Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Kinek mi a véleménye a linuxró...

Kinek mi a véleménye a linuxról? Hány disztrót próbáltatok? Mi az ami tetszett vagy nem tetszett?

Figyelt kérdés

Az érdekel kinek milyen tapasztalata van a linuxról és ezek közül melyikeket használja/próbálta. Nehézkes-e az új programok megtalálása.

Valamint, kit tántorítottak el a parancssoros jótanácsok. Gondolok itt azokra, amik grafikusan is és szerintem egyszerűbben megoldhatók. Úgy mint az "apt-get...." terminálos dolog helyett, az írd be a synapticba dolog helyett.

2014. dec. 18. 16:21
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Én a Windowsnál nem tudom ezt elérni.
2014. dec. 19. 19:04
 12/14 anonim ***** válasza:

Rengeteg hasonló kérdés van már itt , ha további véleményekre vagy kíváncsi ajánlanám azoknak a böngészését is.

Ha az Ubuntu variánsokat nem számolom akkor 10 disztrót próbáltam mire döntöttem a Linux Mint KDE és Xubuntu mellett (két gépem van). Ezeken kívül még a Manjaro-val szimpatizálok ,bár még csak béta verzióban van , de nemrégiben kapott egy nagyobb frissítést, azóta már hibátlanul működik. Bár én Manjarot csak 2 napig használtam , de egy ismerősömnek azt telepítettem fel , ő pedig továbbította nekem a fejleményeket. Ajánlanám a virtualboxot is , így tudni fogsz tesztelni disztribúciókat úgy , hogy az eredeti rendszernek haja szála sem fog görbülni.

Ami pedig a terminált illeti ,nekem semmi problémám vele ,gyorsabb így dolgozni mint grafikus felületen , különösen ha a szoftvertelepítést nézem. Pl sokkal egyszerűbbnek tartom beírni , hogy " sudo apt-get install kdenlive "(most csak mondtam egy Linuxos szoftvert) , mint kattintgatni. Aki kezdő annak viszont segíthet a szoftverközpont a Linuxos alternatívák keresésében ( bár a legtöbb disztróra már eleve a legfontosabb szoftverek telepítve vannak), mivel itt külön leírások is vannak a programokról.

Egy kezdőnek első körben azt javasolnám , hogy azt a disztribúciót használja amelyik legjobban támogatja a hardverét. A kezelőfelületeket is érdemes igény szerint próbálgatni , mert vannak felületek amelyek inkább erősebb gépekre valók (KDE pl) és vannak alacsonyabb rendszerigényűek is , ilyen például az lxde , bár én gyengébb gépen inkább XFCE-t használok , nekem az tetszik.

Összegezve ,nekem tetszik a Linux , mind a rendszerek felépítése mind a filozófiája.

2014. dec. 19. 22:37
 13/14 A kérdező kommentje:
Használom én a linuxot, vagyis már több mint fél éve csak azt. A fent említett parancssoros példát azért írom, mert nekem, meg sok átlagembernek szerintem sokkal jobb a synaptic. Nekem a synaptic volt az ami nagyon tetszett a linuxban, rohadt kényelmes szerintem így. Csak akkor szorultam a gépelésre, amikor ügyesen hazavágtam a cinnamont. Igaz akkor elég hasznos volt, de fent van az aptitude is.
2014. dec. 20. 09:39
 14/14 Tom Benko ***** válasza:

Egypárat használtam: UHU (ezzel kezdtem, még csomagokat is készítettem rá), Ubuntu (bár nem emlékszem, hogy egy hétnél tovább lett volna fent), Linux From Scratch, Frugalware, most ArchLinux. Próbáltam a Puppyt, Damn Small Linuxot is.

Eddig az Arch a legmegbízhatóbb, kiváló wikivel, stabil és friss kínálattal. A parancssort meg élveztem, miután a wines megrögződéseket sikerült kivernem a fejemből.

A végére egy apróság: a Synaptic csak egy frontend az apt-gethez...

2014. dec. 21. 22:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!