Grafikusként mihez van jogom/engedélyem, mire nem?
Eljutottam arra a szintre, hogy a referenciaanyagaimat fel akarom tölteni egy saját honlapra. De sok kép van, amikből montázsokat készítettem és profi fényképészek honlajáról szedtem le őket, bár nem védte semmilyen felirat, nyomda őket... ezt nekem szabad? Ha nem, akkor honnan tudjam az interneten talált képekről, hogy melyiket használhatom fel és melyiket nem?
Vagy csak szimplán fel kell tüntetnem mellette, hogy az eredeti kép kitől származik? Ha igen, akkor mi van abban az esetben, ha nincsenek már meg az eredeti képek és nem tudom kitől származnak?
minden kép szerzőjétől engedélyt kell kérned. EZ fix.
Ha nem írják ki, biztos, h vonatkozik a szezői jog.
Szal ez az egyedüli megoldás
Egy elkészült képpel (vagy alkotással) párhuzamban automatikusan "keletkezik" a szerzői jog. Ezt az alkotást bárhol közzéteheti, ettől még a szerzői jogai nem módosulnak.
Explicite (azaz kimondottan) kell lemondania az alkotónak, hogy a műve mások által felhasználható legyen.
Ami az Interneten található és nincs kifejezetten szabadon felhasználhatóvá téve, az a szerzőjének tulajdonában áll, bármilyen felhasználását kérni kell tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!