A Debian jó? Megéri telepíteni?
A Debian jó, megéri telepíteni. Kiválóan kezelhető, mint általában a Linuxok, sőt, sok megoldást a Debian vezetett be (pl. csomagkezelés). A régi hardvereket támogatja, bár, ha valami extrém hardvered van, lehet, hogy saját kernel fog kelleni, de ez más disztrókra is igaz. Gyorsasága attól függ, hogy te magad mit csinálsz vele.
Amúgy az Ubuntu sem olyan szörnyen rossz, csak sokan win felől érkezve a "mindent a júzer segge alá tolunk" szemlélet miatt ugyanúgy akarják használni, aztán ebből vannak a pofára esések. Éppen ezért szoktam azt javasolni, hogy ha áttérünk A-ról B-re, akkor inkább olyat válasszunk, ami A-tól a lehető legteljesebben különbözik a kezelését tekintve.
2015. júl. 21. 08:45
Nekem videókártya problémáim voltak vele. Tudom hogy mondják hogy nem kezdőknek való, de én azzal kezdtem és viszonylag jól is boldogultam vele, nem találtam nehéznek. Bár a problémámra, nem is született megoldás még a rutinosoktól sem.
2015. júl. 21. 12:49
Én használtam.Xubuntu-t,Lubuntu-t és Ubuntu-t.
Lubuntu talán ezek közül a legbugosabb.Tele hibával.Drivert talált Live modban.Feltelepítve a szoftvetközpont üres,drivert nem talál.3x-szor telepítettem ez miatt újra.És elég furcsa dolgokat csinált.
Ubuntu.Kegyetlenül hajaz a Windows-ra.De ez annyival jobb a Lubuntu-nál hogy feltelepítve talált drivert és voltak szoftverek a szoftverközpontba nem mint ha ez számítana.Bekacsoláskor:a rendszer belső hibát észlelt,az alkalmazás leállt és hasonlokkal találkoztam.De mondjuk a Mintben és az összes többi Ubuntu varriánsban is.
Xubuntu.Gyorsabb 1 fokkal mint a Lubuntu.Legalábbis nálam.Talán a legkevésbbé bugos a 3 közül.Ebben is rengeteg hibaüzenet volt.Frissítéskor reménykedni kell hogy nem megy gajra a rendszer.De az összesnél tapasztaltam ilyet.
2015. júl. 21. 13:46
14/21 A kérdező kommentje:
Csákány Dominik, akkor te melyiket tartod a legjobbnak? Ahhoz, hogy a gép működjön kell valamelyik, nem?
Az Ubuntut semmiképpen nem ajánlom. Eleget használtam ahhoz, hogy megismerjem ezt a gusztustalan tákolmányt. Valamelyik nap adtam neki egy legutolsó esélyt, hátha összeszedi magát, de kár volt. Ennél már csak az EOS búgosabb. Debian nem lenne rossz, de új gépre biztos nem tenném. Az én 5 éves gépemnek is elavult még a Jessie is. A 3.16-os kernelt ki nem állhatja a gépem, a 10.3-mas mesa-val pedig még nincs hw gyorsítás.
2015. júl. 21. 20:05
@16: Akkor a te választottad az Arch.
2015. júl. 22. 09:44
Jó ar Arch, de most Suse-t használok. Feltelepítettem rá a legújabb kernelt, drivert és tűri. Ellentétben az Ubuntu-val.
2015. júl. 22. 10:01
18/21 A kérdező kommentje:
Ubuntut telepítettünk először, nem volt jó, mert belső hibát észlelt egyfolytában. Biztos hardver hiba. Debiant nem tudjuk telepíteni, nem értjük a felületet, linux mint jó. most az van. Eddig semmi baj vele, mindent felismert és gyors. Köszönjük.
A linux egy katasztrófa, akármilyen disztrót is használ, csak kockáknak való.
2015. júl. 25. 14:28
Ez hazugság.Van több olyan disztró is ami normál felhasználoknak van.Linux nem olyan mint a Windows hogy meg van szabva hogy csak pl 7-et meg a 8.1-et használhatsz hanem több száz közül választhasz és ingyenesen.A másik ha megtaláltad a megfelelő disztrót jól be kell állítani.Meg azért nem árt tudni az alapparancsokat. hozzá.A termináltol nem kell félni mivel ha kellőképpen tudod hozzá a parancsokat akkor már tudod használni is.Nincs olyan disztró amibe ne kéne használni.Az meg nagy részben 1 mitosz hogy csak kockáknak való.Ez azért van mert a Windows-t használ mindenki.A másik a közoktatás.Általánosban Windows-t meg MS Office-t tanítanak.Pedig ott van mind a 2-nek a nyílt forráskodú változata és ingyenes.De ezen órákon keresztűl lehetne vitatkozni.Az a lényeg találd meg azt a disztrót amit tudsz használni.
2015. júl. 25. 15:16
Kapcsolódó kérdések: