Logo készítéshez hogy fogjak hozzá?
Érdekel ez a téma, hogy lehet egy logot készíteni és örülnék, ha valaki használná is.
Alapjáraton Ai-be készíteném, de egy ismerősöm, aki ragaszkodott a photoshophoz. Készítettem neki egyet, de azóta befejezte a vállalkozását. Ha nem vagyok számlaképes, akkor van esély arra, hogy csináljak logot bárkinek is, aki fizet érte? Nem vagyok profi, de suli mellett egy 5 ezer/logoért kis cégeknek vagy bármi jó lenne.
Tudom kontárkodok itt azokkal akik ezzel foglalkoznak és 30+ alatt nem készítenek semmit, de akinek nincs nagy igénye, őket hogy tudom elérni?
Nincsenek jó híreim, de inkább ez, mint hogy ámítsalak hazugságokkal.
Nagyon sok pályakezdő szemében az a kép lebeg, hogy árversennyel tud beférkőzni a piacra. Ez hatalmas tévedés. Az árverseny a Tesco és az Auchan területe, nézd meg a vásárlóközönséget is, kispénzű nyugdíjasok. Ha olcsón dolgozol, CSAK VÉGLETESEN SPÓROLÓS ügyfeleid lesznek. Még olyanok is, akiknek konkrétan milliárdjaik vannak, azok közül is csak a szarrágót fogod kapni.
Akinek nincs nagy igénye, azzal lehet a legjobban megszívni, mert ez a gyakorlatban leginkább azt jelenti, hogy ugyanolyan profi munkát vár el, mint amit mindenfelé lát a világban, viszont nem szán rá pénzt. És csak emiatt az egy dolog miatt HISZI AZT TÉVESEN magáról, hogy nincsenek igényei. Pedig ugyanolyan komolyak vannak, mint bárki másnak, csak ezt nem hiszi el, és te sem tudod róla meggyőzni.
De ha ötezerért kap egy valóban egyszerű ötezer forintos tervet, akkor az vagy nem fog neki tetszeni, és nagy valószínűséggel ki sem fog fizetni (tehát dolgoztál feleslegesen), vagy ha előre fizetett, követeli majd vissza a pénzét arra hivatkozva, hogy ez neki nem jó.
Legyen szó bármilyen tevékenységről, minden piacon csak igényesekkel érdemes dolgozni, a többiek merő szívás. Több évtized tapasztalatával mondom.
Ha grafikázni szeretnél, tanulj youtube videókból, szegődj el olcsón egy profi mellé, ahol kitanulhatod a szakma csínját-bínját, de szólok, mint mindenhez, ehhez is sok-sok kitartás és seggelés kell.
A piacodat csorbítja jelentősen az is, ha bárki felnyom, több százezres bírságokra számíthatsz azonnal (be nem fizetett adók, járulékok, stb.) illetve az egyszerű logókészítő weboldalak, és hogy a komoly megrendelők nem csak egy logót szeretnének, hanem komplett arculattervet.
Van ennek az ágazatnak is több iskolája is, ha teheted, jelentkezz. Művészeti és iparművészeti ágazatoknál keresgélj.
Sok sikert!
Az #1 hozzászóló mellett, igazolásul: egy ismerősömön keresztül egy kisebb szervezetnek készítettem egy logót (Corelben, de nem is ez a lényeg), ami ráadásul nagyon sürgős volt. Nem volt még elképzelésük sem. Kis fejtörés után 3-4 változatban, több formátumban és több méretben megcsináltam, mindezt barátságból, ingyen - csak az ismerősöm miatt.
Kiválasztották a legjobban tetszőt, használták vagy 2 évig. Aztán megváltozott a telefonszámuk. Az ismerősöm már nem dolgozik náluk, az a személy, aki helyette került oda, nemrégiben hívott telefonon, hogy legkésőbb (!!) másnapra javítsam ki a telefonszámot. Mondtam, hogy egy hétnél korábban nem érek rá, majd aztán esetleg, ha megtalálom az eredeti Corel változatot. Nagyon nem tetszett neki a válaszom. Még jó, hogy a munkadíjat nem akarta visszakérni :)
Hát a konkrét logótervezésről azért beszéllek le, mert akinek "csak" logó kell, az a már említett kategóriába tartozik, a webnek meg azért nincs sok értelme, mert a különféle tartalomkezelő rendszerekkel (WP, Joomla) már millió témát le lehet tölteni, és kattintásra változtatni.
Az egyedi design meg nagyon ritka.
A művészeti karokat nézd, ott tanulhatod meg a szakmát, ami erről szól. Konkrétan a KREA Kortárs Művészeti Iskola egyik diákjának (Hetsch Ferenc) a félévi feladatának választotta a vizes VB arculatának megtervezését, nézd meg, gyönyörű munka (ki is választották, ösztöndíjat fog kapni), itt egészen pontosan láthatod, hogy a logó egy dolog az ezerből. (És tényleg ezerből.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!