fi. Kihúztam a routert, és csak a gép volt bekötve, úgy működött a net gépen. A sebesség viszont még mindig ugyan annyi volt. Le csekkoltam, és az alaplapom, illetve az UTP kábel is "támogatja" az 1000mbps-ot. Csak arra tudok gondolni, hogy a modem nem enged többet, de viszont azt sem tudom van-e egyáltalán határ a modemeknél? Specifikációjában nem találtam ilyet. Amiből az következik hogy mennie kéne... Most már nagyon összekavartam mindent ahogy visszaolvasom mit írtam, de remélhetőleg érthető mi a helyzet. Azt tudom, hogy ha Wi-Fi-t is szeretnék, akkor egy erősebb routert kell vennem, de visszatér az utóbbi kérdés, hogy enged-e annyit a modem?

Lehetséges hogy igazából nem emelték a sebességet? Ha valaki esetleg tud segíteni az kérem írjon, és bocs hogy ilyen hosszan és kicsit rendezetlenül írtam ezt össze. Előre is köszönöm!

2017. nov. 24. 21:29
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
A Dlink csak 100mbps-t tud kábelen. Modemet nem találtam meg... de nekünk eddig minden szolgáltató hozott egy saját modemet(ami már routerként is üzemel). Ha felhívod őket nem visznek be egyet ingyen? Sztem az internettel jár.
2017. nov. 24. 21:59
 2/14 anonim ***** válasza:

Kellene szolgáltatniuk "modemes routert".

Nekünk egy ZTE F668-at szolgáltattak az 1000Mb/s csomaghoz, ~350/200Mb/s jön kábelen.

2017. nov. 24. 22:35
 3/14 A kérdező kommentje:
Hát nem is emlékszek mikor kötötték be... És az 100-as csomag volt. Ha felhívom őket akkor kicserélik újabbra/router-esre? És vajon ingyen van fizetni kell érte?
2017. nov. 24. 22:45
 4/14 A kérdező kommentje:
vagy*
2017. nov. 24. 22:45
 5/14 anonim ***** válasza:

"Huawei Hg8242 modemem van"

Ez nem csak modem, hanem egy optikai modemmel egybeépített home gateway, router, VOIP- és kábelTV-átjáró.

"Dlink GO-RT-N150 router. Mivel ez a router max 150mbps-ot tud, azon keresztül nem tudtam volna le tesztelni. Viszont itt merül fel egy másik kérdés is, hogy ha 150-et tud max, akkor az eddigi 75-85mbps-ról nem kellett volna valamennyit emelkednie a sebességnek?"

A 150 Mbps a router vezetéknélküli interfészének a maximális adatrátája. Ebből maximum 70-75 Mbps hozható ki aggregáltan (le+feltöltés) vezeték nélkül.

A vezetékes interfészei 100 Mbps-osak, szóval LAN-LAN viszonylatban maximum kb. 90 Mbps hozható ki.

"az alaplapom, illetve az UTP kábel is"

Ezek milyenek?

Egyébként ha csak a gépet kötöd be, a Huawei Hg8242 LAN portjába, a gépen leállítasz minden letöltést és mérsz egy sebességet mondjuk itt:

[link]

akkor ha valóban az 1000 Mbps-os csomagot kapod, akkor minimum 300 és maximum 1000 Mbps között kell mérned - már ha elég erős hozzá a géped:

[link]

2017. nov. 24. 23:58
 6/14 A kérdező kommentje:
Az alaplapom egy Gigabyte GA-F2A68HM S1 (rev 1.0), ami gigabites, a kábel pedig CAT5, és azt olvastam hogy ez már elég gigabithez. Megnéztem az oldalakat amit küldtél, de nem értem, hogy pl. a processzoromnak hogy van köze az internet sebességhez?
2017. nov. 25. 12:54
 7/14 A kérdező kommentje:

Csak a gépet kötöttem rá, de csak ennyit mutat, amennyi alapból volt. Akkor lehet hogy csak kiküldték a levelet, vagy mi?

[link]

2017. nov. 25. 13:08
 8/14 anonim ***** válasza:

"Megnéztem az oldalakat amit küldtél, de nem értem, hogy pl. a processzoromnak hogy van köze az internet sebességhez?"

Annyi köze van, hogy a processzornak kell feldolgoznia a hálózati kártyától özönlő adatáradatot. Ha lassú a processzor, akkor nem tud minden csomagot feldolgozni, így nem lesz képes kihozni a maximum sebességet.

2017. nov. 25. 13:09
 9/14 A kérdező kommentje:
2017. nov. 25. 13:10
 10/14 A kérdező kommentje:
Értem. Viszont úgy látszik még most is 100-as, szóval nem kaptam meg azt a csomagot...
2017. nov. 25. 13:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!