Rendszergazdának kell programoznia?
A programozás nekem nagyon nem megy, h*lye vagyok hozzá.
Tehát egy vállalati rendszergazdának kell tudni akár CSEKÉY szintű programozást?
Értékesebb munkaerő, ha tud programozni. Persze nem kell nagy programokra gondolni, inkább csak scriptekre (bash, batch, powershell)
A programozás mellé társul egy szemlélet mód is, ami hasznos lehet a felmerülő problémák megoldásában is.
Először is, a script írás nem minősül programozásnak.
Rendszergazdának nem kell tudnia programoznia.
Ehelyett kismillió évente megújítandó idegörlő továbbképzésen kell részt vennie, és szopatós vizsgákon át rendszergazdai minősítéseket szereznie x, y, z, zs ... gyártó összegányolt programjának használatáról.
Kisebb scripteket illik tudni írni, de komolyabb programokat nem a rendszergazdával íratnak.
Hogy mennyire lehet elhelyezkedni OKJ-s rendszergazdai tanfolyammal?
Attól függ, mit tanítanak meg a tanfolyamon, és mit tanulsz még hozzá. Megfelelő hozzáállás nélkül még az egyetemi végzettség is lehet kevés. Egyik rendszergazdánk egy félbehagyott főiskolai tanulmánnyal dolgozik nálunk, és ő az egyik legjobb szakemberünk.
A kisvállalati szektorban általában nem alkalmaznak főállású rendszergazdát, inkább szerződnek valakivel, aki ellátja a rendszergazdai teendőket. Egyébként sokszor nem egyszerűbb kisvállalatnál rendszergazdáskodni, mint egy multinál. A nagyvállalati rendszerben a feladatok le vannak bontva, tehát csak egy részterülettel kell foglalkoznod. Sokszor vannak további felsőbb szintek, akiktől lehet (kell) segítséget kérni. Fizetik a továbbképzésed, a vizsgáidat.
Kisvállalatnál ugyanúgy működnie kell mindenek, de onnan szeded az ismereteidet, ahonnét akarod, és legtöbbször egyedül vagy minden feladatra.
19:06-os válaszoló:
Köszi a választ.
Nekem az lenne optimális, ha mondjuk amint mondtad (multiknál) le lenne bontva feladatkörökre a munka:
mert nekem csak 2 dolog nem megy:
adatbázis kezelés (bár azt meg tudom majd tanulni szerintem) és a programozás. A programozás az nálam teljesen esélytelen. Soha nem fogom tudni megtanulni, eleget próbáltam már! Egyszerűen nincs meg bennem az a logika, mert ugye a programozáshoz csak egy dolog kell és az a logika. Nem azt mondom hogy általánosságban nincs logikám, hanem a programozáshoz nincs!
Az adatbázis kezeléshez csak türelem kell és meg lehet tanulni s az összes többit is. Csak ez érdekelt, hogy muszáj-e tudnia egy rendszergazdának programoznia. Ez a kérdés számomra egyértelműnek tűnt mert hát ugye akkor mire vannak a programozók akiknek csak a programozás a szakterületük? Csak nem voltam teljesen biztos benne.
Amúgy ezt csak meg lehetne valahogy oldani, nem? Ezt a paradoxon dolgot amit írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!