Linux telepítése windows mellé (többi lent)?
Van egy 2 in 1 gépem (ez egy olyan laptop amiről lecsatolható a billentyűzet és akkor tabletként lehet használni.)
Win 8.1 van rajta gyárilag. A monitor részében van 64 gb tárhely a billentyűzet részében pedig 500 gb. Az lenne a kérdésem hogyan lehetne feltenni rá a linuxot, úgy hogy mellette a windows is megmaradjon?
Nincs benne cd/dvd meghajtó csak usb port!
A hagyományos mód úgy nézne ki, hogy a teljes lemezből bizonyos méretű partíció(ka)t szánsz a Linuxnak. Ekkora területet felszabadítasz a lemezen (például leveszed a C-ből, vagy valamelyik létező kötetből) és szabadon hagyod.
Újraindítasz arról a pendrive-ról, amire előzőleg kiírtad a Linux telepítőjét (például Rufus segítségével). A particionáláskor a lemez üres területét felhasználva létrehozol legalább két partíciót, az egyik a rendszeré lesz (/ csatlakozási ponttal), a másik a lapozófájlé (swap). A Linux rendszerbetöltője gyaníthatóan a Grub lesz, ez mehet az első (illetve egyetlen) lemez MBR-ébe, mert ismeri a Windows-od (míg fordítva nem lenne így).
Nem látom akadályát, hogy a "hagyományos mód" működjön a gépeden.
De el kéne dönteni mindenek előtt, hogy milyen Linuxot tervezel használni(?)
mukodik vele probáltam, de írtam hogy szivni fog..
ami neki van az egy tablet.
laptopnak hivja de tablet.
az ubuntu matenak van egy verzioja amit addig hekkeltek hogy felmegy a tabletra, azzal meg lehet csinalni. ujabbal is, de asszem ha jol rémlik 64 bites rendszer kell neki de 32 bites bootloaderrel vagy forditva. nem tudom miért a neten rá lehet keresni van róla leírás.
Utána nem lesz hang, linux és tablet nem igazán barátok, na a wifi behekkelése se lesz egy leányálom.
A multiboot menni fog, nekem android, windows és linux is volt a tableten.
De a végén az lett mert minden gáz volt hogy dd-vel a mentett teljes mmc strukturát visszaraktam mert vannak szívások amik nem rentábilisak, és ez az volt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!