Laptop ha az akkumulátoráról megy hamarabb tönkremegy?
Azt hallottam ha folyamatosan rá van dugva a hálózati áramra akkor nem meg tönkre az akkumulátora olyan hamar?
Illetve ha energiatakarékos energiasémát választok az a laptop élettartamán növelhet?
Igen ha úgy használod a gépet hogy akkuval és hálózattan az akku tönkremegy.
Honnan tudom és mondom?
Tapasztalatból!
A laptopomat egy két éve hálózattal és aksival használom és az akksim így kb. 15-20 percig bírja a négy óra helyett...
1 ember tapasztalat kb semmit nem ér. Lehet, hogy ha fejre áll és .... akkor is tönkremenne az akkuja.
Röviden: a lítium akku meghatározott töltési ciklust képes elviselni. Egy töltési ciklus a lemerülésből és a feltöltésből áll.
Ha 80% körül feltöltöd és kiveszed és 20°C körüli fokon tárolod, akkor fogja a legtovább bírni. Viszont figyelni kell rá, mert van neki önkisülése, és ha túlságosan lemerül, akkor azt többször nem tudod újra tölteni. Tehát időnként be kell tenni és feltölteni. Emellett a laptop gyárilag adott szünetmentes tápegységéről is lemondhatsz.
Ha folyamatosan benn van az akku és amikor lehet töltőről használod az elektronika a lehetőségeihez képest próbálja óvni az akkut. Nem fogja túl tölteni, meg ilyen butaságok. Egyes gépek szoftverei még arra is adnak lehetőséget, hogy a 80% körüli szinten tartsák ezzel nyújtva az életét. Amiért sokan ezt joggal ellenzik, az az akkut érő hőhatás, ami csökkenti valamelyest az élettartamát.
Összességében én mégis az utóbbi módozatot javaslom, mert egyrészt ha elmegy az áram v. menni kell valahova, akkor nem kell ki-be pakolászni az akkut. Másrészt a melegedéssel és a csepptöltéssel együtt véve is az akku élettartam kb a gép tervezett élettartamának felel meg. Lehet, hogy 4 év után van egy tök jó, 99%-os akkud, csak épp a gép már nem megy, vagy használhatatlanul lassú (főként alsóbb kategóriában), mindezt úgy, hogy havonta ki-be pakolásztad az akkut, meg vigyáztál rá mint egy hímes tojásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!