Tönkrement az asztali géphez tartozó monitorom, mit vegyek?
Sajnos tönkrement a asztali gépemhez tartozó monitorom és egyáltalán nem értek ahhoz hogy hány incheshez mennyi felbontású képernyő kell stb. Szóval kérdéseim:
1, LED v LCD képernyő legyen az asztali géphez
2, miért az?
3,21 inch körülihez mennyi felbontás ajánlott?
4, ha valaki egy kis táblázatszerűséget tudna irni vagy linelni azt megköszönném.
5. ha valakinek van még megosztani való/tudnivalója amire én nem kérdeztem rá és fontosnak gondolja akkor ne habozzon irja le nyugodtan.
"A LED v LCD képernyő" (monitor) így nem helyes megfogalmazás. Tulajdonképpen a LED monitornak titulált is LCD, csak az úgynevezett háttérvilágítás van LED technológiával megoldva. Előnye a hagyományos LCD monitorokkal szemben, hogy kevesebbet fogyaszt, állítólag tisztábbak a színek. Mindenképpen korszerűbbnek mondható.
Igazából így kellene leírni: LED-LCD monitor.
De nagyon elterjedt a csupán LED, vagy "Ledes" monitor név.
Ami a felbontást illeti, a 21-23" mérethez (általában) a 1920x1080 felbontást mondják ideálisnak, de a legtöbb új monitor "megbírkózik" más felbontással is.
És csupán a félreértések elkerülése végett: a meghatározás, hogy 21"-es monitor, kissé megtévesztő, mivel ez a méret a képátlót jelöli. Manapság már jobbára a 16/9 méretarányú monitorok divatosak (van ugyan még kisebb és nagyobb is, de ez a leggyakoribb), a régebbi 4/3 arányúakhoz képest egy ilyenből a 21"-es is kb. olyan magas, mint a régebbi 17"-es. Tehát, bár a képfelület nagyobb, a kép magassága közel akkora, mint a régi 17-esnél. Érdemes megfontolni (árban sokszor nem olyan nagy a különbség) egy 23"-es beszerzését.
Amire még nem árt odafigyelni, az az úgynevezett válaszidő. A válaszidő az LCD monitoroknál az ezredmásodpercben mért időegység, ami az időt jelöli, amennyi ahhoz kell, hogy egy képpont fényereje megváltozzon. A lassú válaszidő akkor lehet zavaró, ha a monitoron gyors változásokat kell megjeleníteni. Például filmnézés, de főképpen játékok esetében. A válaszidő kb. 10 ms alatt legyen mindenképpen, ha az előbbi célokra is számítani lehet.
Érdekes lehet még, hogy milyen bemenetei vannak a monitornak. Egy viszonylag régebbi számítógéphez (tulajdonképpen a grafikus vagy video kártyához) megfelel a csak RGB csatlakozós is, bár ma már a korszerűbb monitoroknak többféle bemeneti csatlakozójuk is van (D-SUB, DVI,HDMI, stb.).
Köszönöm válaszodat!
Legalább ma is tanultam valami újat,nézegettem pár monitort. Azoknak 5ms volt a válaszidejük képarány 16:9,1920x1080,viszont 21,5inchesek voltak.Ha jól értem amit irtál akkor inkább érdemesebb egy 23'as montiort beszerezni viszont az egy jó 10k-val drágább nem mintha spórolósdit akarnék játszani mert ilyeneknél nem érdemes spórolni azt tudom, de megéri 1,5incel nagyobb képernyőre ráfizetni 10k-t?Mint hangsúlyoztam én nem nagyon értek hozzá.Tudom hogy leirtad már hogy "érdemes megfontolni" de én konkrét választ kérnék hogy ha te lennél ilyen helyzetben te kifizetnéd e.Köszi
Mivel az 1,5 inch kb. 3,8 centiméter, és mint írtam, ráadásul átlóról van szó, így már nem bír akkora jelentőséggel, hogy csupán ez megérne 10.000 Forintot.
Ha esetleg más tekintetben is van JELENTŐS plusz, az más.
"Ránézésre" -adatok alapján- nem rossz, amúgy is a Philipsnek általában elég jó termékei vannak.
De azért egy-két különbség van a kettő között: a fényerőben például, bár ez egy kicsit csalóka, hiszen a nagyobbiknak értlemszerűen nagyobb a felülete, és ugye itt arányszám van megadva (candela/négyzetméter), a kontrasztban viszont elég jelentős a különbség. A betekintési szög (ami azt jelzi, hogy mennyire lehet oldalról nézni a képet, úgy, hogy még jó) lényegesen nagyobb a drágábbiknál, de szerintem egy számítógép monitort úgy jobbára szemből nézünk, tehát ez nem annyira érdekes.
Viszont a kisebbiknél a DVI csatlakozó hiányzik, de ennek is csak akkor van jelentősége, ha a videokártyának van ilyen kimenete. Erről egy árnyalatnyival jobb a képminőség.
De úgy összességében szerintem nincs akkora különbség a kettő között, ami megérne 10.000 Ft különbséget. Csak persze arra oda kell figyelni, hogy hol veszed meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!