Szerintetek regisztráljak facebookra? Valaki kifejtené a rossz és a jó oldalát?
A Facebook a világ egyik legzseniálisabb találmánya, bár rengetegen vannak, akik a sátán közvetlen ajándékát látják benne...
Az alapkoncepció, miszerint az ismerőseid ismerősei közül segít neked megtalálni azokat, akik érdekesek lehetnek számodra, nem elvetendő. Azonfelül a csoportok, események a levelezőlistákhoz képest igenis hatalmas előrelépést jelentenek a szervezésben, a fényképek megosztása, és közös megbeszélése soha nem volt még ilyen egyszerű (picasát és instagramot ugyanis az átlagember nem használ, tehát nem ugyanaz a célcsoport), az oldalak pedig ingyenesen, laikusok számára is könnyen kezelhető webes megjelenési formát biztosítanak, ingyenes reklámfelületként is alkalmazhatók.
A hülyeség az emberi tényező megjelenésével kezd terjeszkedni itt is:
Idióta emberek közhelyes idézetek gyűjteményévé változtatják, telenyomják vicces(nek szánt) képekkel, meg megosztani, lájkolni való állatságokkal, nem is beszélve a hihetetlenül dilettáns és felesleges fb appokról. Csakhogy mindez kezelhető azzal, ha az ember csak olyan ismerősöket jelöl be, akikre tényleg kíváncsi, illetve a news feed beállításaiban szűri a hülyéket és a spammelő alkalmazásokat, játékokat. Sokat javít a felhasználói élményen.
Adathalászat, vírusok: általában az óvatlan,és hozzá nem értő emberek között szedik az áldozataikat. Alapszabály: az adatvédelmi beállítások azért vannak, hogy használja az ember, ezzel ugyanis az átlagfelhasználók felé, a fb rendszerén keresztül tényleg eredményesen lehet meggátolni az adataink kiszivárgását. Profi és szándékos adathalászat ellen egyetlen lehetőséged van: még csak be se dugod az UTP kábelt a gépedbe, a wifiről pedig nem is hallottál! (Nem a fb az egyetlen cég, amelyik kiadja az adataidat a hirdetőknek. Bár megjegyzem, ezzel együtt sem zavaróan sok a reklám az oldalon.)
A legtöbb vírust, férget is el lehet kerülni: Hülye angol videókra nem kattintasz, mielőtt kattintasz egy linken, megnézed, hova vezet! Ha nem weblap hanem valamilyen fájl van mögötte, azt le fogod tölteni, tehát érdemes kétszer is meggondolni! (.jpg.exe; .com; .zip fájlokkal eleve kritikus vagy! az első nem kép, hanem program, csak a legtöbben nem figyelik mi van a jpg után; a második pedig ha nem weboldal, szintén végrehajtható állomány)
Mindezek után csak egyet mondhatok: a fb nem bolondbiztos, igen sokaknek egyszerűen kár a kezébe, mert nm tudják használni, de ha tudod, mit akarsz, akkor igen hasznos lehet, a kommunikációt egyszerűsíti, a távolságokat pedig nagymértékben csökkenti. Ezzel együtt sem pótolhatja azonban a személyes kapcsolattartást, tehát élni a facebookkal kell, de nem a facebookon...
Szerintem nem leszel se több, se kevesebb a facebook-tol. Aki azt mondja, hogy "gáz ha nincs" az egy barom, és ahogyan itt már valaki írta, az alapműveltségi szintje a béka segge alatt van. (már bocsánat... de ez az igazság)
Nem rossz dolog egyébként. Tény, hogy e-mail is jó az ismerősökkel, rokonokkal való kapcsolattartásra, de A facebook azért annyiban jobb, hogy ha mondjuk van egy kiskutyám amit 30 embernek szeretnék megmutatni, akkor nem kell 30 e-mailt küldjek és mindegyikhez csatolnom a fotót. Egyszerűen közzéteszem az üzenőfalamon, és minden rokonom, ismerősöm látni fogja amint belép. Persze beállíthatom, hogy mennyire legyen publikus, csak rokonok, csak rokonok-ismerősök, csak egy bizonyos csoport számára, vagy teljesen publikus legyen.
