Hogy lehet a RAM órajelét állítani?
Figyelt kérdés
Vettem egy Kingston Hyperx 8gb ddr3 1600 MHz-s RAM-ot. De csak 533 MHz re van állítva.
Hogyan tudom feljebb "húzni"?
Előre is köszi!
2014. jan. 23. 19:17
1/3 anonim válasza:
Az 533MHz valószínűleg a valós órajel, ami DDR3-1066-t jelent (a DDR3-1600 valós órajele is 800MHz). Kérdés az is, hogy milyen gépbe vetted, lehet, hogy az adott platform memóriavezérlője ennyit támogat hivatalosan. Egyébként általában a CPU nem nagyon szenved memória sávszélesség hiányában (néhány spéci feladatot leszámítva), így gyakorlatban nem sokat számít a magasabb órajelű RAM (a videokártyáknál már más a helyzet, ott az erős GPU-k megkövetelik az extrém magas memória sávszélességet, hiszen ahhoz a típusú adatfeldogozáshoz ez szükséges). Több teszt kering a neten, ahol pl egy CPU-t letesztelnek 1333 és 1866-os memória órajelekkel és az átlagos teljesítmény különbség csak néhány százalék. Nkem is a Phenom II X4 procim a DDR2-800 után semmit nem gyorsult, amikor AM3+ deszkát tettem alá és az új memóriákat DDR3-1333 módban kezelte. Ezt csak úgy információnak írom. Egyébként APU egységek integrált GPU egységeinél már sokat számít a memória sebessége, sőt a dual chanel is! :)
2/3 A kérdező kommentje:
Ilyen gépbe vettem:
Proci: AMD phenom II x4 945.
VGA: AMD Shappire HD 6850 1GB GDDR5.
Alaplap: Asus M5A87.
És elfelejtettem odaírni, de dual channel- es. :)
2014. jan. 23. 19:50
3/3 anonim válasza:
Nekem is X4 945 volt. Eleinte egy AM2+ alapban (Giga Ma770-UD3) majd egy AM3+-ban (Asus M5A97 Pro), az előbbiben DDR2-800, míg utóbbiban DDR3-1333 órajelen dolgoztak vele a memóriák (a CPU-ba integrált memóriavezérlő 1333-ig támogatja). A CPU teljesítményét nem befolyásolta az új környezet, de azért váltottam platformot, mert a procit majdnem 3 év után lecseréltem egy FX-6300-ra. Szóval nálad a DDR3-1066 is elég neki bőven, de ha a BIOS-ban átállítod 1333-ra (667MHz), akkor úgy is bírnia kell...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!