Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Milyen dvd lemezre érdmes...

Nofear89 kérdése:

Milyen dvd lemezre érdmes archiválni márka szerint minőségbe melyik lenne jobb?

Figyelt kérdés

#melyik.dvd.lemez?
2016. dec. 27. 03:09
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
Ha SS akarsz használni akkor az intelnek van olyan megoldása ami NAND cella sérülés esetén read módba kapcsolja az eszközt így mentve meg a hibás írástól az adataidat. De ez nem olcsó sem nagy tárkapacítás, szóval én ennél a megoldásnál még mindíg a felhőt venném ki győztesnek.
2017. jan. 2. 05:18
 22/28 anonim válasza:

Szerintem megbízható adathordozó nem létezik. Ellenben léteznek viszonylag megbízható adattárolási módszerek.

CD és DVD: 1996 és 2004 között 5200 írott lemezből bő 2800-at újra kellett írnunk adatvesztés miatt. Állandóan pollingozni kellett, (fél évente minden lemezt beolvasni, szemmel megvizsgálni) mikor mi romlik, s akkor villámgyorsan átírni. Ez jelentős erőforrást köt le, nem szólva a médiák áráról, (mert ugye ARTUS JUSZTUS a korábban már megfizetett tartalom után annak N-szeri kényszer mentéseiért is kaszál)- vagy a kollégák munkaidejéről. Sajnos mire észreveszed, gyakran már késő - valamennyi adat elveszik.

Akik filmeket, zenéket írnak fel, ott ha időben felfedezik, akkor nem túl feltűnő a dolog, mert legtöbbször nem a katalógus sérül, hanem a tartalom. A tárolás megoldása miatt (néha egy gliccs a hangban, vagy egy rövid kis zavar a képben) nem feltétlen teszik használhatatlanná a teljes fájlt. De mi pl. jelszavas tömörített adatokat archiválunk. Egy-két bitnyi hiba a teljes tartalmat elérhetetlenné vagy költségesen rekonstruálhatóvá teheti.

Megfigyeltem, hogy a lemezek a védő lakkrétegek ellenére nagyon érzékenyek pl. vegyi anyagok gőzeire. Nagyon nem mindegy, hogy ugyan azt a lemezt pl. akkukkal, elemekkel, tisztítószerekkel, stb. egy légtérben tárolják, vagy forgalmas közutakhoz közel, stb. Bár azt írják, a "lyukadás" a rétegek belső vegyi reakciója, tiszta levegőben, nagyjából állandó hőmérsékleten érezhetően kisebb a meghibásodási ráta.

És nem beszéltünk az emberi tényezőről, mert a DVD igencsak érzékeny a karcra, leejtésre, stb. Elég egy pár porszem rossz helyen a meghajtóban és tizesével mennek gallyra lemezek, mire észreveszi az ember, hogy gáz van...

Amúgy ha számít, TDK és VERBATIM lemezeink voltak, - bár szerintem minden gyártmányra áll amit írtam - mást nemigen használtunk. A sikeres felírások ezekkel voltak legjobbak amíg optikai médián tároltuk az adatokat, de itt is voltak rossz szériák, "hamisítványok", stb...

HDD-kről írta valaki, hogy 100 év... Hát a suliban még az MFM vinyók idejében nekünk nem ezt tanították.

A mágneses adathordozókon az adatokat a Föld geomágneses tere folyamatosan mágnesesen errodálja. Emiatt 3 évente az összeset javasolják frissíteni. Floppykra volt 3, vinyókra 6..9 év, vagy ilyesmi, pontosan nem emlékszem már. De HDD esetén vannak lowlevel területek, amiket mezei user, de akár rendszergazda az életben nem fog tudni frissíteni. Azaz a vinyókban is benne a hosszú halál.

Frissítés alatt az értendő, hogy másik HDD-re vagy annak más adatterületére átmásolni az adatot, majd a korábbi rész helyére egy másik terület adatát írni, stb. Komoly cégeknél ezt sok helyen be is tartják, a backup szoftverek automatikusan, hibaellenőrzéssel is erősítve megoldják.

Másik, korszerűbb - bár jóval költségesebb megoldás a RAID tárolótömbök alkalmazása. Ez se csodaszer és ennek is vannak bajai. (Az egyedi belső szoftveres vezérlő kártya hibája esetén pl. minden elveszhet egy pillanat alatt, ha nincs tartalék kártyád és nem tudsz beszerezni pótlást sem).

Felhőben tárolás: 3 baja is van.

1., Adatbiztonsági. Nem nálad van, nem teheted trezorba. Kimegy a világba a nem tudod hovába. Semmi visszacsatolásod, hogy akár kódolt anyagaidat ki, hogy milyen módon próbálja megszerezni, átvizsgálni, lemásolni, feltörni. Ideje meg bőven van rá...

2., Folyamatos és biztonságos net kapcsolat kell neki. Üzemzavar esetén időnként nem éred el adataidat.

