Miért ilyen alacsony a színvonala a magyar nyelvű informatikával kapcsolatos Wikipedia szócikkeknek?
Rövidebbek az angol nyelvű cikkeknél, nem említik a témakörhöz kapcsolódó egyéb cikkeket, csak a legalapvetőbb dolgokat írják le, azt sem gyakorlatiasan.
Összességében az az ember benyomása, hogy összehasonlítva az angol nyelvű cikkekkel, a magyar cikkeket dilettáns, hozzá nem értő, tehetségtelen emberek KÉNYSZER-ből írják. Sokszor van olyan benyomásom, hogy lehet, hogy egyszerűen csak le kellene fordítani az angol nyelvű cikkeket magyarra.
Kik, hogyan és főleg milyen motivációból írják a magyar nyelvű szócikkeket?
" Sokszor van olyan benyomásom, hogy lehet, hogy egyszerűen csak le kellene fordítani az angol nyelvű cikkeket magyarra. "
szerintem is így kéne
"Kik...."
nézd meg a laptörténelmet
"hogyan"
van a wikipédiának valami "nyelve" vagy nem tudom minek hívjam, persze most már van az újabb szerkesztő, de számomra mindkettő kényelmetlen, és bosszantóan kezelhetetlen
" milyen motivációból írják"
na ezt nem tudom
Kik írják? Bárki, akinek kedve és ideje van rá.
Miért írják? Csak. Önszorgalomból, unaloműzésből, vagy mert "hasznosat" akarnak tenni a társadalomnak.
Színvonal nyilván azér ksiebb, mert ezeket nem informatikusok írják. De pont ez a szép, aki töbebt tud vagy jobban tudja, az is szerkesztheti. Így lesz teljes a kör. Javaslom, hogy te is szerkesszed. Senki nem írja kényszerből, csak lehet, hogy tükorfordítással fordította.
Nemcsak az informatikával kapcsolatos cikkek, hanem gyakorlatilag az egész magyar wiki siralmas.
Tudom, hogy ezt már jó párszor leírtam, de mint ex-wikipédista, eléggé kritikus vagyok. (pont mint Larry Sanger, a WP társalapítója... :) Szóval: az a legfőbb problémám, hogy ugye elméletben enciklopédia lenne, ehhez képest sokkal inkább valami fanclubra vagy adatbázisra emlékeztet. Pontosan foci/celeb adatbázisra, ahol még egy-két alapvető téma is megfér amolyan kiegészítésként. De komolyan. Gyakorlatilag bármilyen túlzás nélkül kijelenthető, hogy minden focista, mellékút, busz, villamos, ismeretlen doktor/tanár stb. cikket kap, miközben egy csomó érdekesebb/értelmesebb/fontosabb cikk hiányzik vagy esetleg két mondattal le vannak tudva.
Nos, összegzem, miket találhatsz még meg a magyar wikiben a fent említett dolgokon kívül:
katonai temetők, felesleges egyértelműsítő lapok, önreklámok, trollkodások, szubcsonkok (nyúlfarknyi cikk-kezdemények), XY rajzfilm 1500000. epizódja (félreértés ne essék, nem önmagában a rajzfilmek epizódjaival van bajom, főleg, hogy jómagam is szeretem a rajzfilmeket, hanem hogy konkrétan egy csomó olyan epizód van, ami nem is nevezetes. Imdb, port és fandom wiki van megadva hozzá, aztán ezek a "megbízható források"). Ezen a vonalon maradva megtalálható pl. a star wars legutolsó mellékszereplője (asszem még kitalált növényekről (!) is vannak cikkek), vasútállomások, szappanoperák, valóságshow-k, koreai/japán popegyüttesek és azok albumai.
Ugyanakkor nem találod meg pl. egy csomó ismert világcég cikkét, pl. a Fujitsuról, Fujifilmről, Olympusról nincs cikk (ha már említettem Japánt), és még sorolhatnám. Pedig azért ezeket nem mondanám ismeretlen cégeknek. Fontos fogalmakról/kifejezésekről ugyanúgy hiába keresne az ember (pl. a Van egy álmom-ról nincs cikk, a Sic transit gloria mundi kifejezésről, stb.), testrészekről, híres emberekről, informatikai kifejezésekről/programokról/fejlesztőkről sincsenek cikkek.
Értem én, hogy a wikit mindenki szabad idejében szerkeszti teljesen ingyen, tiszta sor, viszont akkor sem kéne hagyni, hogy ennyire igénytelen legyen. Tisztában vagyok azzal is, hogy tízmillió lakos sosem fog/tud annyi cikket írni, mint az egész világ (egyébként én is szerkesztettem az angol wikit), de akkor is. Apropó angol wiki: az sem szentírás, persze. Ott is vannak trollkodások meg végtelenül elavult adatok. De azért a cikkek nagy részét mégis frissítik, a vandálkodásokat visszavonják, meg hát azért hatmillió cikket nem könnyű karban tartani. Úgyhogy nem játszik egy ligában a magyar wikivel, sőt, össze sem hasonlíthatóak.
A másik ok, amiért otthagytam a huwikit az az, hogy a szerkesztők többsége rendkívül lenéző. Magas lóról beszélnek, amolyan kiskirályként viselkednek, úgy tesznek, mintha ők valakik lennének, pedig csak ugyanolyan névtelen-arctalan senkik, mint a neten bárki. Meg tényleg érződik a lustaság is: ha rövid egy cikk, nem teszik meg, hogy legalább egy icipicit bővítsék, rávágják a szubcsonk sablont és kész.
Öt (IP-címmel hét) évig szerkesztettem, most már elég volt. Nulla tartalom + bunkó szerkesztők (tisztelet a kivételnek) + lustaság/hanyagság = bőven elég ok, hogy ne nézzek vissza. Igazából nem is csodálom, hogy annyian otthagyták a magyar wikit.
Majd ha valami keményebb regulázás lesz, akkor talán visszatérek. De sajnos erre sem látok esélyt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!