Miért nem enged Linuxot telepíteni? (bővebben lent)
Hali! Linuxot szeretnék telepíteni a gépemre. A helyzet az, hogy van már rajta egy windows 10 és egy windows 7 és ezek mellé szeretném még a Linuxot. A lemezkezelő segítségével leválasztottam neki a szükséges területet.
Bootolom is a pendrive-ot, minden jól megy egészen addig ameddig meg nem kérdezi, hogy hova szeretném telepíteni. Megjeleníti azt az üres területet amit leválaszottam neki, de azt írja, hogy "usunable".
Mi lehet a probléma?
Na szóval odáig eljutottam, hogy egymás mellé helyeztem a Windows 7-et és a Linux-nak a részét. Próbáltam leformázni ext4-re, de csak ext2 és ext3 lehetőséget kínál a program. Ha ezek valamelyikére formázom akkor kiveszi az extended partícióból.
Mellesleg AOMEI Partition Assistant szoftvert használom.
Itt tartok: [link]
A Kali Linux egy speciális disztribúció, nem mindennapi használatra készült.
Ha a Linuxszal akarsz ismerkedni inkább telepíts Debiant, Ubuntut (vagy valamelyik származékát: kUbuntu, xUbuntu,...), Linux Mintet,...
Teszteltem a problémát virtuális gépen.
* feltelepítettem egy Windows 10-et (~20 GB-os elsődleges, NTFS-partícióra),
* mellé - a xUbuntu 16.04 Live rendszeréből elérhető gParted segítségével - létrehoztam egy ~ 20 GB-os kiterjesztett partíciót, és egy 10 GB-os elsődleges partíciót az adatoknak
* a kiterjesztett létrehoztam egy logikai, NTFS-partíciót
* a logikai partícióra feltelepítettem a Windows7-et
ezek után így nézett ki a partíciós tábla: [link]
* a xUbuntu 16.04 Live rendszeréből elérhető gParted segítségével átmozgattam az adatoknak szolgáló partíciót és átméreteztem a kiterjesztett partíciót:
* ezek után a Kali Linux 2016.2 XFCE változatával a kiterjesztett partíción létrehoztam egy ext4-es logikai partíciót a Kali Linuxnak
és egy swap partíciót
ezek után a Kali sikeresen feltelepült az új ext4-es partícióra:
Szóval megoldható.
Köszi szépen, hogy ezt mind megcsináltad és leírtad! Ezer hála! Most már nagyjából értem, hogy mi a helyzet és mit hogyan kéne, de még egy helyen elakadtam. Mégpedig ott, hogy nem tudom növelni az extended partíció méretét, mert ha NTFS-re van formázva akkor benne van az extended-be, de ha teljesen üres akkor kiveszi. A szoftverben pedig nem találtam olyan funkciót amivel befolyásolni tudnám az extended partíció méretét. Mivel Linux nem áll rendelkezésre esetleg tudnál olyan programot ajánlani, amivel ezt meg lehet csinálni Windows alatt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!