Hol tudnék ilyesmi dologra lemezt venni?
Az Interspartól kezdve a Media Markton át a számtech boltokig és webshopokig bárhol vehetsz CD/DVD lemezt.
Fogd meg az első DVD+R lemezt, amit meglátsz, egyik se bírja 10 évig, rövid és középtávon pedig édesmindegy a márka.
> Lidl-ben láttam az jó ?
Mit?
Még mindig nem tudjuk milyen lemez kell.
CD? DVD? bakelit? 20x20mm acéllemez?
De tételezzük fel, hogy egyszerű CD/DVD kell neked. Nem tudom mennyi az az album, amit te szeretnél "nyomatni", de nekem a Gun's N Roses Greatest Hits albumom (320kbps) foglal majdnem 200 megát. Tehát 700MB CD is elég, de ha sok albumról van szó, jobban megéri a DVD, ami 4.7 GB-s. Előbb persze célszerű megnézni, ki tudod-e írni valamivel.
Tehát: audio CD formátumban 79 perc 58 másodperc maximális terjedelemmel bármilyen összeillesztett hangfelvételt felírhatsz a 700 (732) MB-os CD-re. Ezt minden valamirevaló asztali és hordozható lejátszó kezelni tudja. A Nero Burning ROM tudja számonként vagy egyetlen menetben is felírni, a számok közötti szünet meghagyható vagy kihagyató.
Ha MP3 vagy más ehhez hasonló tömörített formátumban akarod tárolni, az közönséges adat-CD vagy adat-DVD, amelyen a fájlok fájlokként vannak tárolva. A lejátszótól függ, hogy hogyan lehet navigálni közöttük. A kompatibilitás miatt javaslom, hogy mellőzd az írásjeleket és az ő és ű betűket, a szóközöket pedig helyettesítsd "_" jelekkel.
A lemez megírásakor ne lépd túl a lemezre gyárilag megadott maximális írási sebesség felét. Nem is érdemes, mert akkor a lejátszóban nagyon pörögni fog, ami hangos, DVD-nél 4x. CD-nél 8x sebesség a célszerű. Ha csak tárolni akarod a számokat, nem onnan lejátszani, akkor érdemes a maximum feléig elmenni.
Néhány lemezt lehet venni a boltban. Próbálj ki egy-két márkát, mert a meghajtók nem mindegyik márkát írják meg hibátlanul. Használt CD-R és DVD-R fajtákat. Sok lemezt venni külföldön (például az itmedia.sk-nál) érdemes, darabonként 70 forintért, mert abból a magyar "jogvédő" lobbi nem kap egy rohadt fillért sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!