Milyen processzor hűtőt vegyek amd fx 8350-hez? Azt szeretném elérni hogy halk legyen. Ne hűtés legyen. asrock 960gm - vgs3 fx ez az alaplapom.
Ne hűtés legyen? Ezt hogy kell érteni.
Én a zajra nagyon kényes vagyok. A halkság egyik titka, hogy a hűtés minél hatékonyabb legyen, akkor ugyanis a ventilátor maradhat egy kisebb fordulatszámnál.
Általánosságban minél nagyobb a hűtőbordázat felülete, annál gyorsabban tudja leadni a processzorról felszedett hőt. Én a vékony rézlemezekből álló bordázatot tartom a legjobbnak. Ha jó a hőleadás, akkor a ventilátornak kevesebb áramlásteljesítménnyel lesz fenntartható egy optimális hőmérséklet.
A nagyobb átmérőjű és több lapátos ventilátor hatékonyabb. Ha a kiszemelt bordázathoz tartozó ventilátor nem elég jó, akkor venni kell külön egy másik ventilátort, mindig rá lehet buherálni valahogy. Ha kell, akkor kartonból vagy egy műanyag lapból egy kémény is formázható köréjük.
Legyen elkülönített a bordázatra áramló és az onnan távozó levegő. Szintén terelőlemezekkel lehet ezt segíteni.
Ugyancsak terelőlemezzel lehet segíteni azt, hogy a távozó levegő a házban kavargás helyett a szellőző nyilások vagy a trafó ventilátora felé nyomuljon. Jó az a megoldás, amely a trafóba egy 12 centis ventilátoron szívja el a levegőt a házból. A processzor ventilátora valahogy kívülről kapjon levegőt, van olyan ház, amelyben a beáramló nyílásból külön kémény vezet a ventilátor felé.
Az általad készített kéményeket sose csináld vékony fóliából, mert az rezeg. Ha a merev anyagból készített terelő lemez tapintásra kicsit rezeg, ragasztóból kenj rá egy vagy két hosszú, keskeny csíkot, az megváltoztatja a saját rezgésszámot. Kísérletezni kell.
A hűtőbordázatot gyakran tisztítsd, legalább kifújni belőle a port, sűrített levegővel. A porszívózás szerintem nem jó, elmozdíthatja a bordázatot a processzoron.
Ha kell, fültiszító pálcikával, alkohollal a ventilátorlapátok éleiről tisztítsd le néha a rárakódott port.
Fontos, hogy ha felmerül a gyanúja annak, hogy a bordázat elmozdult, akkor használat közben ellenőrizd a hőmérsékletet, és ha kicsit magasabb a szokásosnál, akkor inkább vedd le, pasztázd újra, és tedd fel újra.
Én egy olcsó hőmérő vezetékes érzékelőjének végét megszabadítottam a műanyag borkolattól, és utána befért a bordázat lemezei között egy olyan helyre, ami közel van a processzorhoz. Így folyamatosan látom a házra tett hőmérőt, e pillanatban 30.2 fok. Igaz, hogy az erős monitorkártya miatt néha elhúzom 8-10 centinyit a oldallapot. Ezt a hőmérsékletet időnként összehasonlítom a beépített gyári érzékelők értékeivel (például Aida64,
Még egy dolog: a hűtőventilátort lehet potméterre is kapcsolni. Kapható ilyen a boltban is, a modding cuccok között. Ezzel, ha nagyon kell, bele lehet szólni a fordulatszám-szabályozó automatika dolgába, nagyobb
A házon belül ahol van nagy sima felület, ami nem melegszik (például a ház alja) oda parafalemezből (tekercsben kapható tapétaboltokban) egymást lazán fedő csíkokből ragasztottam egy hangelnyelő felületet. Kis méretű furnérlapokat szintén parafával borítottam, és ferdén elhelyeztem belőle kettőt, úgy, hogy a visszaverődéseket szétlője a házon belül.
Őrültségnek látszik ez a temérdek buherálás, de az én gépemben az éjszaka közepén a merevlemez a leghangosabb. A procihűtő időnként felpörög kicsit, de ebből észreveszem akár azt is, hogy a víruspajzs éppen ellenőriz valamit.
Mmhhhm. Inkább megismétlem az egészet.
"Ezt a hőmérsékletet időnként összehasonlítom a beépített gyári érzékelők értékeivel (például Aida64, HWMonitor segítségével), és tudom, hogy mennyi az állandó eltérés. Amikor az én hőmérőm 46 fokot mutat, akkor a belső érzékelő 54-et, és akkor eltolom az oldallapot, illetve nemrég betettem a ház hátoldalára egy rásegítő ventilátort, amit csak ilyenkor kapcsolok be. Kánikula idején kell néha.
Még egy dolog: a hűtőventilátort lehet potméterre is kapcsolni. Kapható ilyen a boltban is, a modding cuccok között. Ezzel, ha nagyon kell, bele lehet szólni a fordulatszám-szabályozó automatika dolgába, nagyobb hőmérsékletet megengedve a kissebb fordulatszám érdekében, de akkor ezt nagyon szemmel kell tartani."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!