Ha folyton a bekapcs gombal nyomom ki a gépet akkor csak a videó kártya romlik el?
Na tisztázzunk pár dolgot.
A mai ATX gépeknél a kikapcsológomb megnyomásával szabályos leállítási kérelmet küldesz, tehát teljesen megegyezik azzal, ha a start menüből kapcsolnád ki a gépet.
A régi AT tápoknál volt a kikapcsológomb úgy megoldva, hogy közvetlenül kiszedte az áramellátást az alaplap és egyéb hardverek alól, így könnyen sérülhetett mind az oprendszer és fájljaid, mind a mozgó alkatrészeket tartalmazó hardver.
Tehát ha nem egy 20 éves géped van, akkor nyugodtan kikapcsolhatod a gombbal.
Egyébként a mai gépek fel vannak készítve arra, is ha megszűnik az áramellátás. Leginkább a winchesternek nem kellemes a dolog, de a maiaknál elképzelhetetlen, hogy a az olvasófej kárt tegyen a lemezben plusz az NTFS fájlrendszer miatt az adataid és az operációs rendszer integritása is nagy részben védelem alatt áll a naplózó jellegéből adódóan. Aki más mond az nem ért hozzá :)
Szia!
Én ennyire komolyan nem értek hozzá, mint az előzők, annyit azért mégis mondanék, hogy nekem a laptopon pl be lehet állítani, hogy mit csináljon, ha megnyomom a kikapcsoló gombot, bekapcsolt állapotban. Nekem úgy van beállítva, hogy kikapcsoljon, ergo én a ki-be kapcsoló gombbal kapcsolom ki és be is a gépet. Bár csak egyszer és röviden nyomom meg, így nem BIZTOSAN nem lesz baja (ugyanúgy áll le ezután a rendszer, mintha start menüből kapcsolnám ki), viszont hosszan nyomva pedig azonnal leáll (remélem érthető azért). Ettől függően döntsd el, rád melyik vonatkozik :) ha asztali géped van, nem szóltam :)
üdv!
Elírtam, bocsi:
"Bár csak egyszer és röviden nyomom meg, így nem BIZTOSAN nem lesz baja "
*így biztosan nem
üdv.
utsó, én észre se vettem az elírást :D
amúgy meg ha asztali van, igenis szóltál, mert ott is ugyanaz van :)
Áramkimaradáskor a mai korszerű HDD-k nem esnek rá a lemezre, mert egy rúgós szerkezet abban a pillanatban parkolópályára rántja a fejet, betol egy műanyagfésűt, a lemez lendületből pörgése erre az időre biztosítja a légrést is.
A ki-bekapcsoló gombot nyugodtan használhatod, mert az szoftveresen állítja le a gépet. Sőt, ha a billentyűzeted támogatja (POWER), azzal is leállíthatod. Én így szoktam, mert mindig kéznél van ;-) .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!