Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Mi a különbség a linux és a...

Laci688 kérdése:

Mi a különbség a linux és a windows között?

Figyelt kérdés

Szeretném kipróbálni a linuxot és lenne egy pár kérdésem?

-Mennyire nehéz linuxot használni, megtanulni használni?

-Mennyire érné meg jobban a linux egy nem túl erős laptopnál?(15,6"-os WXGA HD LED/ AMDŸ Quad-Core™ E2-3800 / 2GB DDR3 / 500GB HDD / AMD Radeon™ HD8280)

Mennyivel kisebb a rendszerigénye a windowsnál?

Mennyivel gyorsítaná a laptopot és a rajta futó alkalmazásokat?

-Nem vagyok az a nagy gamer de 2 játékot nagyon szeretek: Legue of Legends és a Counter Strike Global Offensive. Az a kérdés hogy ez a két játék működne a linuxon?

-Milyen programok érhetők el linuxra? Gondolom valamilyen böngésző van mer a youtube-ot nagyon szeretem, meghát persze a twich-et is.

-Van e linuxból 32 vagy 64 bites verzió vagy csak linux?

-Melyik a legújabb linux verzió és annak milyen a rendszerigénye?

Előre is köszönöm a választ(okat). :3 (A helyesírási hibákért és ha egyes szakszavakat rosszul használtam azért is szeretnék bocsánatot kérni.)

2014. okt. 27. 20:05
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

"-Mennyire nehéz linuxot használni, megtanulni használni?"

Abszolút könnyű.

"-Mennyire érné meg jobban a linux egy nem túl erős laptopnál?(15,6"-os WXGA HD LED/ AMDŸ Quad-Core™ E2-3800 / 2GB DDR3 / 500GB HDD / AMD Radeon™ HD8280)"

A kérdésnek nincs sok értelme, de mondjuk, hogy "nagyon".

"Mennyivel kisebb a rendszerigénye a windowsnál?"

GUI függő, egy XFCE vagy LXDE ablakkezelőnek jóval-jóval kisebb.

"Mennyivel gyorsítaná a laptopot és a rajta futó alkalmazásokat?"

Melyik disztró, mihez képest?

"-Nem vagyok az a nagy gamer de 2 játékot nagyon szeretek: Legue of Legends és a Counter Strike Global Offensive. Az a kérdés hogy ez a két játék működne a linuxon?"

CS:GO úgy tudom elérhető Steamből Linuxra, LoL passz, de Google a barátod.

"-Milyen programok érhetők el linuxra? Gondolom valamilyen böngésző van mer a youtube-ot nagyon szeretem, meghát persze a twich-et is."

Igen, van böngésző...

"-Van e linuxból 32 vagy 64 bites verzió vagy csak linux?"

Van.

"-Melyik a legújabb linux verzió és annak milyen a rendszerigénye?"

Nincs olyan, hogy legújabb Linux. Több száz féle teljesen független disztribúció létezik.

2014. okt. 27. 20:10
 2/10 Reiber Péter ***** válasza:

A linux nem olyan mint a windows, egy ingyenes, közösségi fejlesztésű rendszer, nem verziók (?!?!) hanem disztribúciók vannak, amik kicsit másfajta megjelenései ugyanannak a rendszernek

Szerintem abszolut kezdő felhasználó ne szívjon a linuxal

Nem igazán fogsz tudni játszani alatta, lesznek más gondjaid is feltehetőleg...

..és ha kérdezel, csupa olyan dolgot fognak írni, hogy mi mitől fog működni, ahol már azt sem fogod érteni, miről van szó

A windows pénzbe kerül (elvileg) de pont ezért (is) népszerű, bekapcs és hellyelközzel mindíg működik, játék betesz rákattint és megy, stb.

