Mp3 és FLAC közti különbség észrevehető?
320 kbps mp3 és FLAC közt észrevehető a különbség?
Leszedtem ugyanazt az albumot ilyen formátumokban és alig észrevehető a különbség, pedig valami kirobbanót vártam:D
Attól függ min hallgatod, no meg fülfüggő a dolog...
Én speciel hallom, vagy inkább érzem. Ha jó erősítő-cd pároson hallgatsz zenét, ne alázd le "őket" mp3-mal, ha sima cuccod van szinte mindegy. Állandó bitráta 320-ban a lehető legjobb mp3 minőség lesz.
A világ "süketebbik felének megfelel az mp3.
Egy elektronikus zenénél jó az mp3 is, de egy hangszeres zenénél már észrevehető a különbség. Nem tudod megmondani, hogy mi hiányzik, de az mp3 "lélektelenebbül" szól. Az mp3 lényege nagyjából az, hogy a fül számára nem hallható hangrészeket eltávolítja. Egy élő hangszer esetében a hangzás sokkal összetettebb mint egy elektronikus hang esetében, pláne, ha több hangszer szól egyszerre. A másik része a dolognak a tudat. Magára valamit is adó zenerajongó nem hallgat "csonka" zenét.
Zene: Paul Van Dyk Ft. Hemstock & Jennings - Nothing But You
Max hang (fejhallgatóval) - Pionner HDJ1000
320Kbps MP3 - Basszus torzit
898Kbps FLAC - Nem torzit szépen kiadja a hangokat
Háttérhangok
320Kbps MP3 - Néha, hallani nagyon halkan
898Kps FLAC - Hallani, egyfolytában szépen szól
Méret:
320Kbps MP3 - 4,77 MB
898Kbps FLAC - 49,4 MB
(Ha kevés helyed van és szeretnél Flac zenéket vegyél egy külső HDD-t vagy több TB-os merevlemezt)
(Ha nincs sok helyed és nincs pénzed merevlemezekre maradj az MP3 320Kbps-nál, vagy vásárolj eredeti CD-ket)
(Ha stúdióban zenével foglalkozol és esetleg zenét készités előre elkészitett alapokból a Flac fájltipust válaszd).
Creative A320 (új)
MP3 Vs. Flac - Nem hallható különbség, csak nagyobb a fájlméret, olcsóbb PC hangszórókhoz nem érdemes Flac fájltipusú zenét használni. Audio CD-hez pedig optikai meghajtó vagy asztali lejátszó szükséges.
Sokféle véleményt olvas az ember erről a témáról, ezért - gondoltam - magam próbálom ki.
A zene: Creol - Latin Passion/Oliver
1. mp3, 320 kbps, 48 kHz >>> Winamp
2. Flac, 5-ös kompresszió >>> VLC
Eszközök:
- Toshiba LapTop, minőségi hangkártyával
- Marantz PM5005 erősítő (hangszínszabályzó kikapcsolva)
- Quadral QLX202 hangfal
Lejátszás:
Nagyjából egyszerre indítottam a két lejátszó programot, és a forrást a hangkártya keverőpultján kapcsolgattam ide-oda, felváltva és sokszor.
Tapasztalat (a FLAC az MP3-hoz képest):
- Tisztább, teljesebb hangkép.
- A sztereo térhatás jobban érvényesül, a hangszerek jobban elkülönülnek (nem mosódik össze).
- A magas hangok (főleg a cin) sokkal erőteljesebben (de nem tolakodóan) és határozottabban szólnak.
Összegezve:
Számomra nem kétséges, hogy még belépő szintű, de audiofil eszkőzökkel is jól észrevehető a minőségi különbség a legjobb (320 kbps, 48 kHz) MP3 tömörítéssel, illetve a FLAC tömörítéssel létrehozott zene között, természetesen a FLAC javára.
Sziasztok!
PC - Denon Pma - Magnat Sonobul.
Csatlakzom az előttem szólóhoz, annyival kiegészítve, hogy én hangszínben és hallhatóságban folyamatos ingadozást érzek az Mp3-nál és ettől fárasztó a hallgatása. Mindezt úgy, hogy nincs zajszűrő a gép és az erősítő között. Flac-el minden sima liba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!