Ha sokáig alvó módba van a laptop-om az károsithatja a gépet vagy az aksiját?
Alvó állapotban a gép szinte csak a memóriát tápolja, a procit és minden mást kikapcsol. Ilyenkor alig fogyaszt valamit, akár napokig képes ellenni így a gép az akksiról, ez önmagában nem károsítja.
Arra viszont mindenképp figyelj, nehogy egy ilyen csontig merítse az akksit, mert akkor jó eséllyel tönkremehet (mármint az akku)
"az alvó mód mindössze annyit jelent hogy az aktuális folyamatokat, illetve a memóriában tárolt információkat lementi a merevlemezre."
Ez a hibernálás, nem az alvómód.
Az alvó módban a memória feszültség alatt marad, így megtartja a tartalmát, a gép egyéb része ki van kapcsolva.
"ha feltölt az akksi, húzd le a hálózatról és csak akkor csatlakoztasd ismét ha nagyon alacsony a telep töltöttsége"
Na így lehet legjobban csökkenteni az akku élettartamát.
Hányan faragnak rá vajon a hasonlóan "remek" tanácsokra?
Na és a kérdésre.
Az alvó módot ne használd tartósan, ha akkuról megy a gép. A memória ugyan nem olyan nagy fogyasztó, de hosszabb idő alatt lemerítheti az akkut. A gépre nincs káros hatással.
áruld már el nekem
"ha feltölt az akksi, húzd le a hálózatról és csak akkor csatlakoztasd ismét ha nagyon alacsony a telep töltöttsége"
Na így lehet legjobban csökkenteni az akku élettartamát.
hogy ez ugyan miért téves? Lithium-ion akksiról beszélünk és a folyamatos hálózaton lévő üzemmód tönkreteszi az akksit. Jobban jár a felhasználó ha nincsen a készülékhez folyamatosan csatlakoztatva a töltő.
Csak tisztázásképp
"Az újratölthető lítiumion-akkumulátorok élettartama véges, a folyamat kémiai jellegéből adódóan: egy töltésciklust jelent, mikor az akkumulátor lemerül, tehát 100%-osan elhasználják a kapacitását. De ha félig lemerül az akkumulátor, s újratöltés után másnap ismét így tesz, akkor ez is egy töltésciklust jelent. Minden alkalommal, mikor elhasznál egy töltésciklust, kissé csökken az akkumulátor kapacitása. A notebookhoz készített Li-ion-akkumulátoroknak általában 300 teljes töltésciklus után már kevesebb mint 80%-os a kapacitásuk."
Tehát jobban jár ha csak akkor tölti fel a készülékét amikor alacsony a telep energiaszintje (tehát nem meríti le teljesen) viszont ha minden nap teljesen feleslegesen tölti a készüléket, csökken az akksi élettartama.
NE kavarjunk!
1: Az akksin nem folyik át áram, ha a laptopot hálózatról üzemeltetjük, hiszen ilyenkor nincs is rá ok. Ez másképp lehet néhány kőkorszaki gépnél.
2: Ez a "töltsed/húzd ki/töltsed/húzd ki tényleg rövid úton kinyírja az akkumulátort.
3: Ha tényleg kímélni akarod az akkudat, akkor vedd ki a gépből 50%-os töltöttségnél és rakd hűvös, jól szellőző helyre. Bár ez sem ad feltűnő élettartambeli változást a bent hagyáshoz képest.
4: Amit írtál a ciklusokról az szép és jó, de az első pontban leírtam, hogy akkor nincs töltés, mikor hálózatról megy a gép.
Kérdezőnek: Hagyd benne az akksit nyugodtan. És nem javaslom az alvó módot, mert instabillá teheti a rendszert. (fagyás, kék halál, stb) Inkább várd meg amíg kikapcsol/bebootol.
Ja, és tudom, hogy kicsit off, de hadd ne hagyjam már a hülyeséget.
G.
5.-6. (gondolom azonos)
Ha hálózatról használja, akkor nem fog lemerülni, tehát nem kell tölteni sem. Értelmetlen az akkut használni, ha töltőről is mehet. Öööö, nem tudom tovább ragozni a nyilvánvalót. Meg nem is akarom.
Az idézett okfejtés is téves, attól, hogy idézel valamit, még nem lesz igaz. Lényeg, hogy a hozzászólásod ezen része nem csak haszontalan, hanem már káros, csak ezért reagáltam igazából. A saját érdekedben is érdemes lenne jobban utánanézni, átgondolni a dolgot. Ne vedd kötözködésnek, ez csak jó szándék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!