Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Ha egy fotót elforgatok 90...

Ha egy fotót elforgatok 90 fokkal, majd elmentem, akkor miért lesz kisebb a fájl mérete?

Figyelt kérdés

Megfigyeltem, mindig ez történik. Most 202 KB-os kép elforgatva mentve csak 112 KB.

Mondjuk ez nem zavar. Csak azt nem tudom, hogy a kép minősége ezzel romlik?

Ha igen, akkor hogy kellene legközelebb forgatni?

2011. febr. 10. 12:42
 1/6 anonim ***** válasza:

Igen, minden kép transzformáció rontja a kép minőségét, mert adatvesztés lép fel.

De sok programhoz vannak pluginek, vagy alapból képes veszteségmentesen forgatni.

Az irfanview-hoz tudsz letölteni ilyet, azt tudom :)

2011. febr. 10. 13:12
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha jpg-be mentesz, a legtöbb programnál van egy csúszka, amivel a jpg minőségét (és ezzel a méretét is) lehet befolyásolni. Átlag 80-90 között szokott ez lenni, így még egész jó minőséget ad, de nem lesz túl nagy a méret. Profi fényképezők tiff formátummal dolgoznak, aminél meg nincs veszteség, de egy 10Mpx-es kép tényleg 10 MB lesz.
2011. febr. 10. 13:12
 3/6 anonim ***** válasza:

javaslat: ne a Windows kép és faxmegjelenítőjében, vagy a Microsoft Paint-ban forgass.

komolyabb képszerkesztőkkel (pl. PhotoFiltre, IrfanView, PhotoScape mind ingyenes és magyar is) és akkor nem lesz méret veszteséged!

2011. febr. 10. 20:23
 4/6 A kérdező kommentje:

Hu, akkor jól éreztem, hogy romlik a minőség. Mondjuk csak egyszerű kis családi és túrázós és ilyesmi fotók, de akkor se rontsam már még pluszba azon túl, hogy nem tudok fényképezni. :-))

Eddig főleg a fotógéphez kapott programmal babráltam őket, meg a Microsoft Photo Editorban...

Köszönöm a javaslataitokat!

Az IrfanView-t egy régi melóhelyemről ismerem, azt hiszem akkor amíg ide nem varázsolom a gépre, addig nem forgatok. :-)

(Amúgy honnan lehet ilyeneket biztonsággal letölteni?)

2011. febr. 10. 20:35
 5/6 anonim ***** válasza:

A főoldaláról :)

[link]

Leszedheted szinte az összes plugint, illetve a magyar nyelvet is.

2011. febr. 10. 20:45
 6/6 anonim ***** válasza:

PhotoFiltre: (ingyenes, magyar nyelvű, nagyon egyszerűen használható)

[link]

(csak 1.64 MB)

Forgatás vele:

[link]

2011. febr. 10. 21:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!