Miért nem tudok belépni a BIOS-ba? (Chassis intruded, Fatal error. System halted. )
Erősen lemerült CR2032 gombelemet szeretném kicserélni, de előtte megnézni a beállításokat még egyszer, hogy jól be tudjam állítani az új elem betétele után.
Ezért elindítottam a gépet, nyomtam a DEL-t, de nem jött fel a BIOS, hanem kiírta, hogy "Chassis intruded, Fatal error...system halted..."
Resettel újraindítottam a gépet, ezúttal nem nyomtam DEL-t, és bejött a windows, a gép működik.
A BIOS beállításait valami módon meglehetne nézni máshogy is, úgy hogy nem lépek be a BIOS-ba???
Ha nem, hogy léphetnék be, vajon miért történt az, hogy legutóbb a DEL-re nem jött fel a BIOS, mikor korábban ez működött??
Ez így konkrétan teljesen haszontalan válasz volt Első! (Magyarul kérdeztem...)
Guglit már végignyaltam, de semmi érdemleges infó. Több helyen egy bizonyos jumper hiányát említik, de megnéztem, az megvan, ott van. (Pláne, hogy nem piszkáltam, le sem eshetett...)
A gombelem merültségére gyanakodnék.Csakhogy a neten akinél a gombelem merültsége volt a hiba oka, ott azoknál előtte kiírt olyat is a gép, hogy "cmos" blabla..., és hát nekem ilyet viszont nem jelzett.
(És még egyszer: A DEL gomb megnyomására állt meg a hibajelenséggel a folyamat. Amikor reseteltem és nem próbáltam belépni a biosba, akkor nem jelzett hibát.)
Valaki okos tudna segíteni?
Köszi
itt is írnak róla, hogy az érzékelő a hibás.
előjön az üzenet tartsd benyomva a power gombot 5mp -ig, majd húzd ki a tápkábelt, várj vele 5 percet és megjavul.
Valószinüleg teljes áramtalanítás kell neki, azaz ki kell süljenek a kondik is ezért kell teljesen áramtalanított helyzetben várni vele.
Amit én tennék...
5mp -ig a kikapcsoló gomba az üzenetnél, megvárom míg leáll. Kihúzom a tápkábelt kiveszem az alaplapi elemet és bőven várok vele 10 percet, vagy többet (addig lefürdök vagy valami). Kikapcsolt állapotban, áramtalanítva ha megnyomod a power gombot akkor segít kisütni a kóboráramot.
Vissza az elem és a tápkábelt, majd reménykedem hogy jó lesz.
Hibaüzenetből kiindulva ellenőrizném a a kábeleket, csatlakozásokat. A jumpernél alaplapi leírásban keresd meg hogy melyik a "chassis intrusion connector" és azt húzd le (helyezd át másik állásba).
Avagy a bios-ban kapcsold ki a behatolásvédelmet
jumperekről és beállításokról az alaplap (?) kézikönyve ad tájékoztatást, abból fog kiderülni hogy mit kell tenni.
Csacsi kösz, holnap átolvasom amiket linkeltél. Most csak gyorsan annyit-:
A gombelemet azért nem venném még ki, ha nem muszáj, mert pont ha kiveszem, akkor elvesznek a beállítások. Épp ezeket akarnám megnézni a biosban. Persze már lehet így is elvesztek, de hátha nem... :)
Te is angolt linkeltél... Viszont a leírásodból lehet mégis előrébb vagyok! Jajj de nehéz ügy ez. :) Segítenél még egy kicsit?
Szóval...
1.A gombelem erősen merült, ezt onnét tudom, hogy a dátum-idő régóta késik, ha nem állítottam volna többször be, még most is 2014 decembert mutatna talán... De amúgy nem jelzett hibát a gép emiatt.
2. Múltkoriban beléptem a BIOSba, és lejegyzeteltem a beállításokat. Aztán vettem új elemet.
3. Most a csere előtt újra szeretnék belépni a BIOSba, mert nem vagyok biztos benne, hogy mindent felírtam. És ugye a fenti hibaüzenet fogadott...
