Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hogy lehetne a videofájlt...

Hogy lehetne a videofájlt lejátszani a projektoron?

Figyelt kérdés

Adott egy 26 perces, 75 MB-os filmecske, aminek nem tudom a pontos kiterjesztését, a win a tulajdonságainál azt írja, hogy AVI File, de csak mióta társítottam a Media Player Classichoz. Előtte Filmklip volt.

Az a helyzet, hogy oktatás keretében ezt projektorral szeretném vetíteni, de a projektor nem játssza le. Gondoltam átkonvertálom, de a Freemake konverter sikertelen volt, nem adta be a képet a konvertált fájlhoz, csak hangja volt.

Az egyik kérdésem az, hogy ha a projektor amúgy képes avit lejátszani és ez tényleg avi, akkor mi a baja vele, miért nem játssza le, a másik, hogy milyen konvertert ajánlanátok egy tuti sikeres konvertáláshoz? A projektor tudja a wmv-t is, gondoltam, hogy most azzal próbálkoznék.

2015. dec. 7. 13:21
 1/8 anonim ***** válasza:
Van sulis/tanszéki rendszergazda? Neki szólj, és segít a dolgot működésbe hozni. Ide leírni nagyon hosszú lenne úgy, hogy ne hangozzék kínaiul.
2015. dec. 7. 13:34
 2/8 A kérdező kommentje:

Ez egy felnőttoktatás és nem én vagyok a tanuló, nincs a közelben sem iskola, sem rendszergazda. Azért csak érthető lesz, próbáld meg.

A legfontosabb kérdés az, hogy miért nem játssza le a projektor azt a fájlt, amit avinak lát a rendszer? Máskor is szeretnének majd más oktatói segédanyagot lejátszani a projektoron, és én nem szeretném majd mindegyiket konvertálni.

2015. dec. 7. 13:43
 3/8 anonim ***** válasza:

Pedig valószínűleg konvertálnod kell, ha biztosra szeretnél menni!

Először is, a kiterjesztés (avi, wmv, mp4, flv, mkv, stb...) egy konténer. Ez egy videoanyagot és egy hanganyagot tartalmaz egymás mellett. Most jön a bonyolult része: a videóhoz és a hanghoz külön külön tartozik egy kodek, ami kódolja/dekódolja a videót. Ezek különböző tömörítési eljárásokat használnak, ezért lehetséges néha hogy kisebb méret mellett akár jobb minőség is elérhető. Természetesen nem minden konténerhez használható minden kodek. Pl: avihoz többnyire xvid vagy divx kodeket szoktak használni, míg mp4 vagy mkv-hoz h264-et. a hang terén pedig az mp3-tól az aac-ig sok minden lehet a kodek. (FONTOS: KODEK!) Tehát egy avi keletkezhet egy xvid és mp3 kodekkel például.

Na ha eddig még nem tűnt bonyolultnak, akkor most jön a java: ki kell deríteni, hogy mit támogat a projektor, milyen konténert és kodeket! Amint ezzel megvagy akkor arra is figyelni kell, hogy lehetőség szerint megfelelő felbontásba konvertáld! Pl ha laptop kijelzőjéről felvett videóról van szó, akkor az valószínűleg 1366 széles. Ezt sokszor nem szertik a lejátszók így csökkenteni kell 1280 szélességűre a felbontást. Többnyire a konvertáló programok tudják. (Ettől kisebb egyébként lehet, de célszerűbb abban az esetben pedig dvd felbontást választani ügyelve az oldalarányokra.)

Vagy ezt elkerülendően: beviszel egy laptopot..

2015. dec. 7. 13:56
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Ezeket tudja lejátszani a projektor:

Supported video formats:.avi, .mov, .mp4, .mkv;

codec's: MJPEG, H263, MPEG4, H264

Supported audio formats: MP3, AC3

(Nem gondoltam volna, hogy ezzel a projektorral ilyen nehéz lesz "bánni". Sajnos a prezentáció is problémás volt, mert HD felbontású a lejátszás, de a ppt 3:4 arányban van szerkesztve és ezért az alja lemarad. Egészen addig így lesz, amíg minden lejátszandó ppt fájlt át nem másolok egy új, más beállítású ppt fájlba.)

2015. dec. 7. 14:09
 5/8 anonim ***** válasza:

használj mkv-t mp4-el és ac3-al! :) kicsi fájl, jó minőség!

a ppt-t pedig elvileg könnyebben is át lehet állítani, csak a diák méretét kell valahogy módosítani. pontosabbat nem tudok, mert nem használok ms office-t.

2015. dec. 7. 14:28
 6/8 A kérdező kommentje:
Az iSkysoft volt kéznél, de csak 8 percnyit volt hajlandó konvertálni az eredeti fájlból, az jól sikerült. Most az A-Z konverterrel próbálkozom...
2015. dec. 7. 14:28
 7/8 anonim ***** válasza:
handbreak :) ingyenes és jó
2015. dec. 7. 14:45
 8/8 A kérdező kommentje:

Elég sokat próbálkoztam most órákon keresztül, de még mindig nincs egy teljes és jó anyagom :)

Először iSkysoft, majd A-Z konverter, az csinált egy teljes 26 perces anyagot, és a 20. perc után odafagyasztotta a képet. Azután próbálkoztam a handbreak-kel is, de az meg nem akart betöltődni 5 perc után sem. Új próba, újabb 5 perc. Próbálkoztam még a Magic Video Converterrel és a Speed Video Converterrel, ezek is valami 13 perces filmet produkáltak, volt amit hang nélkül. Majd megint konvertáltam egyet az A-Z-vel, de megint odafagyott.

Valami egyéb ötlet? A handbreak-kel mi lehetett a probléma? XP-m van, elvileg erre is jó kéne hogy legyen. Majd megpróbálom az irodai gépről is, de az meg 10-es, már előre aggódom...

2015. dec. 7. 15:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!