Mi a magyarázata annak, hogy Linux partíciók nem töredeznek?
Töredeznek azok is.
Annyi a magyarázat, hogy pl ext* fájlrendszerekre nem létezik töredezettség mentesítő, másrészt az átlag linux felhasználó lesz**ja, hogy töredezett a fájlrendszere.
Vagy azért, mert teljesítményben nem jelent akkora pluszt egy töredezetlen, vagy mert ssd-t használ, ahol konstans a blokkok elérési ideje és független a töredezettségtől.
#2.Én HDD-t használok.A Debian mellett van egy XP és leírom a tapasztalatokat hogy melyik töredezik jobban.
Amúgy ez az adat rendezésén múlik,az EXT fájlrendszer egyszerűen jobban rendezi az adatokat így gyorsabban el lehet érni ezért nem is töredezik.
Szerintem #2 egy kissé leegyszerűsítve látja a helyzetet, de annyi kétségtelen, hogy töredezettség nélkül nem lehet megúszni, akármilyen ravaszul sakkozik is a fájlokkal a linux. Hogy ezt menet közben, állandóan korrigálja, azt lehet úgy interpretálni, hogy „ext* fájlrendszerekre nem létezik töredezettség mentesítő”, csak nem egészen világos, milyen alapon. Annak a bizonyos átlag linux-használónak minden alapja megvan arra, hogy a nem létező töredezettségmentesítő munkálkodása után már nagy ívben leszórja a jelentéktelen arányú maradékot. Bizonyára nem mindenkinek könnyű lenyelni, hogy nemcsak a felhasználók nemtörődömsége/korlátoltsága meg az SSD teszi miatt maradnak el linuxon a töredezettségmentesítő szeánszok, de a félremagyarázás nem változtat a tényeken.
+ mi az, hogy „teszi”? Ég a földdel összeszakadna, ha egyszer hibátlanul írnék le egy mondatot?
Tehát:
...meg az SSD miatt maradnak el...
Nagyon leegyszerűsítve úgy működik, hogy az ext3/4 fájlrendszer az új fájlokat elég messze rakja egymástól ahhoz, hogy ha megnő a méretük, akkor is legyen hely bőven utána. Gyakorlatilag szanaszét pakolja a partíción, így nehezen tudnak egymásba érni.
Ennél persze bonyolultabb, de a lényeg kb. ez.
@7: Én nem így tudtam.
$ man fsck
NAME
fsck - check and repair a Linux filesystem
SYNOPSIS
fsck [-lrsAVRTMNP] [-C [fd]] [-t fstype] [filesystem...] [--] [fs-specific-options]
DESCRIPTION
fsck is used to check and optionally repair one or more Linux filesystems. filesys can be a device name (e.g. /dev/hdc1,
/dev/sdb2), a mount point (e.g. /, /usr, /home), or an ext2 label or UUID specifier (e.g.
UUID=8868abf6-88c5-4a83-98b8-bfc24057f7bd or LABEL=root). Normally, the fsck program will try to handle filesystems on dif‐
ferent physical disk drives in parallel to reduce the total amount of time needed to check all of them.
Ez pedig a wikipedia:
The system utility fsck (for "file system consistency check") is a tool for checking the consistency of a file system in Unix and Unix-like operating systems, such as Linux and OS X.[1] It is similar to the chkdsk command in Microsoft Windows.
Tehát nem a töredezettségeket javítja ki.
Tom Benko, én sem értem, mire célzol. A szövegben az van, hogy az fsck "checking the consistency of a file system". Tehát hibákat, ellentmondásokat keres és javít. (Mellesleg kiírja a töredezettség mértékét.)
A töredezett fájlrendszer konzisztens, a töredezettség nem hiba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!