Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Mit csináljak, hogy a kurzor...

Mit csináljak, hogy a kurzor mindig oda ugorjon, ahol az írást egy dokumentumban előzőleg abbahagytam?

Figyelt kérdés
2017. ápr. 27. 22:03
 1/5 CspCsj ***** válasza:

Shift+F5 kombinációra a legutóbbi módosítás pozíciójára ugrik. (ha csak odaklikkeltél, az szerintem nem számít)

Azonban nem mindegyik szövegszerkesztő támogatja.

- ahol működik: OpenOffice, LibreOffice, Word 2003(?)

- nem működik: Word 2007-től

Makróval Shift+F5 kombináció nélkül is egyből odaugrik:

- rövid makró: (kipróbáltam: Word 2010-ben működik, de Word 2007-ben így nem)

Alt+F11 > Normal > Microsoft Word Objects > ThisDocument-on duplaklikk > megjelenő ablakba beszúrni:

Private Sub Document_Open()

Application.GoBack

End Sub

Ezután a létrehozott dokumentumokban egyből működik, a már létező dokumentumok módosításánál meg DOCX formátumba kell menteni, mert DOC formátumnál nem működik.

(biztos van még más megoldás is)

2017. ápr. 27. 23:13
 2/5 CspCsj ***** válasza:

Kimaradt:

- hosszabb makró: (ez elvileg az aktuális kurzorpozíciót menti, nemcsak a módosítás pozícióját)

[link]

2017. ápr. 27. 23:16
 3/5 anonim ***** válasza:
Ha a dokumentum végéről beszélünk, akkor simán nyomsz egy ctrl+end billentyűt. Ez kb. mindenhol működik, ahová szöveget lehet írni.
2017. ápr. 28. 06:09
 4/5 A kérdező kommentje:
Sajnos nem értem az útmutatásaidat a műszaki kifejezéseid miatt (makró, angol szöveg stb. Csak a Shift + F5 szavakat értem, ami működik is. De csak addig, amíg be nem zárom a dokumentumot, utána, azaz új megnyitás esetén a kurzor megint csak a dok. elejére ugrik. Nem tudnád az egészet egy laikus számítógép-felhasználó szintjén megmagyarázni? Az oper. rendszerem Windows 10, Word 2007.
2017. ápr. 28. 08:41
 5/5 CspCsj ***** válasza:

Word 2007-nél kicsit trükkösebb megoldást írnak:

- makrót (felhasználó által írt kis programot) használva a dokumentum bezárásakor beszúrnak az aktuális kurzorpozícióba egy olyan karaktersorozatot ami egyébként nem fordul elő (a példában $$$$$$)

- majd megnyitáskor rákeresve törlik, és így a kurzor pont oda kerül

Képes útmutató a makró beállításáról:

[link]

(ugyanitt kitörölhető, ha nem tetszik)

Bemásolandó makró kódja: (kijelölés > Másolás > Beillesztés/Paste)

Sub AutoOpen()

On Error Resume Next

Selection.Find.ClearFormatting

With Selection.Find

.Text = "$$$$$$"

.Replacement.Text = ""

.Execute Replace:=wdReplaceOne

.Forward = True

.Wrap = wdFindContinue

.Format = False

.MatchCase = False

.MatchWholeWord = False

.MatchWildcards = False

.MatchSoundsLike = False

.MatchAllWordForms = False

End With

Selection.Find.Execute

ActiveWindow.SmallScroll Up:=15

End Sub

Sub AutoClose()

Selection.TypeText Text:="$$$$$$"

End Sub

Hátránya:

dokumentum bezárásakor mindig lementődik a megadott speciális karaktersorozat is - így másik gépen megnyitva benne marad (tehát ha valakinek küldeni akarnád a dokumentumot, úgy tudod kikerülni a karaktersorozat mentését, hogy bezárás előtt mented pl. Ctrl+S kombinációval, majd a bezáráskori kérdésre NEM-et választod)

Megj.:

Ha így túl macerás, akkor másik Word (Office) verziót kell használni, esetleg LibreOffice/OpenOffice alternatívát.

2017. ápr. 28. 18:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!