Melyik Linux Debian-t válasszam?
A hivatalos oldalról a legfrissebbet.
Nem is nagyon értem más lehetőség hogyan merült fel.
A Mint az Ubuntu alapú, az Ubuntu meg Debian alapú. Ugyanaz a csomagkezelő, csak az Ubuntu és a Mint sokkal inkább ajánlott kezdő Linuxosoknak. Debianhoz kicsit rutinosabbnak kell lenni.
Amúgy pont a GUI az, ami akár ugyanolyan lehet. :D
Debian esetén a netinst telepítő ajánlott, ha van állandó, korlátlan netkapcsolatod, mert ez telepítés közben letölti magának, ami kell. Mérete 200 Mb alatt van.
Van CD-s telepítő változat, max. 650 MB körül. Összesen 8 CD, de nem kell mindet feltelepíteni. A DVD változat 3 lemezt tesz ki, de ebből is elég csak az elsőt telepíteni. Van még a LiveCD változat, ezek 1 Gb körül vannak, erről is lehet telepíteni a rendszert. Természetesen mindegyik futtatható pendrive-ról is, és mindegyikből van több, eltérő default GUI-val rendelkező változat. Xfce és LXDE gyengébb gépre, Gnome erősebb, KDE pedig még erősebb gépre.
Jó a Mint is.
Cinnamon és KDE erősebb gépre, Mate és Xfce gyengébbre.
Debianból a stable atomstabil, hátránya, hogy a csomagok elég régiek. Az unstable is jól használható (az Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Edubuntu, és a Linux Mint ebből építkezik), abban kicsit újabbal a csomagok.
A Linux Mint Debian Editionnek viszont a Debian az alapja.
A sima Linux Mint más Ubuntu tárolókkal dolgozik, míg a Debian Edition.
Alapvetően a Mint az alap felhasználói felületben, és a szoftverfelhozatalban különbözik az Ubuntutól. A Debian Edition szintúgy.
Még annyi, hogy ha 64 bites procid van, akkor amd64-et kell választani, függetlenül attól, hogy Intel vagy AMD procid van, Linuxéknál ugyanis ez az általános megnevezése az x64-es architektúrának.
32 bites proci esetén i386 kell neked.
Jol leirtak elottem.kezdesnek en sem debian javasolnek,szerintem Mint eleg user friendly.
Nagyszuloknek is Mint 17.3 Cinnamon van fent,es elboldogulnak vele :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!