Mivel tudnám a scannelt képeket javítani?
Üdv. Az lenne a problémám, hogy egy régi könyvet pdf ben scannelve kaptam meg, de elég rossz minőségben. Ezalatt azt értem, hogy a háttérnek is van egy alap szürkés színe. A fő probléma ott van, hogy ezt szeretném kinyomtatni, mert nem szeretek monitorról tanulni. Hogyan tudnám javítani a képet, hogy ne egye meg az összes tintámat a nyomtató azért, mert a hátteret is elkezdi nyomtatni?
Abby finereaderrel próbálkoztam, de mivel a könyv nem csupa szöveg, hanem tele van ábrákkal és rajzokkal amiket nem ismert fel kellőképpen a program, azokat nem jeleníti meg rendesen.
A helyzetet bonyolítja, hogy pdf-ről van szó. Ahhoz, hogy azt lehessen manipulálni, vissza kellene alakítani képpé.
A dolog megoldható, de eléggé macerás, mivel minden oldalnál egyenként végig kell csinálni.
Többféle megoldás is lehetséges. A -talán- legkényelmesebb, ha van CorelDraw programod. Azzal meg tudod nyitni (illetve be tudod importálni) a pdf-fájlt, majd oldalanként kettőt kattintva a tulajdonképpen képként beépített könyv oldalra, megnyílik a Corel Photo Paint-ban az adott oldal képe (közvetlenül nem tudja megnyitni, csak a Draw-on keresztül). Ott már tudod kezelni. Átkonvertálod szürkeskálásba a képet, majd a Fényerő-Kontraszt-Intenzitás beállításaival játszogatva addig állítgatod, míg a szürke háttér már nem látszik, de az egyéb dolgok még jól látszanak. Csináltam már ilyet, egész jó eredményt lehet vele elérni, csak hát ezt oldalanként végigjátszani...
Ha nincsen Coreled, másik megoldás, ha megnyitod a pdf-fájlt az ingyenesen letölthető LibreOffice segítségével. Ott, kijelölve az esedékes oldalt, el tudod menteni képként, utána bármelyik képszerkesztővel, ami rendelkezésedre áll, ugyanazt végigcsinálod, amit az előbb leírtam. (szürkeskálássá alakítod, majd fényerő-kontraszt-intenzítás beállítgatása, míg el nem tűnik a szürke háttér).
Szóval meg lehet csinálni, de amennyi munka, lehet, hogy jobban megéri egy 2000-3000 Ft-os festékpatront feláldozni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!