Vihar esetén fellépő áramszünet/villámcsapás miatt károsulhat a számítógép?
Egy ismerősöm lelépett a beszélgetés közepén, mivel vihar van nála, és félti a sulis adatait, amit a gépén tárol. "Mi lesz, ha belecsap a villám, és tönkremegy a gépem?" alapon. Panel társasház, Bp., viszonylag régi (5-6 éves) gyári, kb. irodai kategóriás (C2D E7400, GT210, 4GB RAM, 1TB HDD) számítógép, tudtommal brand gép. Van értelme valóban féltenie? (Pláne, hogy kihúzni a konnektorból úgysem fogja, csak kikapcsolja.)
Csak felmerült bennem a kérdés, hogy én valóban annyira rosszul cselekszem-e.
Kertes házban lakom, ami megvan 60 éves. Olykor rövidzárlatok miatt a biztosíték váratlanul levágja az áramot, a 2 éves gépem megélt már pár váratlan leállást (crash, áramszünet, stb.) De... egyrészt nem dugom közvetlenül a konnektorba a tápkábelt (elosztón keresztül használom), másrészt azért bízom a tápegységemben (egyedi konfig), mert nem a legutolsó noname kínai vacak. És sem vihar, sem váratlan áramszünet vagy leállás esetén sem volt még vele gondom.
Reális az efféle félelem?
Ha a tápegység netán csütörtököt mond, van rá esély, hogy a HDD-t is viszi magával (alaplap még a legvalószínűbb)? (Sajnos, a tápegysége típusát nem tudom, de brand gépe van, szóval legfeljebb noname lehet.) A HDD-nek eleve nem tesz jót semmiféle váratlan leállás, ezt elismerem, de ilyesmi vihar nélkül többször történt már, más áramszünetbeli okokból, és akkor sem volt problémája vele.
Okosabb dolog asztali gépet egy vihar esetére kikapcsolni, és esetleg áttérni laptopra (ha van), vagy túlzás ennyire tartani tőle, hogy baja lesz?
Milyen óvintézkedéseket tehet az ember, hogy ne legyen baja?
Éppen itt van a nyakamon a viharos idő, körös-körül az ég szinte folyamatosan villog, néha jókora villámok vágnak be valahová. Hát az ember ilyenkor nem fölöslegesen aggódik. Nekem egy alaplapom már ment tönkre csak azért, mert egy villám becsapott valahol a kerületben az elektromos hálózatba. Előtte még működött a gép, a villám után lefagyva találtam, és nem indult többé.
Szóval nem fölösleges az óvatosság. Ha az alaplap vágy bármi tönkremegy, de a winchester megússza, akkor az adatok nem vesztek el, de peches esetben a winchester is tönkremehet. Akkor pedig kampec, azt újraéleszteni százezrekbe kerül.
Én szépen lekapcsoltam az asztali gépemet
Basszus, most vágott be ide egy ágyúdörrenés.
Szóval lekapcsoltam a gépet, de a tápegységén levő kapcsolót is. A hosszabbító végén van egy olcsó túlfeszvédő dugasz, de az csak arra elég, hogy ne gyulladjon ki semmi. A laptopnak kihúztam a tápját, abból is az ő tápját, kihúztam a tévét meg ami még nagyon hiányozna. A laptopot használom még akkumulátorról, mert a modemet, routert nem kapcsoltam ki. A lakásbiztosításom kiterjed a villám másodlagos kárára, de egyszerűbb a bajt megelőzni.
Nekem egyszer egy ilyen után hatalmasat csattant a tápegység és meghalt. Szerencsére más alkatrésznek nem lett baja.
Szóval van alapja az óvatosságnak.
Hm. Köszönöm a válaszokat.
A többség dönt, de ezek szerint a net- és a tápkábel kihúzása nélkül meg úgyse oszt vagy szoroz sokat.
Az óvatosságot azért megértem, bár én is 3-4 helyen tárolom a fontosabb adataimat, így ha beüt a baj, nem vesznek el. Ez az ismerősömnél hiányzik.
akkor verd jól a fejébe mert most egy külső hdd, pendrive vagy valami online szerver kis pénzébe fog kerülni de ha nem menti le akkor később igen lehúzzák majd a cégek amik adatmentéssel foglalkoznak
egyébként, jobb túlfeszültség védős elosztókba már lehet rj45-ös csatit is dugni az is ad egy kis védelmet
Igen, a biztonság érdekében meg kell szakítani a konnektorhoz vezető utat, akár a dugó kihúzásával, akár egy kapcsolóval a tápon, elosztón, konnektoron. Az elektromos hálózatba csapó villám elsősorban ezen át okozhat bajt.
A hálózati kábel kevésbé veszélyes, hiszen az már egy modemből vagy routerből érkezik, annak egy önálló áramköréről, de ki tudja, végül is az óvatosság nem árt.
Ha egy eszközt (laptopot, routert, telefont stb.) lehúzunk a tápegységről, töltőről, az az eszközt már védi, de maga a táp még áram alatt van, azt is érdemes kihúzni, hiszen annak a sérülése is bosszúság lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!