Merjek Manjaro Linuxot telepíteni?
Pár kérdés még: Elérhető magyar nyelven is? Wifi, nyomtató könnyen életre kelthető? Van magyar nyelvű közösség, fórum, ahol kapok segítséget a felmerülő problémákra? Egy Ubihoz, Minthez képest mennyire felhasználóbarát?
Azért érdekelne, mert már sokan ajánlották itt és felkeltette az érdeklődésemet, viszont tartok is az újtól, mert pár éve Lubuntut használok és minden igényemet kielégíti és nem örülnék neki, ha problémákba ütköznék. Wifi nélkülözhetetlen, mert csak arról tudok netezni, nyomtatóra is szükségem van, mert nincs Windows a gépemen, úgyhogy kizárólag a Linuxra támaszkodhatom. És az Nvidia Optimus is jó lenne, ha működne.
Mennyivel jobb a Lubuntunál?
Stabilnak mondható a rendszerem, tehát nincs vele gond, gyors , 120 MB ramon elvan. Érdemes lecserélni? Ha igen, miért?
"Mennyivel jobb a Lubuntunál? "
Szó nincs rá, ami leírná, hogy mennyivel jobb az összes Ubuntu variánsnál.
Ubiék (Xubi, Kubi, Lubi, Linux Mint, EOS): lts/köztes kiadás. Az lts a Debian testing, a köztes pedig az unstable ágra épül. Már ebből is látható, hogy nem a stabilitás mintaképei. Na meg persze bugreportokból, összeomlásokból, hibaüzenetekből is. Főleg az unity (Ubuntu) esetében. A legfrisebb alkalmazásokhoz, asztali környezetekhez külön ppa kell, ám a frissítés nem mindig sikerül jól. Arról nem is beszélve, hogy ami az egyik kiadásnál működik, a következőnél már nem biztos. Sőt, újabb hibák keletkeznek. Ezt már megfigyeltem
az 5 év alatt. Linux Mint pedig szintén zenész. Verziófrissítés még a készítői szerint sem ajánlott. A Skype folyton megszakad, meglepetés kernel panic előbb-utóbb. Felejtős számomra ez a vonal. Még a Debian is.
Manjaro: stabil rendszermag (lts kernel) + friss alkalmazások. Az alapjául szolgáló Arch linux-szal ellentétben nem telepít fel rögtön mindent, hanem előtte letesztelik. Azért érkeznek rá frissítések kevebbszer, pakkokban. Viszont a nagyszerű Arch wiki, szélsebes pacman csomagkezelő megmarad. Minden hardvert tökéletesen felismert, sőt a Skype alatt a webkamera
képe alapból nincs fejjel lefelé. Erre rajta kívül egyik általam próbált disztró sem volt képes (Fedora, OpenSuse (másik kedvenc), Mageia, Sabayon, Chakra, KAOS, Ubiék). A wifit is ő kezeli a legjobban, ahogy videókártyát is (Sabayon is kiváló ebből a szempontból). A gép hűvösebb már nem is lehetne.
# 12
Gnome-os Ubival nem volt semmi problémám, bár hozzáteszem, hogy csak LTS kiadásokat használtam mindig. Abban igazad van, hogy a unity-s Ubi tényleg rossz, ezért váltottam 2 éve Lubuntu 12.04 LTS-re, és bármennyire is hihetetlen, én nem tapasztaltam semmi olyat, amit felsoroltál. Ahogy írtam is már:egy stabil, gyors rendszer volt és semmi problémám nem volt vele. A kíváncsiság hajtott csupán a Manjaro kipróbálása felé, de tartottam a problémáktól (és így zárójelben megjegyzem, hogy másnap elment a hang és a wiki alapján próbáltam megjavítani sikertelenül, úgyhogy újratelepítés lett a vége).
Amúgy az első két nap tapasztalata pozitív. Sok különbséget nem tapasztaltam Lubihoz képest, úgyhogy egy laikus szemével ugyanaz minden, csak más köntösbe. Fél év múlva biztos többet tudok mondani róla. :)
Lehet hogy nem él ez a topic de remélem kapok választ.
Én Manjaro-netbook -ot használok és elég jó de nem értem mikor telepítettem magyar nyelvű keyboardra állítottam és most meg átraktam angol ra akkor nem fogadja el a jelszavamt.
pld. sudo -s
z-y -ra figyelek kicsi nagybetűre is bár az nincs
és számomra is mert külön teszteltem.
Valakinek valami tip?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!