Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hogyan kell kiszámolni egy...

Hogyan kell kiszámolni egy fájl (szöveg) méretét a benne lévő adatokból?

Figyelt kérdés
PL. levél 12 sorból áll, és minden sor 50 karaktert tartalmaz, akkor mekkora az adatmennyiség?
2009. jan. 25. 17:23
 1/6 anonim ***** válasza:
67%
Függ a formátumtól és a kódolástól. A legegyszerűbb az egyszerű szöveg (plain text/txt) formátum, ASCII kódolással. Itt minden karakter egy bájtot foglal el. Ha Unicode kódolású, akkor azt hiszem, karakterenként két bájt helyet foglal. Ha olyan formátumban van mentve, ami támogatja a karakterformázást (rtf, doc, pdf), akkor az így számítottnál nagyobb lesz az érték, mert valahol tárolni kell a formázási adatokat is.
2009. jan. 25. 17:33
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Tudni kell, hogy hogy tárolod a karaktereket. Ha ASCII-ben, akkor egy karakter = egy byte. A sor végén van soremelés? 13+10 vagy csak 13? Ha igen, akkor anniszor 1-2 byte ahágy sorod van (- az utolsó sor, ha ott nincs enter).

Tisztán soremelések nélkül ascii-ben 12*50 byte, azaz 600 byte. A "sallangokat" a speciális eset határozza meg.

Ha unicode-ban tárolod, akkor több.

Kevés adatot adtál meg, így pontosabban nem lehet válaszolni a kérdésedre.

2009. jan. 25. 17:35
 3/6 A kérdező kommentje:

Tehát ha sima *.txt a fájl, és 12*50 = 600 karaktert tartalmaz, akkor egyszerűen 600 byte-ot jelent, vagyis 600*8 bit? Ez így logikus lenne. Köszönöm!

De egy könyvben olvastam valamit, csak nem értem: úgy határozzuk meg a szükséges helyet, hogy az adathalmaz jeleit bináris jelekké alakítjuk át, és megszámoljuk, hány bináris jelből áll. Akkor ez a 600-ra vonatkozik? Azt kell átalakítani?

2009. jan. 25. 17:38
 4/6 A kérdező kommentje:

Próbálgatással rájöttem, hogy a soremelés az több.

Mi ez a:

"13+10 vagy csak 13? Ha igen, akkor anniszor 1-2 byte ahágy sorod van (- az utolsó sor, ha ott nincs enter)."

(Egyébként 7. osztályos feladat, és csak ennyi volt a szöveg)

2009. jan. 25. 17:44
 5/6 anonim ***** válasza:
67%

A sorok végén van egy vagy két byte soremelés karakter. Ennek történelmi okai vannak, még régen a telexgépeknek külön karakter kellett hogy sort emeljenek és külön, hogy a kocsit visszahúzzák kezdőpozícióba.

Windows-on a DOS-os örökség miatt még mindig két bájtos a sorvége jel, de UNIX-on pl. csak egy byte-os. A 13+10 ill a 13 erre utal.

Az alapján, hogy hetedikes feladat, én azt mondanám, hogy a megoldás 600 byte, mivel alapértelmezésben ha azt mondjuk adatmennyiségként, hogy karakter, akkor ascii kódolásra gondolunk és ezesetben 1 karakter 1 byte-ot foglal, tehát 600 karakter 600 byte-ot. A soremelésről meg feledkezzünk meg.

2009. jan. 25. 17:51
 6/6 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm szépen a válaszokat!!!
2009. jan. 25. 17:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!