A Linux disztrókhoz az Xfce felület fejlesztése valóban a GTK3 felé fog elmenni?
Rokonnak szeretnék feltenni egy gyors és kis hardverigényű Linux disztrót (talán Mintet), és gondoltam Xfce lenne a nyerő hozzá. Viszont valahol olvastam, hogy a GTK3 felé fog menni az Xfce fejlesztése. Ez azt jelenti, hogy pár éven belül olyan teljesítmény igénye lesz, mint a Gnome3-nak?
Mert akkor inkább a MATE-t választom. :)
Nem tudom, hogy valóban ez-e a tervük, de ha igen, akkor is még évekig használható marad. Később is bármikor telepíthetsz másik ablakkezelőt.
Alternatívaként szóba jöhet a Lubuntu vagy a Peppermint is.
(Kevés tapasztalatom van az XFCE-vel, és kicsit más az esetem, mint a tied, én ugyanis LMDE alá, a meglévő Cinnamon mellé, parancssorból telepítettem, de nem vagyok nagyon lenyűgözve az eredménytől. De legalább nem omlik össze, mint a Cinnamon :) )
Igen, Cinnamon után kicsit fapados lehet. :))
Akkor lehet, hogy bevállalom az Xfce-t. Akinek lesz, neki a sebesség a lényeg, és nem egy túl erős gépen fog futni.
Köszönöm! :)
Egyébként szerinted (szerintetek) erőforrás igényben sokkal jobb az Xfce mint a MATE, vagy nincs hatalmas különbség?
Úgy tűnik, igen. A MATE nem is annyira takarékos, mint amilyennek látszik. Ennek a vége felé van egy táblázat. Böngészd :)
(Szerintem valami nem stimmelt a tesztelő Mint installjával. Az nem lehet, hogy egy ablakkezelő üresjáratban 10%-on járassa a procit. Ha lesz időm és eszembe jut, én is megnézem otthon)
Egyébként van egy öreg netbookom, azon Lubuntu van. Már nem használom sokat, de internetezni, egyszerű doksikat szerkeszteni megteszi.
Ha meg tényleg csak internetezésre kell, és szövegszerkesztő gyanánt elég a Google Drive, akkor a Joli OS-t merem ajánlani. Elég egyedi darab a Linuxok világában. Jobban emlékeztet az Androidra, mint bármelyik másik PC-s oprendszerre, és őt is direkt gyenge konfigra találták ki.
Joli os-t nem ajánlom, akkor inkább puppy linux. A joli annyit csinál, hogy telepít egy linuxot amibe bele van integrálva a chromium, és ott futtatja a webes klienst....
Nekem nagyon lassú volt.
Puppy elég gyorsan fut, bár hátrány(és előnye), hogy kell hozzá egy pendrive
Ez annyira nem régi gép, a Puppy talán túlzás lenne rá. (Bár egy másik, 128MB-os Celeron gépre megpróbáltam feltenni, de őrület lassú volt. Valamit biztos rosszul csináltam.)
A gép: AMD Sempron 3400+ (1 x 2GHz), 1 GB RAM, minden integrált.
A Cinnamon valszeg kevés CPU erőforrást igényel, de nagyon szereti a hardveres gyorsítást, ami szerintem megterhelné az integrált videokártyát. Szerintem a teljesítményigény akkor jön elő, ha elkezdem mozgatni az ablakokat, munkaterületet vagy ablakot váltok, stb. Szóval ahhoz már talán kellene egy "rendes" videokártya. (?)
A MATE egyébként az én gépemen aránylag jól fut (hasonló a fenti géphez, csak 3600+, 2GB), de ahhoz ki kell kapcsolni a legtöbb ablak cizellálást. :))
(Nem Compiz, "csak" Marco ablakdekorátor.)
A válaszok alapján szerintem maradok a Linux Mint Xfce-nél, reméljük, hogy a Linux Mint 13 LTS végéig (2017-ig) nem alakítják át.
Köszönöm szépen, hogy foglalkoztatok a kérdéssel! :))
Ha van még észrevétel, szívesen veszem mind.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!