Az, hogy mennyire "veszélyes"... szerintem csak annyira, amennyire Te azzá teszed. Nem kell minden dolgodat kirakni az üzenőfalra, és ötször gondold meg, hogy mit osztasz meg! SOHA NE HASZNÁLD AZ ÚGYNEVEZETT ALKALMAZÁSOKAT, JÁTÉKOKAT! Nem írom le itt részletesen miért, de ha googleban rákeresel, akkor részletes leírást találsz erről.
Egyik csaj ismerősöm éppen tegnap szidta a facebook-ot, mert ott vette észre, hogy a barátja egy másik csajjal kavar (akit mellesleg nem a facebook-on ismert meg). Megkérdezte a barátját, hogy van valami közte és a csaj között? Az meg bevallotta, hogy igen, van... Ezért szidta aztán a csaj a facebook-ot. Én csak annyit kérdeztem tőle, hogy "szerinted ha nem lenne a facebook, akkor a barátod nem csalna téged meg? Szerintem ha olyan, akkor facebook nélkül is megcsalna, a különbség annyi lenne talán, hogy nem vennéd észre, vagy csak kicsit később tudnád meg..."
Ami meg a jelölgetést illeti, az tényleg baromság, és ha olyat látsz, hogy 1785 ismerőse van, az egy hatalmas kamu. Az ilyeneknek a többsége csak jelölget mindenkit, csak azért, mert azt hiszi ettől majd mindenki felnéz rá, "merthogy neki mennyi ismerőse van" és milyen jó csajok, (vagy csaj esetében pasik). Valójában lehet, hogy 3 igazi barátja, vagy ismerőse van. Én úgy másfél éve vagyok fent, és csak 41 ismerősöm van. Azok viszont kivétel nélkül igaziak, olyanok, akik családtagok, vagy ismerősök, barátok, kollégák.
Végűl én nem hiszek abban, hogy a facebook az, ami megrontja az embereket, a világot. Aki a természetétől fogva romlott, az facebook nélkül is az volt mindig, most is az, és az is marad. Aki meg rendes és normális, annak semmit sem fog ártani a facebook.
Érvek-ellenérvek csatája.
Jó is, meg nem is jó.
Még néhány gondolat. Tudom, lehet szabályozni, de nagyon sokan nem teszik!
600 millió ember világszerte minden kényszer nélkül megosztja életének legszemélyesebb részleteit, például politikai hovatartozásáról, vallási meggyőződéséről, közli, kik a barátai, a családja, merre járt nyaralni. Ez a Facebook.
Nincs még egy ilyen információforrás a világon. A megszerezhető információmennyiség növelése érdekében, amikor valaki bejelentkezik a Facebook-on, egy süti (cookie) minden látogatásunkat nyomon követi az adott számítógépen (akkor is, ha később kijelentkezünk). Bejelentkezés után gépünk „ajtaja” nyitva áll a Facebook előtt.
A Facebook ma már arcfelismerő technológiát is alkalmaz a fényképek megjelölésére. A Facebook kicsit olyan, mint egy pletykafészek, aki a Facebook-on bejelölt ismerőseid alapján alakít ki képet személyiségedről. Az ismerőseidet célzó reklámok a te oldaladon is megjelenhetnek, mert a Facebook azt feltételezi, hogy barátok lévén az érdeklődési körötök is hasonló lehet.
A GPS technológia segítségével a Facebook beazonosítja a fényképek elkészítésének és/vagy feltöltésének helyszínét, így fizikai tartózkodási helyedet is közzé téve.
Mint az életben.Ami az egyiknek áldás az a másiknak átok.
Ha el akarsz rejtőzni a világ elől akkor se internet, se telefon, se társaság stb. Ha ki akarsz tűnni a többiek közül, meg akarod mutatni magad, fel akarod magadra hívni a figyelmet akkor facebok, you-tube, iwiw stb. De aki szem előtt van azt olyanok is megtalálják akiket sosem szeretett volna látni.
A lényeg az, hogy hogyan használod a facebookot, meg amúgy globál az egész internetet.És ide sorolnám az okos-telefonokat is különös figyelemmel az androidos készülékekre.
