Üdv! Egyik napról a másikra nem tudtuk megnyitni a gépünkön a képeinket, word dokumentumainkat és pdf dokumentumainkat. Sajnos a képekből nincs másolat! Van valakinek valamilyen használható lete? öt
A képeknél a következő hibaüzenetet kapjuk:"A Windows Fényképnézegető nem tudja megnyitni a képet, mivel vagy nem támogatja ezt a fájlformátumot, vagy Ön nem rendelkezik a Fényképnézegető legújabb frissítéseivel. " Az érdekesség az, hogy a képek között volt egy-két png formátumú kép amik tökéletesen mennek, valamint a gépre újonnan felrakott képek is tökéletesen mennek! Felraktam egy-két képet:
Melyik operációs rendszer (Win10?), milyen védelem van a gépen? Nincs telepítve képnézegető (Irfan View, XnView stb.)?
.jpg fájlokat sem nyitja meg?
Az ID Ransonware szerint a géped Spora ransomware-al fertőzött (zsarolóvírus): [link]
A zsarolóvírusok titkosítják a fontos fájlaidat, és pénzt kérnek a visszaállításért. Sajnos ez a Spora egy jól összerakott szemétláda: [link]
A fent linkelt oldal szerint a PNG fájlokat nem titkosítja, ezért maradtak elérhetőek.
Sajnos erre a zsarolóvírusra nem találtam ingyenes visszafejtési módszert. Én lemásolnám a fájlokat egy másik adattárolóra hátha később visszafejthető lesz ingyen, majd újraraknám a gépet. Meg persze felrakalnék egy vírusírtót és ésszel nyitogatnám a fájlokat, illetve biztonsági mentést készítenék innentől a fontos dolgokról, hogy többet ne történhessen ilyen.
Ha lenne rá módszer, nem használhatnák a vírust több száz dolláros zsarolásra. Bármennyire fájdalmas is, egyelőre nem tudsz mit kezdeni a képeiddel, a maximum az, amit #4 javasolt, vagyis, hogy őrizd meg őket, hátha valaha valaki megtalálja a titkosítás nyitját... A képnézegetőknek itt már nincs szerepe, ezek a fájlok a mostani állapotukban nem képek.
És ugye az biztos, hogy ezt a bizonyos Spora vírust sikerült leszedni a gépedről? Mert, ha esetleg csak valami mást (milliószámra vannak), ez meg életben maradt, akkor tovább folytatja. Akárhogy is, ami még használható, mentsd el mondjuk DVD-re, hogy még egyszer ne üthessen be a baj. Ha most sikerült is megszabadulni tőle, bármikor jöhet egy újabb fertőzés. Ez akárhány komolyabb céggel is megesik, pedig azok jobban fel vannak készülve ellene, mint te.
Kedves Kérdező! Megvetted a NOD32 kódját egy évre? Ha csak úgy feltettél egy próbaverziót, amely 30 napig jó és az lejárt, a Windows Defender nem védi meg ezektől a zsarolóvírusoktól a gépedet!
Fizetős vírusirtó kódját meg kell venni, naponta frissiti magát. De én az Eset Internet Security10-et használom és abban a zsarolóvírusok elleni védelem is benne van, egy évre 12 ezer ft.
Innen töltötted le? Vagy valamelyik hírhedt letöltőoldalról? Ezek vírusosak: pl. Softonic, Brothersoft és mások.
Regisztrált Nod32-m van, utolsó frissítés: 2017.03.19.
Adatbázis verziója: 15113 (20170319)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!