3., kiszolgáltatottá tesz egy harmadik félnek, aki bármikor beszüntetheti a szolgáltatást. Nem tudhatod azt sem, milyen módon biztosítják adataid épségét, vagy épp mikor teszik fizetőssé, esetleg emelnek árakat. Merthogy bár el van előled rejtve, ott is HDD-ken lesz tárolva, ott is áramot zabál a technika, légkondicionálni is kell, stb...

Egyáltalán nem vagyok felhőpárti. Osztott és redundáns módon, de ekkor sokkal költségesebben és lassabb eléréssel persze ez is jó, de csak átmeneti vagy egy plusz biztonsági tárhelynek.

Szóval nincs csodaszer. A DVD viszont szerintem elavult és túlzottan sérülékeny. Minél nagyobb az adatsűrűséged, az optikai lemezes tárolás annál finnyásabb. Ezért megy ki egyre jobban a divatból és a blueray igazán már be se tudott jönni.

2017. jan. 2. 07:35
 23/28 anonim ***** válasza:

Szóval felhő...

"1., Adatbiztonsági. Nem nálad van, nem teheted trezorba. Kimegy a világba a nem tudod hovába."

Normális felhőszolgáltatók egyértelműen kiírják, hogy hol vannak a szerverek, tehát tudod, hogy hova kerül az anyag. Azon kívül számos "zero knowledge" felhő van (pl. Tresorit), ahol már a gépeden titkosításra kerül az anyag, tehát a szolgáltató sem tudja, mit töltöttél föl. Tehát ez az érv kilőve.

"2., Folyamatos és biztonságos net kapcsolat kell neki. Üzemzavar esetén időnként nem éred el adataidat."

Ez sem mindig igaz. Vannak olyan felhők (pl Dropbox), amik egy helyi szinkronmásolatot tartanak fent a gépeden, azaz, ha épp nincs netkapcsolatod, akkor is eléred az adatokat. Ja, amúgy több felhővel dolgoztam már, nagyon ritka az üzemzavar. Szóval ez az érv is kilőve.

"3., kiszolgáltatottá tesz egy harmadik félnek, aki bármikor beszüntetheti a szolgáltatást."

Ez tény és jártam már úgy, hogy megszűnt a cég, ahol a tárhelyem volt. De tudod, nem szoktak csak úgy egyik pillanatról a másikra eltűnni. Nekem pl. 4 hónapom volt, hogy átköltözzek máshova. Ha meg ingyenes felhőt használsz, mert még fizetni sem akarsz érte, akkor ne nyavajogj, ha nem tökéletes a szolgáltatás.

2017. jan. 2. 08:25
 24/28 anonim ***** válasza:

Szerintem igaza van a felhőt illetően.

>anyag, tehát a szolgáltató sem tudja, mit töltöttél föl. >Tehát ez az érv kilőve.

Nem azt írta, hogy nem titkosított, hanem azt, hogy nincs biztonságban. A baj az, hogy a titkosított adat feltűnés mentesen lemásolható és az offline feltörésre tetszőleges idő áll rendelkezésre. Te soha nem tudhatod, hogy a háttérben milyen folyamatok mennek végbe. Nyilván nem az illegális MP3-aid kell persze ettől félteni, de pl. a forráskódjaim, vagy bizalmas anyagaim én sem tenném soha ilyen helyre.

Titkosítás ide/oda, nem véletlen őriznek titkosított adatokat is szigorúan védett helyeken, nem véletlen biztosítanak bizonyos adatkábeleket rácsatlakozás ellen inert gáz atmoszférával a nyomásváltozást érzékeny detektorokkal figyelve, stb... Ez a felhősdi pedig pont az ellentéte ennek: egyenesen a tolvajok lábához dobja, hogy nesze törd fel, ha tudod. Csak a poén az, hogy sztenderd algókkal van védve és ezért sztenderd algoritmusok vannak a törésre is. Időnek idő, de ugye ez itt A FELHŐ... Itt nemcsak tárkapacok oszthatók meg, hanem a CPU erőforrások is. Sok-sok gépet összefogó, csúcskapacitású rendszerek is összerakhatók, ami egészen eltérő gondolkodásmódot igényelnek. Jó dolog a felhő fájlokat megosztani másokkal, ideiglenesen filmeket, zenéket tárolni, stb. De nem jó biztonságos és tartós háttértárnak.

>adatokat. Ja, amúgy több felhővel dolgoztam már, nagyon >ritka az üzemzavar. Szóval ez az érv is kilőve.

A vinyó életében is nagyon ritka az üzemzavar, de ettől mégis redundáns tömbbe szervezik őket ahol kell, vagy szervert duplikálnak, akár más épületben, hogy pl. egy tűz esetén legyen backup.

A felhő annyiban más, hogy ott nem Te üzemelteted ugyanezeket, hanem vérprofi szakemberek, nagy gyakorlattal. De ez sincs mindig így és minden cégnek lehet rossz napja. - Mondjuk egy sikeres hekkertámadás, amire valljuk be azért vannak példák, nem is kevesen...

2017. jan. 3. 07:20
 25/28 anonim ***** válasza:

Ez se jelenthet megnyugtató, megbízható megoldást optikai tárolásra?

