Hol vegyek a gépembe kis led égőket?
Szerintem a www.lomex.hu lapon megtalálod a címet.
Ott adnak led szalagot is és ha megmondod, hogy 12 Voltra kell, akkor tudják mit kell adni. Ha kérdezed, akkor elmondják röviden, hogy kell bekötni.
Ezt még elfelejtettem: "Az alaplapon honnan kapja az áramot?"
Szerintem a ledek darabszámától függően valamelyik tápfesz kábelről, pl ami a winyónak adja a feszültséget, a +5 és a +12 Voltot.
Ja még...
A ledeket nem közvetlenül kell rákötni, hanem áramkorlátózó ellenálláson keresztül. Az a legegyszerűbb. Az értékét majd megmondják a boltban.
Sőt, a led szalaghoz talán nem is kell külön korlátozás. Azt hiszem, abban már valamiképp megoldották, de ezt is megmondják a boltban.
A led névleges feszültsége 1 db nak kb 1,5 v ezt 12v esetén 2km ohm 0,5w sorba kötésével érjük el
Ha az 5v os ágra kössük akkor elég egy 500 ohm es ellenállás is
A led szalagok mind 12 v os táprol mennek és nagyon jól megalkották őket : [link] ugyan is 12 méter is 12 v rol üzemel és 10cm is 12 v rol üzemel csak a trafó W számát kell növelni
"powe_r válasza:
A led névleges feszültsége 1 db nak kb 1,5 v "
A vörös led 2V körül működik.
A kék és a fehér led 2,8-3,3 Volt között vannak.
A zöld led pár tizeddel 4V alatt nyit üzemi áramon.
A sorosan kapcsolt ellenállás értéke attól is függ, hogy az éppen egy 20 mA-es led, vagy egy 100 mA-es, netán 3000 mA-re készült teljesítmény ledről beszélünk. Ezért nem írtam értéket, mert a boltban tudják, hogy mekkora áromon képes jól működni ami náluk kapható, illetve amit épp a kezedbe nyomtak.
Szóval ez nem olyan egyszerű
Azaz egyszerű, ha tudod a paramétereit annak amit vettél.
A tápfeszültségtől és a leden átfolyó, megengedhető áramtól függ az ellenállás mértéke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!