4. Sokat keresgéltem a neten és több helyen azt írják,ahol elem lemerülés volt a probléma, ott ezt is kiírta a gép: "cmos cnecksum bad"... Nos, nekem ilyet nem írt ki, ezért gondolnék arra, hogy talán mégsem a gombelem fáj neki...
???
5. A jumpert nem merem leszedni, nehogy tönkretegyem. És nem is tudom hogy tehetném más állásba?!?!?
6. Kérdés tehát: ha a jumper igazából helyén hisz nem lett piszkálva, minden jól össze van dugva, és a gombelem még tabu, akkor van még valami, ami megnézendő, ami hibaforrás lehet?
7. Mondjuk már szokom a kényszerű elemcsere gondolatához... De mi van, ha kicserélem, és akkor se fogok tudni a BIOSba belépni? A gépem azért elfog indulni és a windows???
8. Hoppá, És ez a kép, amit linkeltél a behatolásvédelem kikapcsolására... Ilyennel én a múltkor nem találkoztam a BIOSban!!
Ezek szerint mégsem írtam fel mindent?
Ez a linkelt kép hogy érhető el?
"Chassis intrusion"-t sehol nem írtam fel. Egy helyen szerepel a "chassis fan speed" kifejezés, és mellette N/A beállítás. Ez a Power menüponton belül, a Hardware monitor alatt van. És ilyen hőmérséklet, meg voltsos adatok is, de másképp, mint a te linkeden.
Ja és most látom, a képeden fent "cmos setup utility" áll. Én meg a "bios setup utility"-ben vagyok...
Akkor ez valami egész más? És ha igen, abba hogy lehet belemenni, szóval hol találom?
Várjunk! Lehet az volt a baj, hogy túl korán nyomtam meg a DEL-t a BIOSba való belépéshez?
Mikor kell azt megnyomni igazából?
Lehet külön kérdéskét kellene ezt feltennem...
még a legelején általában, vagy a logo alatt. jó lenne tudni az alaplapod pontos típusát!
1-4.A gombelem erősen merült...
Gombelem lemerült azt mindenféle-képpen cserélni kell!
Az biztosítja a bios memoriáját, a bios meg kezel minden eszközt, az az atyaúristen. Szóval azt cseréld ki! Elemcsere előtt felesleges belépni a biosba, mivel alapra fog állni ha kiveszed.
5. A jumpert nem merem leszedni...
Az azért van hogy bizonyos állásokban zárja az áramkört (kapcsoló). Van 3 pin, 2-őt fog össze, így lehet 3 állása is. Hogy milyen állásba van kikapcsolva azt az alaplap kézikönyvének leírása tudatja.
6. Kérdés tehát: ha a jumper igazából helyén hisz nem lett piszkálva...
Igen és a gyári biztonsági beállítások miatt szívsz a behatolásvédelemmel... szóval ha nem garis akkor kapcsold ki, szükségtelen, és ez a hibaüzenet már elég a garanciavesztéshez azaz az hogy megbontottad a házat.
7 De mi van, ha kicserélem, és akkor se fogok tudni a BIOSba belépni? A gépem azért elfog indulni és a windows???
Szervíz... na azért ez nem valószinü. Valamit nem jól, jókor nyomsz valószinü. Amennyiben a merevlemezen nem történik változás a windows el fog indulni. A Bios az alaplapon van integrálva egy nagyon kicsi memóriába, nem fog beleszolni a windowsba ami a merevlemez fájlrendszerén található.
Alap beállításokon is működni szokott, ilyenkor mindent automatikus felismerésre állít, ill ha nem volt eszközcsere a gépben akkor mindenféle képpen jók lesznek a beállítások, esetleg a boot sorrendet kell újra beállítani de ez sem kötelező...
8. Hoppá, És ez a kép, amit linkeltél a behatolásvédelem kikapcsolására...
Csak példának, hogy így néz ki de ehez szintén kellene az alaplap típusa ami után lehetne találni leírást (kézikönyv)
Sok féle alaplap van és mindegyik más. Ezért kell tudni a részleteket, nem biztos hogy ugyan ott vannak a dolgok, de még a bios menü sem ugyan az...
cmos=bios memoria
Gyártó specifikus bios elérések:
http://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__programok__5..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!