Pl itt olvasgass, ha bővebben érdekel, mi is az,hogy linux:

[link]

2014. okt. 27. 20:16
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

"Szerintem abszolut kezdő felhasználó ne szívjon a linuxal"

Pont előnnyel indul egy kezdő, mint egy gyakorlott Win felhasználó, mert nincsenek meg a Wines beidegződései, hamarabb megtanulja használni.

"Nem igazán fogsz tudni játszani alatta, lesznek más gondjaid is feltehetőleg..."

Milyen más gondjai lesznek még, mesélj?

"..és ha kérdezel, csupa olyan dolgot fognak írni, hogy mi mitől fog működni, ahol már azt sem fogod érteni, miről van szó"

Neked aztán igazán zseniális jóstehetséged van, vagy csak magadból indulsz ki, hogy mindenki ostoba? :)

"A windows pénzbe kerül (elvileg)"

Nem csak elvileg. Ez a legnagyobb előnye a Linuxoknak, hogy teljesen ingyenesek.

"bekapcs és hellyelközzel mindíg működik, játék betesz rákattint és megy, stb"

Na ez meg pont a legnagyobb propaganda hazugság, amit a Win felhasználók terjesztenek.

Ha valami nem Plug & Play, az pont a Windows. Iszonyú sokat lehet szívni driverek, programok telepítésével...

Egy komplett rendszert újrahúzni akár egy egész napba is beletelhet.

Míg Linuxon fél óra alatt fent van a friss rendszer, terminálból 5 perc alatt feltolsz minden plusz programot, ami kell és kész is vagy...

2014. okt. 27. 20:22
 4/10 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat már csak azt szeretném kérdezni hogy melyik disztribúciót ajánljátok?(64 bites kéne)Egy másik kérdésemre azt atták válaszul hogy telepítés nélkül ki tudom próbálni, és szeretném is kipróbálni.
2014. okt. 27. 20:40
 5/10 anonim ***** válasza:
Linux Mint-et javaslom elsőnek, Cinnamon vagy XFCE ablakkezelővel.
2014. okt. 27. 21:11
 6/10 Tom Benko ***** válasza:
100%

A különbség kb. ugyanaz, mint a Harley és a lábbal hajtós kisautó közötti.

1; Semennyire. Eleinte win után kicsit szokatlan lesz, de könnyen átlátható, logikus, így gyorsan megtanulható.

2; Nem értelmezhető a kérdés. A rendszerigény disztrófüggő.

3; WINE, Steam választ ad rá.

4; Linkeljek repókat? :) Van böngésző, általában minimum három, de van, amihez 15-20 is.

5; Van.

6; Melyik disztróból? Ráadásul van olyan is, hogy rolling release, ahol még a verziónak sincs értelme.

7; Igen, ki lehet próbálni, úgy hívják, Live rendszer. Jópár disztróból van ilyen, ki lehet próbálni, a [link] keresőjével érdemes ilyeneket keresned.

2014. okt. 28. 08:23
 7/10 Tom Benko ***** válasza:
@Reiber Péter: A linkeden lévő írás annyi idős, mint a tanítványaim. Biztos, hogy ezt akartad linkelni?
2014. okt. 28. 08:24
 8/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az összes választ találtam egy oldalt ahonnan tudok letölteni és még leírás is van, :3

[link]

2014. okt. 28. 08:48
 9/10 A kérdező kommentje:
Még egy utolsó kérdés, amikor kipróbálok egy disztribúciót annál játékot is ki tudok próbálni?
2014. okt. 28. 08:51
 10/10 Tom Benko ***** válasza:

Természetesen - ha nem Live módban próbálod. A Live rendszer ui. a memóriában lakik és mindent a hordozóról tölt be, úgyhogy dög lassú lesz a programok indítása, valamint telepíteni sem tudsz.

Úgy érdemes csinálni, hogy a /home egy külön partícióra kerüljön, így a karosszéria megmarad, még ha a motort ki is cseréled.

2014. okt. 29. 08:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!