Óriásplakát készítéshez grafikusok véleményét, tanácsát várom, mekkora felbontásban készítsem?
Kb 5méterx3méter nagyságú plakátot szeretnék készíteni, az alábbi pontok szerint, véleményt kérek szépen.
1. Phohoshopban nyitok egy 500 cm x 300 cm nagyságú lapot (vagy arányosan a tizedét pl.?) A felbontás 300 dpi legyen?
2. 12 megapixellel készített fotót, fotókat helyezek rá,némi szöveggel
3. Elmentem az egészet jpeg-be és beküldöm a nyomdába.
Szerintetek ez így jó lesz? Mármint a minősége? Tudom, hogy óriásplakátot messzebbről néznek, és nem kell csúcsminőség, de gyakorlott grafikusok véleményét várom, köszönettel.
?
A 300 dpi azt jelenti, hogy 300 x 300 pont van egy négyzetinchen, azaz 118 x 118 centiméterenként, tehát a plakát felbontása ezekkel az adatokkal 59 000 x 35400 pixel, ami 2 gigapixel, ami asszem kicsit nagy lenne neked.
(folyt. köv perceken belül!)
G.
Szóval, most jönne a lényeg:
Nem vagyok grafikus, így minden, amit mondok fenntartásokkal kezelendő!
Tehát, az internet népe (konkrétan Alan Gilbertson itt: [link] ) azt írja, hogy 30 dpi már bőven elég, de 12-15 sem szokatlan, tehát annyinak is elégnek kell lennie.
A 12 megapixel kb. 4200 x 2800-as felbontásnak felel meg, ami esetünkben kb. 21 dpi, ami már bőségesen elég.
Tehát a lényeg: kb. 20 dpi kell neked.
G.
a kérdező vagyok
köszi Geniuseus, én is olvastam olyant, hogy 30 dpi elég, viszont egy neves nyomdában a nyomdavezető azt mondta telefonon, hogy minél nagyobb, 300, sőt 400 dpi legyen. Hát ki is próbáltam, de igen, 2 giga lett, kb fél óráig mentette a gépem.
Nos, akkor legyen minél nagyobb.
G.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!