[link]

2017. jan. 3. 14:01
 26/28 anonim ***** válasza:

Most lehet vitázni sokmindenről de a kérdező szerintem egy otthoni egyszerű megoldást szeretne és nem kormányzati adatokat tikosítani terrabájtos mennyiségekben, hanem családi fotókat videókat biztonságba rakni.

Erre a legegyszerűbb és legolcsób, ha a gépen tárolt fontos adatainkat egy megbízható felhőbe másoljuk, vagy egy külső merevlemezen tárolunk, amit legalább 5 évente kicserélünk.

Szintén megoldás lehet, hogy a háztartásban lévő gépek (manapság már több szgép is van egy családnál) mindegyikén eltárolunk egy-egy másolatot a cuccainkból. Ezekre rengeteg automatizált ingyenes szoftver is elérhető, gyakorlatilag oda sem kell rájuk figyelni a háttérben tükrözik az adatainkat belső hálózatunkon.

2017. jan. 3. 16:30
 27/28 anonim ***** válasza:
Én csak azért másoltam be a fentebbi Wikipédia hivatkozást mert DVD-s megoldásról volt szó, én nem olvastam olyat hogy ott szerepelnének bármilyen titkosítás vagy hasonló dolgok.
2017. jan. 3. 17:46
 28/28 Kanderanszky György válasza:

Én inkább vettem egy NAS-t.

Méretre akkora, mint egy kisebbik oldalára állított

fél tégla. Két merevlemezt lehet állítva belerakni, tud szoftveres raid-et is. Alapból most 2db 3TB-os merevlemez van benne.

Lehet úgy konfigurálni, hogy egyben láss egy 6TB-os területet. Lehet úgy, hogy két önálló 3Totyás meghajtót láss és lehet a raid-el egy darab biztonsági 3TB-os tárad. Ez azért jó, mert hiba esetén szól, és Te csak kicseréled a hibás lemezt. Ekkor pár órát szinkronizálgat és újra minden a régi, 100%-os ismét a rendszered.

Nálam ezen vannak tárolva a cuccok, mert sokkal olcsóbb, a "felírás" gyorsabb, nem beszélve a hozzáférésről és a keresésről. Szintén nem beszélve arról, hogy 6TB-nyi DVD mennyi helyet is foglal el? ezer db DVD is csak 4,7TB lenne, de messze nincs annyi,, mivel a DVD lemezeket nem írhatod mindig koppra, nyilván a fájlok nem töltik ki teljesen. Ezek a kis helyvesztességek 1000 lemeznél már szintén tekintélyes mennyiségek.

Kb. 1200lemez tartalma így ráfér egy féltéglányi helyre, amit egy nagyobb zsebben akár magaddal is vihetsz.

Azután ezt korlátlan számban felülírhatod, a régi anyagokat törölheted, a felszabadult helyre pedig pakolhatsz. Ha nem bízol benne, veszel két ilyet és szinkronizálod őket, - még ezt is tudja a szoftvere.

Ez így együttesen jelentősen rugalmasabbá teszi, mint a DVD tárolás.

Ráadásul hálózaton elérhető, nem kell a DVD-k után a szekrényben kotorászni, adatkatalógusokon a lemezt keresgélni, stb.

Mellette USB vagy ESATA külső merevlemez ráköthető és annak tartalma (egyetlen gomb lenyomására) elég nagy sebességgel szépen learchiválódik, nem terhelve a hálózati forgalmat, vagy terhelve az asztali gépedet. Plusz a NAS sok mást is tud. Nyomtatószerver, médiaszerver, ha kell utorrent kliens, webes felületen elérhető fájlkezelő, VOIP telefon átjáró, stb., bár ilyenekre én nem használnám. Ez egy adattároló, pont háttér tárolási problémák megoldására.

A mai világban tényleg DVD-ken adatot tárolni - hááát én senkink nem javasolnám.

Felhő kontra házi tárolás: én régimódi vagyok. Abban bízom, amit én felügyelek. Azt nehezebb meghekkelni, a magam dolgára mindig odafigyelek. Ha nem, csak magam okolhatom érte. A magam dolgát egyszer megveszem és tudom, hogy ott a polcon, eláll. Nem emelnek árat, nem szívatnak nem kért feature-ökkel, azt kapom, amit megveszek. Ha nem jó, 72 órán belül vagy később garanciálisan visszacseréltetem. Ezt egy net szolgáltatóval sokkal nehezebb lebábozni. Ha kár ér, nehezebb leverni rajta. A vinyó előttem van, ha valamiért garantáltan meg kell semmisítenem egyszer az adatot, bevágom a vegyes kazánba egy 8 órás tüzelési műszakra és kész, állítsa vissza aki tudja... A felhős tárral mindez aligha menne. Ne értsétek félre, mint mindenki, én is használom. De nem általánosan bármire... Csak pótolható, itthon is learchivált cuccok vannak fenn, amiket a gyors és diszlokált netes elérés miatt praktikus ott tartani.

Mondjuk tanári munkához szükséges oktatási segédanyagok, konferencia tartására prezentációk, stb. Erre tényleg ideális, ráadásul könnyen megosztható, nem kell pl. féltett adathordozókat körbeadni.

2017. jan. 4. 21:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!