Nehéz telepíteni a linuxot?
Kipróbálnám a linuxot, de semmit sem tudok róla.
Van olyan disztribúció, amit ugyanolyan könnyű telepíteni, mint pl. az XP-t? De légyszi csak őszintén! (mert olvastam csomagokról, meg commandokról..) Ha igen, melyik? Ha ntfs-nek van formázva a vinyó, arra föl megy? Ha feltettem, de nem tetszik, nem rontja el a partíciót úgy, hogy utána ne tudjam visszarakni az XP-t? (ha más fájlrendszert használ)
normálisan lépesről lépésre megvan annak is csinálva a telepítője
én 1szer felraktam de mikor valami lefagyott és nyomtam a ctrl+alt+del gombot és nem csinált semmit akkor kétségbe estem és le is töröltem
Drága, kedves, tájékozatlan, windowson felnőtt első válaszadó! A Linux Nem windows, az ott megismert billentyűkombinációk nem érvényesek a Linuxra (vagy csak nagyon kis részben)!
A legtöbb Linuxot nagyon egyszerű telepíteni, a telepítő alól formázni is tudod a winyót (ntfs-en is boldogul néhány, de a saját ext4 fájlrendszerüket jobban szeretik). Akár létre is hozhatsz neki egy külön partíciót, amire felteszed, és, ha nem tetszik, később csak azt kell formáznod, és az adataid nem vesznek el.
Grafikus felületen telepítheted fel, és ott mindent beállíthatsz, amire szükséged van (feltéve, hogy felhasználói, és nem fejlesztői rendszereket akarsz feltenni). Kezdő linuxosoknak legjobb az ubuntu vagy az opensuse - nekem személyes kedvencem a magyar fejlesztésű blackpanther, de csak virtuális gépre szoktam feltenni.
Ha csak ismerkedni szeretnél a rendszerrel, ajánlom, hogy Virtualbox alatt kezdj hozzá, ugyanúgy telepítheted, és telepíthetsz rá, ha pedig elrontasz valamit, egyszerűen törlöd a gépet, és csinálsz másikat. Mielőtt telepíted, mindenképp ajánlom, hogy ebben próbáld ki, melyik felel meg legjobban az igényeidnek.
Ennyi feltelepíteni egy Ubuntut:
A legtöbb mai Linux tud NTFS partíciót kezelni, ha mégsem, akkor kell az ntfs-3g csomag.
A saját partícióját megformázza a telepítő arra a linuxos fájlrendszerre, amit kiválasztasz, az ext sorozaton kívül van még néhány. Kezdőknek nem ajánlott NTFS-nek hagyni a rendszerpartíciót. Adat partíció lehet NTFS, ekkor be kell írni az /etc/fstabba, hogy
/dev/hdb2 /media/ADATOK ntfs-3g users,uid=1000,gid=1000,auto,rw,exec,umask=007,locale=hu_HU.UTF-8
ahol a hdb-t az adat partíció azonosítójára cseréled. Ehhez előzőleg létre kell hoznod rendszergazdaként a /media/ADATOK könyvtárat.
"Adat partíció lehet NTFS, ekkor be kell írni az /etc/fstabba, hogy
/dev/hdb2 /media/ADATOK ntfs-3g users,uid=1000,gid=1000,auto
,rw,exec,umask=007,locale=hu_HU.UTF-8
ahol a hdb-t az adat partíció azonosítójára cseréled. Ehhez előzőleg létre kell hoznod rendszergazdaként a /media/ADATOK könyvtárat."
Ne haragudj, de az ilyesmiktől megy el az emberek kedve a Linuxtól. Én nem tudok ilyeneket, nem is akarok, szerencsére az XP-hez nem is kell tudni ilyen szinten. Én azt próbálom ki, hogy TÉNYLEG olyan könnyű feltenni és használni a Linuxot, mint az XP-t, vagy nem. Ha ezek nélkül nem megy, akkor nem megy.
Köszönöm a hozzászólásokat! Tehát akkor aki nem tud róla kukkot sem, az is fel tudja telepíteni az Ubuntut, mert nem kell pl. konzolba írni semmit. Utána pedig simán visszacsinálható a vinyó az XP telepítőjével, ha nem tetszik a Linux.
Akkor mi van, ha a vinyó fel van osztva 4db ntfs partícióra, és én a többit meg akarom hagyni, csak az elsőre tenném a Linuxot? Muszáj külön három partíció neki? (/, /home, /swap) (ezt az egyik válaszban adott linken olvastam) Nem lehetne csak az elsőt feláldozni? (a többin lévő adatok miatt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!