Ha csatlakozol e3gy közösséghez, legyen az akár egy kisvárosi nótakör, vagy egy egyház, vagy a facebok vagy bár mi.onnantól kezdve annak tagjai figyelemmel fognak kísérni, pláne ha kiteregetsz magadról mindent(képek,sztorik,helyek ahol jársz-jártál stb) Lehet ez úgy megy, hogy Juliska néni utánad néz az utcán, vagy többen megismernek a templomban, de úgy is történhet, hogy 3-40-500-1000000 ember lájkolja a fotódat,zenédet,festményedet,versedet,képedet,sztoridat vagy bár mit amit megosztasz velük.Ha érdekesnek találnak ismerni akarnak(rádköszönnek-bejelölnek ismerősnek),beszélgetni akarnak veled (megszólítanak az utcán-kapod a emaileket).Ha már több embernek vagy érdekes,esetleg kezdesz híressé válni akkor már ez a dolog akár kellemetlen is leghet( jönnek a pletykák-sok a napi üzenet, semmitmondó levelekstb) Meg persze egyre több az érdeklődő (belesnek a konyhádba/szobába,megvitattyák mit vettél fel-Fenyképeidet letöltik,kibeszélik mikor kivel,hol, mit stb)
Szóval bármit csinálsz is ésszel kell tenni, és vállalni a következményeit.
És még nem is írtam arról, hogyí akit sokan ismernek(népszerű) az előbb utóbb szálka lesz valakik szemében.Persze lehet példakép is. De mindenképp előtérbe lesz mind a jó, mind a rossz oldal képviselőinél.
Ja és még valami, mert az előbbi kissé negatívra sikeredett.Aki egy közösséghez tartozik, az viszont élvezheti a közösség segítőkészségét is.Úgymint a jó társaságot, a problémák közös megoldását, a -mindig valakihez tudok fordulni-érzést,hasonló gondolkodású emberek csoportjában jobban érzi magát mindenki.
Hamarabb jutnak el hozzá az információk,van kivel megvitatni a híreket, a közösség kiáll érte, de akár el is tud rejtőzni a tömegben, vagy épp ellenkezőleg hamarabb megtalál valakit , hisz több ember figyeli,keresi az illetőt(ismerősök ismerőse stb)
Minderre jó a Facebook.
Ja,nekem nincs :)))
Szerintem ne regisztrálj! Eszméletlen függőséget okoz! Én egy évig voltam Facebookos, és napi több órám ment el rá! Aztán pár hónapig saját internet hiányában nem tudtam használni. Eleinte borzalmas volt! Komolyan mondom, hogy hiányzott! Aztán rájöttem, hogy mennyi mindent tudok csinálni helyette... Azóta már van saját internetem, de kb. 3 havonta lépek be elolvasni azt a pár üzenetet, amit azalatt kaptam. Most viszont a feleségem van rákattanva, de annyira, hogy ha filmnézés közben kimegyek a konyhába inni valamit, az alatt a fél perc alatt is felnéz a Facebookra, hogy milyen hír érkezett!
És mindezt úgy, hogy egyikünk sem függőségre hajlamos típus! (semmi cigi, alkohol, stb...)
Úgyhogy, komolyan mondom, szerintem ne regisztrálj! Maradj az E-mailnél!
Rosz oldal: függőséget okoz, rengeteg reklám stb stb
Jó oldal: Az internetes társadalom 3/4 e regisztrálva van...
Ha beállítod magadnak azt hogy csak az ismerőseid lássák az a adataidat akkor (szerintem) nehezebb lekeresni v ilyesmi...de a jó oldala a facebooknak h pl nekem az egyik legjobb barátnőm kiköltözött az USA-ba és így tudjuk tartani a kapcsoltato, vagy pl a nagynéném nagytarcsán lakik és 6 hónapos babái vannk. Facebookon keresztül láthatom őket mert sok képe van fenn róluk. Szal szerintem regisztrálj és ha nem nygyon tetszik vagy felesleges akkor töröld magad.
Ja a másik rossz oldala h pl én meg egy csomó ismerősöm képesek vagyunk eltölteni ugy 5-6 órát a facebbokon h észre se vesszük mennyit vagyunk fenn, ráadásul a tanulás rovására... :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!