Ha folyton a bekapcs gombal nyomom ki a gépet akkor csak a videó kártya romlik el?
Ennyi marhaságot - kevés kivételtől eltekintve - egy rakáson régen olvastam. Nem értem az outsiderek mindenfajta hozzáértés nélkül honnan veszik a bátorságot...
A modern operációs rendszerek (modern alatt most a jópár éve használatban levőket értem) lehetőséget adnak a kikapcsoló gomb funkciójának állítására, ami alapértelmezésben egy szabályos leállítás átlagos gombnyomást feltételezve. A BIOS beállításaiban konfigurálható 4 sec-es gombnyomás azonnali, az oprendszer szemszögéből "szabálytalan" leállítást eredményez, alapértelmezésben és általában, mert ez is állítható.
Más. Az áramellátás azonnali megszüntetéséből fakadó leállás az írás alatt levő állományok sérülését okozza és nem 1/1000 arányban - vagy mit is írtak egyesek - hanem szinte teljes bizonyossággal. Aki ismeri az oprendszerek, illetve a tárolóegységek eszköz közeli meghajtóinak írási stratégiáit, annak ezt nem kell magyaráznom. A gyakorlatban azért nem tapasztalsz gyakran közvetlenül hibajelenséget, mert: éppen nem volt lemezírási művelet, nem bináris (futtatható) állomány írása zajlott, netán annak nem döntő fontosságú adatterülete, a virtuális memória írása zajlott, ami amúgy is érvényét veszti egy leállítás alkalmával, stb. Persze adatállományok sérülése is komoly működési rendellenességekhez vezethetnek indirekt módon, de egy szöveg-, vagy képállomány sérülése már nehezebben észrevehető.
Tehát a kikapcsológombbal történő leállítás nem valamilyen (nagyon)régi, vagy egzotikus oprendszert és általános beállításait feltételezve, szabályos leállást eredményez, a nyitott állományok mentésére történő felszólításokat azonban érdemes megszívlelni, kerülve a forszírozott leállást.
"Más. Az áramellátás azonnali megszüntetéséből fakadó leállás az írás alatt levő állományok sérülését okozza és nem 1/1000 arányban - vagy mit is írtak egyesek - hanem szinte teljes bizonyossággal"
Azért írtam ezt az arányt, mert feltételeztem - ahogy te is -, hogy nem minden szabálytalan leállításkor van lemezművelet. Mondjuk csak minden századik alkalommal. És ha írás van a HDD-re akkor sem biztos, hogy baja lesz a rendszernek - ahogy te is írtad -, mert ha olyan fájl írása történik - Temp mappa, logfájl, egyéb nem rendszerfájlok -, ami nem fontos fájl akkor nincs probléma. Tehát lehet hogy az 1/1000-et eltúloztam, legyen 1/100 és akkor semmi baromság nem volt a hozzászólásomban...
Csatlakozom Fehersrachoz, mert mint korábban is írtam, ki az a hülye, aki megnyomja a kikapcsológombot egy (vagy több) fájl felülírás közben? Amúgy meg szerintem a kérdező sem arra gondolt, amikor a bekapcsológomb az oprendszernek jelez, bizonyára nála is az árammegszakítós eset van. Nem csak kötözködni kéne, gondolkodni is!
Amúgy ha te sem vagy outsider, akkor mégis hogy nem tudod, hogy ez nem csak az oprendszeren múlik?
Nem ismerős ez a mondat? "Most már kikapcsolhatja a számítógépet"
ezt jellemzően azok a gépek írják ki, amik nem támogatják (pontosabban amiknek a BIOS-a nem támogatja) az említett módszert. azokat a gépeket csak a power gombbal lehet be/kikapcsolni, és sehogy nem tudsz jelezni vele az operációs rendszernek, egyből kikapcsolják a gépet, mivel köze nincs az adatbuszhoz, mindössze két dolgot csinál: 1. bezárja az áramkört
2. kinyitja az áramkört
1. ha hirtelen veszed el az áramot akkor a vinyó szarul állhat le,
2.ha éppen ír valamit másol a fájl sérülni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!