Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hogyan lehet a fényképeket...

Hogyan lehet a fényképeket számítógépes valamilyen adatrögzítőre áttenni? Mi kell hozzá? Meg lehet otthon csinálni, szakképzetlenül is?

Figyelt kérdés

A régi fényképeket szeretném valahogy áttenni számítógépre. Kerestem, de nem találtam még csináld magad videót a youtubon . Pedig biztos van szerintem.

Milyen címmel lehet?

2016. febr. 7. 04:10
1 2
 1/11 P.O.C. ***** válasza:

Szkenner kell hozzá vagy olyan multifunkcionális nyomtató ami szkennelni is tud. (Vannak olyan szkennerek, amik képesek a fotók negatívjait is beolvasni.)

Tudás nem különösebben kell hozzá, ezekhez a készülékekhez mellékelnek olyan szoftvert, amivel megcsinálhatod a szkennelést.

Alternatív megoldás ha közeli fotót csinálsz róla pl. digitális fényképezőgéppel, telefonnal, és az így készült képfájlt másolod át gépre, persze ennek minősége meg sem fogja közelíteni a szkennelt változatét.

2016. febr. 7. 04:58
 2/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Remélem, találok megfizethető szkennert. Mert azért mégis fontos lenne, hogy az eredetihez hasonló minőségű legyen, ne csak felismerhető.

Esetleg; melyik szkenner lenne jó erre? Biztos számít, hogy nem csak színes de fekete-fehér képeim is vannak, néhány tucat elég régi is.

2016. febr. 7. 06:29
 3/11 tabaki ***** válasza:

„ne csak felismerhető”

Nem tudom, kapható-e manapság 1200 dpi-nél rosszabb felbontású szkenner, de valószínűleg nemigen. Ez kábé annyit tesz, hogy egy söröskupaknyi képfelületet annyi ponttal ábrázol, amennyivel egy teljes képernyőt is jó minőségű képnek érzékelsz. Ez valamivel túlmutat azon, hogy kínos igyekezettel kelljen beleképzelned az eredeti képet valami maszatba -- nem, ilyenkor a kép szemcsézettségből és életlenségből eredő saját hibái feltűnőbbek a szkennelés korlátainál. És ez még csak egy hétköznapi minőségű szkenner.

A szkennelés szempontjából nem sok jelentősége van, hogy egy kép színes vagy fekete-fehér. A szkenner ugyan beállítható arra, hogy szürkeskálás képet olvasson be (ez kisebb fájlt eredményez), de ha a tárhellyel nem kell spórolnod, javaslom, hogy mindig színes képként szkennelj, ha azt akarod, hogy minél jobban hasonlítson az eredetire. A szürke nemcsak egy semleges tónust jelent, hanem színárnyalatot is, ennek köszönhető például, hogy lehet meleg vagy hideg szürke, ami a kép megszokott hangulata szempontjából egyáltalán nem közömbös. Az is igaz viszont, hogy ezeket az árnyalatokat a szkenner nem mindig az emberi látással megegyezően értelmezi, illetve, hogy ezek utólagos szerkesztéssel is eléggé egyszerűen beállítható dolgok.

Mindent összevetve: A művelet a szkennerhez mellékelt kezelőprogrammal egyszerűen elvégezhető. Felbontás és színmélység szempontjából is érdemes a lehető legjobb értékeket beállítani. Az ilyen adatokban gazdagon beolvasott kép képszerkesztőben a szándékaid szerint módosítható.

2016. febr. 7. 11:01
 4/11 P.O.C. ***** válasza:
Nagy termékismeretem nincs szkenner téren, én még mindig egy Canon Lide 30 -at nyüstölök. Ha jól emlékszem 2004 -ben vettem, azóta sincs semmi baja. Szóval a Canon nálam bizonyított, gondolom ma sem gyárthatnak rosszat.
2016. febr. 7. 13:01
 5/11 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm, tényleg.

Jó információk, örülök is nekik. Megnézem a Canon szkennert, hogy hol mennyiért adják.

2016. febr. 7. 16:05
 6/11 A kérdező kommentje:

Bocs, de mit jelent a 30, vagy 12, 50, 110, 500 -as szám.

Mintha nagyobb számmal a szkennelhető papír mérete lenne nagyobb? Vagy valami más?

2016. febr. 7. 16:50
 7/11 P.O.C. ***** válasza:
Semmit nem jelent csak egy típus szám, hogy meg lehessen egymástól különböztetni a modelleket.
2016. febr. 7. 17:04
 8/11 A kérdező kommentje:
Kösz megint!
2016. febr. 7. 17:23
 9/11 Lajos54 ***** válasza:

A manapság kapható úgynevezett lapszkennerek a legtöbb esetben A4-es, illetve egy icipicit nagyobb méretet képesek beolvasni (természetesen ennél kisebbet is...). És valamennyi színes. A felbontás is általában hasonló, legfeljebb a sebességben, és egyéb plusz szolgáltatásokban van eltérés.

Annyit nem árt előre meggondolni, hogy csak papír alapú képeket akarsz beolvasni, vagy diát illetve negatívot is.

Az utóbbihoz olyan különálló szkenner érdemes beszerezni, ami erre alkalmas, ha csak papír képeket, megfelelhet egy úgynevezett multifunkciós nyomtató, aminek van beépített szkennere. Általában mindegyik készülékhez adnak valamilyen programot is, amivel lehet működtetni, de akár egy képszerkesztőn keresztül is tudsz beolvasni.

2016. febr. 8. 12:10
 10/11 A kérdező kommentje:

Az első gondolatom a papíp képek, írások, levelek volt.

De nem vagyok már biztos benne, hogy fényképeknél nem lenne-e jobb a nagatívokat szkennelni.

Csak még nem derítettem ki, hogy akkor hogyan néz ki a szkennelt kép, hogy mennyire mutatja , hogy mi is van rajta. Mert ha pont olyan, mint maga a negatív, akkor az utólag kereső, böngésző embernek nem olyan jó, mint a kép maga lenne.

Esetleg, ha valaki próbálta mind a kettőt; családi használatra melyiket találta használhatóbbnak?

2016. febr. 8. 16:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!