Mi a véleményetek az olcsó tabletekről és esetleg tudnátok ajánlani valami normálisabb márkát?
Már 15.000 Ft.-tól lehet kapni és eléggé megoszlanak a vélemények.
Nekem elsősorban, sőt szinte kizárólag E-book olvasásra és mellé zene hallgatásra kellene fülhallgatóval, valamint néha napján film nézésre.
Először e-ink-es e-book olvasóra gondoltam, de azok drágábbak , zenét sem lehet rajtuk hallgatni és nem tudom, hogy sötétben lehet-e használni őket.
Mivel az olvasás, szemkímélés és akku hatékonyság is fontos volna, ezért ezeket preferálnám, de ott a sötét, a zene és az ár.
Valamint nagy ritkán megnézni egy filmet sem volna utolsó.
Tudnátok ajánlani ebből a 15-20 ezres tablet kategóriából valamit (tapasztalat alapján), ami megfelelne az én igényeimnek?
Ha van tapasztalat e-ink-es olvasóval, azt is szívesen veszem.
Köszönöm
Olvasásra min. 1280×800-as felbontás kell, ha nem e-ink, ezt tapasztalatból mondom (7 colról beszélünk, mivel 8 colon nincs ekkora felbontás, afelett meg van ennél sokkal jobb), az 1024×600 még so-so elmegy, de nem az igazi, viszont az 1280×800-as felbontású tabletek meg nem a 15-20 ezer forintos kategória, no ez az első amiért bukik a mutatvány, a második pedig az, hogy IPS kijelző kell az olvasáshoz, amit szintén nem találsz meg ebben az árkategóriában, ha legalább az egyiknek megakarsz felelni, már akkor is 30 ezernél járunk (ha nem használt), annyiért meg már van e-book olvasó, igaz tény, hogy nem háttér világítású. Kindle paperwhite-ot tudnám ajánlani, tény, hogy nem az az árkategória, amit te adtál meg, de annál van háttérvilágítás, így sötétben is használható, mondjuk sosem értettem minek sötétben olvasni, rendes könyvet sem olvas sötétben az ember, mert hát akkor nem látni, nem igaz...? Mind1, ha sötétben olvasol, akkor a paperwhite kevésbé ártalmas a szemre, ugyanakkor én úgy gondolom olvasni lámpafénynél kell, mert úgy szokás.
Akku hatékonyság meg önmagáért beszél... Tablettel egy 30 ezres kategóriában kikapcsolt wifi mellett olvasol (folyamatosan) kb. 4-5 órát, kindle-el, meg legalább 2 hetet. Kindle touch-ban van mp3 lejátszó viszont azon nincs háttérvilágítás. Esetleg javasolnám azt a megoldást, hogy zenelejátszásra telefont használj, akár filmnézésre is, ha az annyira nem gyakori eset. Olvasásra e-book olvasót, s ha a tablet is kell még ezek mellé, akkor végy egy tabletet is.
Először is köszön a válaszodat.
Azért kérdésem volna még:
Milyen az az IPS kijelző?
Sötétben olvasásnál mondjuk szobatársra gondoltam, hogy ne kelljen lámpát kapcsolni.
=) Értem, erre nem gondoltam. Az IPS egy technológia. Többféle technológiai megvalósítás létezik. A 20 ezres kategóriában TN panellel megáldott kijelzőjű tableteket találhatsz a piacon (már a magyar piacon). IPS-en kívül elterjedt még az MVA, és a PLS. PLS-t elsősorban a Samsung favorizálja, valamivel olcsóbb megoldás, mint az IPS, de nem számottevő a különbség pénzben. Az MVA az IPS-hez képest jóval fakóbb színeket tud csak visszaadni, innen ismerszik meg igazán, PLS és IPS között nincs igazán látványos különbség, valamivel jobb az IPS, de ebbe ne menjünk bele.
Ami miatt az IPS ajánlott olvasásra, az a magas betekintési szög. A TN panel betekintési szöge kb. 20 max. 30 fokra tehető, ezen tartományon kívül a kijelző szürkül, a színek inverzzé válnak, ami kiküszöbölhető lenne azzal, ha abszolút szemből nézed, de olvasáshoz a helyes tartás az álló mód, azaz állítva fogod a tabletet, álló módban pedig a TN kijelző (nem tudom részletesebben leírni) sehogy sem jó, nézheted szemből, jobbról, balról, fentről, lentről... IPS kijelző betekintési szöge 178 fok, azaz a maximum, ami létezhet. Minden szögből helyes színek. TV-kben nem tudom mennyire vagy jártas, kb. úgy képzeld el a TN és az IPS közt a különbséget, mint egy olcsó LCD TV (pl. Technika) s egy plazma között. Nyilván ezek merőben más-más technológiák, szóval ezt szigorúan a látványra értem, s erre is csak a "hasonló" szót merném mondani, mielőtt még idetévedne egy harmadik s beledödörészne.
Ha erről van szó, hogy szobatárs, akkor esetleg egy kis csíptetős lámpa a kindle-re, vagy van direkt olyan tok, amiben van lámpa. Gyak. ha a tablet az arcodba világít, akkor indirekt lámpaként működsz... :D szóval ganz egal, hogy egy pici lámpa világítja meg az e-book olvasót vagy egy 7 colos tab világítja be a teret.
A lényeg az, hogy a 20 ezer forint az nagyon kevés erre a projectre. Meglehet próbálni, rendelj egy 20 ezer forint körülit netről, s ha netről rendelsz 8 napon belül visszaadják az árát, de biztosra veszem, hogy csalódni fogsz, mert tényleg nem valami jól használható erre a célra.
Ha ilyen alacsony a keret, akkor egy használt kindle-t ajánlanék, mondjuk a hármast vagy a négyest, s mellé egy lámpát vagy lámpás tokot, vagy gyűjts még s akkor a paperwhite, esetleg a kettő között egy tablet erre a célra, az első, amit tudok ajánlani, az a wayteq 70DCI. Baromira alap hardver, játékra alkalmatlan (no de nem is erre kell), néha fog lagolni, de könyvolvasásra abszolút elégséges, kijelző meg tökéletes.
Lámpát pl. itt találsz: [link]
Tokot meg guglizni kell, esetleg vaterán pl: [link]
Köszönöm a mindenre kiterjedő válaszodat.
Vágom mi a betekintési szög. Így most már világos.
Ezeknél az olcsó tabletekben (pl.: DPS) mi az ami rossz?
Rossz a hardver vagy a szofvter (Android)?
Hamar meghalnak? Lefagyogatnak? Vagy mi?
Nem feltétlenül a hardver a rossz, sokkal inkább ahogy te mondtad a szoftver. Rossz az optimalizálás, ez a működéstől az energiahasználatig mindenre kiterjed. A tipikusan elcseszett "márkák" a DPS és a Myaudio, de vannak még hasonló bűvészek a magyar piacon.
Szóval nem érdemes az Ő termékeik közül válogatni.
Igen, jellemzően egyébként időnként fagyást, sokszor működés közben lassulást, totális összeomlást okoz a hanyagságuk. S az sem utolsó, hogy jellemzően közel 1 hónapig tart a szervizelés.
Köszi.
Akkor ezt még átgondolom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!